Efectul EuroBasket: Peste 1 milion de spectatori la Polivalentă în trei ani. Numele sălii, scos la vânzare

Efectul EuroBasket: Peste 1 milion de spectatori la Polivalentă în trei ani. Numele sălii, scos la vânzare
Cifre spectaculoase după Europeanul de Baschet de la Cluj. Sala Polivalentă a strâns peste 1 milion de spectatori în mai puțin de trei ani de funcționare. Directorul Sălii, Ionuț Rusu, a vorbit despre viitoarele competiții găzduite de arena clujeană și care va fi procedura de vânzare a denumirii acesteia.

În cele 15 partide din Grupa C de la EuroBasket 2017, Sala Polivalentă a strâns peste 50.000 de persoane. Cele mai urmărite partide au fost Spania-România 91-50 (8.163) și România-Ungaria 71-80 (9.121). Asistența de la acest turneu a contribuit, printre altele, la înregistrarea unui număr de 1,5 milioane de spectatori în mai puțin de trei ani de la inaugurarea sălii.

"A ieșit un eveniment frumos. A fost o competiție reușită, una care a pus România și Clujul pe harta sportului internațional. Dacă adăugăm numărul de spectatori prezenți, Sala Polivalentă a ajuns să atragă un număr de 1,5 milioane de persoane în doi ani și jumătate de funcționare. Adică de patru ori populația Clujului", a declarat directorul Sălii Polivalente, Ionuț Rusu, la Realitatea FM Cluj.

Capacitatea sălii, extinsă la 9.300 de locuri

Capacitatea arenei a fost extinsă de la 7.272 la 9.300 de locuri. Au fost amenajate panouri led pe suprafața de joc, s-a îmbunătățit sonorizarea și s-a instalat un cub video în afara Sălii.

"Extinderea sălii a fost cea mai importantă transformare, ca să putem fi eligibili pentru găzduirea acestui campionat. Dar ea nu s-a făcut de la 7.727 la 9.300, ci de la 5.500. De ce? Pentru că noi aveam acele tribune retractabile, care au fost retrase, iar în locul lor s-au construit altele. Atât pe suprafața de joc, cât și la etajul 3.

Practic, s-a upgradat tot ce înseamnă Sala Polivalentă. Dar investițiile nu s-au făcut doar pentru Europeanul de Baschet, ci și pentru a le folosi la evenimentele viitoare. Să le putem organiza cât mai ușor. Dintre cele patru săli care au găzduit EuroBasket (Cluj, Helsinki, Istanbul, Tel-Aviv, n. red.), cei de la FIBA au spus că avem cea mai frumoasă și prietenoasă sală", a afirmat acesta.

100 de lei, tariful de utilizare pe oră a sălii

Pentru a sprijini sporturile locale, Sala Polivalentă aplică un tarif de doar 100 lei/oră. Deși suma este mai mică în comparație cu costul folosirii în acest interval, arena clujeană încearcă să recupereze diferența prin organizarea de concerte.

"Din taxe și impozite cheltuim mai mult de jumătate din bugetul pe un an, care este de circa trei milioane de lei. 1 milion și jumătate merg pe taxe și impozite. Noi ne dorim să atragem tot ce se poate atrage, având în vedere că sporturile sunt slab finanțate. Să practicăm prețurile mici. Tariful aplicat de Sala Polivalentă este de 100 lei/oră. Este un cost sub ora de funcționare, dar încercăm să luăm diferența din concerte, din evenimente la care se vând multe bilete.

Dezvoltăm și alte linii de business. Avem un restaurant, avem un proiect prin care ne dorim să vindem numele sălii și acel sponsor care va cumpăra numele va ajuta sportul până la urmă. Câștigul comunității este că se pot organiza evenimente, că vine lumea aici, din afara Clujului, plătește, merge la restaurant, circulă cu taxiul, plătește cazare. Astfel, Clujul are de câștigat în mod indirect de pe urma Sălii Polivalente".

Numele Sălii Polivalente, scos la vânzare

Sala Polivalentă din Cluj va urma modelul marilor arene europene, care și-au scos numele la vânzare. Rusu a explicat și care e procedura de vânzare a denumirii.

"Consiliul Local, prin contract de delegare a gestiunii, ne-a dat dreptul de a folosi numele sălii și de a beneficia din viitoarele resurse. Noi am luat decizia să ieșim cu numele sălii la vânzare după doi ani și jumătate de folosire, pentru că am dori să avem un background de evenimente.

Cei care vin trebuie să știe că suma pe care o investesc în numele sălii va aduce pe altă parte un beneficiu. În penultima ședință de consiliu am anunțat că dorim acest lucru, iar acum discutăm cu cei care sunt interesați și sperăm ca în o lună, o lună și jumătate să anunțăm noua denumire".

Ce evenimente urmează la Polivalentă

Începând cu weekendul viitor, Sala Polivalentă va organiza diferite evenimente la fiecare sfârșit de săptămână. Campioana României la baschet masculin, U-BT Cluj, este așteptată să își desfășoare aici cele mai importante meciuri din campionat și cupele europene. Echipa de handbal feminin "U" Cluj ar putea evolua în această locație în anumite jocuri.

Totodată, în toamna și iarna acestui an sunt programate peste 20 de concerte la Polivalentă. Cel mai așteptat eveniment artistic este concertul lui Sting, programat în 17 octombrie, care se va desfășura cu casa închisă.

"U-BT va juca aici 100%. În rest, avem o discuție cu Clubul Sportiv Universitatea, să vedem ce echipe repartizează. Ne-am gândit la o formulă de programare a evenimentelor astfel încât într-un week-end să se desfășoare cele sportive, iar în altul cele artistice. Așteptăm și Fed Cup, care e programată în februarie 2018. Tragerea la sorți va avea loc pe 20 septembrie, iar dacă se joacă în România, va fi aici.

Cei de la Federația Română de Handbal au spus că doresc și ei să organizeze un meci de calificare la Campionatul Mondial. Vom găzdui Eurovision, Discoteca 80. Concertul lui Sting, programat în 17 octombrie, va fi mai mult ca sigur cu casa închisă. Vor fi foarte multe evenimente, atât sportive, cât și artistice", a mai spus Rusu.

Comenteaza