E judecată pentru corupţie, dar împarte banii clujenilor
- Scris de Ionel Lespuc
- 07 Mar 2017, 11:34
- Administraţie
- Ascultă știrea
Viceprimarul Clujului, Horvath Anna, este în concediu fără plată de la municipalitate, din cauza dosarului de corupţie în care luptă să îşi dovedească nevinovăţia. Pe de altă parte, este activă în comisia mixtă, Consiliu Local - Primărie, care împarte sume nerambursabile pentru evenimentele de interes general. Peste 10 milioane de lei din banii clujenilor merg anual către asociaţii şi fundaţii pentru evenimente culturale, artistice, de culte sau sportive. Comisia care repartizează banii lucrează febril în această perioadă, iar Horvath Anna este preşedintele ei; ar fi trebuit să stabilească sumele până la finalul lunii februarie, dar întârzierea realizării bugetului municipiului a amânat discuţiile. L-am întrebat pe celălalt viceprimar al Clujului, Dan Tarcea, dacă nu este o scăpare ca o persoană suspectă de fapte de corupţie să împartă sume importante de bani.
„Chiar dacă este preşedintele comisiei, doamna Horvath nu ia singură deciziile. În comisie se află consilieri de la toate partidele; se studiază fiecare dosar în parte şi se iau deciziile cu majoritate de voturi. Până acum, instanţele nu s-au pronunţat şi funcţionează prezumţia de nevinovăţie. Dânsa este în continuare viceprimar. Pot să asigur că sumele vor fi împărţite corect. Încă o dată vă spun, sunt mulţi oameni care analizează dosarele, nu doamna Horvath este singura care împarte banii", a spus viceprimarul Dan Tarcea, marţi, la Realitatea FM.
Întrebat dacă Horvath Anna ar putea judeca obiectiv o solicitare de finanţare de la un ONG al lui Fodor Zsolt, omul de afaceri implicat în dosarul viceprimăriţei, Dan Tarcea a spus: „Doamna Horvath a venit la şedinţele de Consiliu Local, dar nu a participat la vot acolo unde putea exista interferenţe cu situaţia dânsei. La fel se va întâmpla şi aici. Dacă va exista o solicitare din partea lui Fodor Zsolt, probabil că doamna viceprimar nu va pariticipa nici la dezbateri, nici la vot".
Zilele trecute, pe acest subiect s-a exprimat şi liderul UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond. „Doamna Horvath nu îşi poate exercita atribuţiile de viceprimar, dar şi le poate exercita pe cele de consilier local. În comisia de cultură face parte din calitatea de consilier local. Nu doamna Horvath ia decizia de finanţare. Dânsa şi comisia de cultură fac o propunere către Consiliul Local, iar plenul este suveran", a spus Csoma.
Horvath Anna a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, sub control judiciar, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei, în stare de libertate, omul de afaceri Zsolt Fodor, acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.
DNA a precizat că faptele de care sunt acuzaţi cei doi au fost săvârşite în perioada februarie - mai 2016. "Inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care inculpatul Fodor Zsolt avea interese economice. Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obţinerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafeţe de teren, eliberarea autorizaţiilor de construire", se arată în comunicatul DNA.
Conform aceleiaşi surse, pe 13 mai, Anna Horvath i-a pretins omului de afaceri, în schimbul intervenţiilor sale, procurarea şi remiterea unui număr de 60 de abonamente, în valoare totală de circa 20.000 de lei, la două festivaluri de muzică. Biletele intenţiona să le ofere ulterior, ca stimulent, voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale.
"Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de inculpatul Fodor Zsolt şi o firmă 'agreată' de inculpata Horvath Anna", se menţionează în comunicatul DNA. Procurorii au dispus în acest caz măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil care îi aparţine Annei Horvath.
Mai mult, luna trecută, Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și a identificat indicii privind posibila săvârșirea a infracțiunii de conflict de interese în materie penală de către Anna Horvath, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, în acest caz fiind sesizată și DNA.
"În perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 - 2016, a participat la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei către Asociația Claudiopolis - Asociația pentru Dezvoltarea Comunității în cadrul căreia Horvath Anna deține calitatea de președinte și alocarea sumei de 30.000 lei Universității Sapientia, din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic", se precizează într-un comunicat al ANI.