Emil Boc, foaie de parcurs. Anul I, rezultate 0

Emil Boc, foaie de parcurs. Anul I, rezultate 0
În 5 iunie s-a împlinit un an de la alegerile locale. Emil Boc, învingătorul în lupta pentru Primărie de atunci, îşi sărbătoreşte împlinirea primului sfert de mandat în China, alături de reprezentanţi ai administraţiei locale şi oameni de afaceri.

ZIUA de CLUJ vă propune o foaie de parcurs pentru primar. Ce a promis vs ce a realizat. Desigur, Emil Boc mai are la dispoziţie trei ani ca măcar să înceapă unele proiecte pe care le-a lăsat la stadiul de vis.

1. Centura metropolitană. Progres: 0.

Principala promisiune a lui Boc a fost aşa-numita „centură metropolitană", de 38 km, care ar urma să unească Gilăul de Cluj şi să ajungă din Mănăştur în Someşeni, trecând prin partea de sud a oraşului. Proiectul a fost inclus în Master Planul General de Transport, trimis la Bruxelles, şi informaţiile sunt că acolo ar exista banii necesari pentru demararea lucrărilor. Numai că Guvernul nu a inclus obiectivul în bugetul pe 2017.

Cum stau lucrurile după un an: proiectul bate pasul pe loc. Emil Boc le-a cerut parlamentarilor din zonă să se implice şi s-a plâns presei, în repetate rânduri, că guvernul Grindeanu doreşte să „omoare cloşca cu puii de aur" care este Clujul. În locul centurii care să salveze traficul, municipalitatea a lansat acum subiectul metroului, care să ne ţină puţin ocupaţi.

2. Noi locuri de parcare. Progres: 0.

O altă măsură promisă era crearea de noi locuri de parcare. Boc a vorbit în campania electorală despre construirea de parkinguri supraterane. Direcţiile erau cam aşa: parking propriu pe strada Primăverii, parking privat pe Avram Iancu, o parcare de două etaje a Bibliotecii Centrale Universitare, pe strada Clinicilor, de 120 de locuri, respectiv de altă parcare, de 320 de locuri, în parteneriat cu UBB, în complexul studenţesc Hasdeu. Primarul a mai afirmat că vor fi construite trei sau patru parkinguri în apropierea marilor bulevarde ale Clujului, pentru a scoate maşinile staţionate pe prima bandă de circulaţie.

Cum stau lucrurile după un an: pe Primăverii a „defectat" proiectantul şi se caută altul, la parkingul de pe Avram Iancu abia s-a deschis şantierul, parcarea bibliotecii va avea 50 de locuri, fiind mai degrabă un spaţiu pentru angajaţi, iar în Hasdeu nu se întâmplă deocamdată nimic. Parkingurile din apropierea bulevardelor au rămas proiect. Săptămâna trecută, Emil Boc a spus că o prioritate pentru acest an este terminarea lucrărilor la garajul suprateran de pe str. Negoiu, care trebuia terminat în 2015.

3. Diverse. Progres: mic.

Candidatul PNL la Primăria Clujului mai dorea cumpărarea a peste 100 de mijloace de transport şi bandă dedicată pentru autobuze şi troleibuze, construirea unui cartier de locuinţe în Borhanci, crearea de mii de locuri de muncă în Cluj Innovation City, asfaltarea tuturor drumurilor către zonele de extensie ale Clujului, preluarea şi modernizarea străzilor private, 90 ha de noi parcuri, aquapark la ştrandul Sun, care ar urma să fie mărit ca suprafaţă, complex expoziţional şi centru internaţional de conferinţe (în parteneriat cu consiliul judeţean), serviciu de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu şi puncte gospodăreşti îngropate, pe modelul celor date în folosinţă săptămâna trecută.

Cum stau lucrurile după un an: s-au cumpărat 20 de troleibuze noi şi tocmai s-a încheiat licitaţia pentru 50 de autobuze, pe care ar urma să le vedem circulând anul viitor. Banda dedicată a tot fost amânată, iar următorul termen de implementare, pentru tronsonul Biserica Sf. Petru - strada Regele Ferdinand este 15 august. A fost preluată şi modernizată strada Edgar Quinet, s-au preluat de la Ministerul Transporturilor şi reabilitat străzile Depoului şi Badea Cârţan. Cu asfaltările nu e o dramă, le face RADP.

Tot RADP se ocupă şi de aquapark, numai că până la tobogane e nevoie de 500.000 de euro să se mute reţelele Transelectrica. S-a deschis parcul din Gheorgheni, construit cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale, dar complexul expoziţional şi centrul internaţional de conferinţe au fost pentru „impresia artistică". S-a început activitatea la serviciul de îngrijire a vârstnicilor, dar puncte gospodăreşti îngropate nu există (cu o excepţie, investiţie privată). Primele 18 amplasamente tocmai au fost predate constructorului, care are la dispoziţie şase luni să le realizeze.

Alte promisiuni pe care aşteptăm să le vedem îndeplinite şi despre care nu s-a mai scos niciun cuvânt: ridicarea unui nou cămin de bătrâni pentru municipiul Cluj-Napoca, construit într-un parteneriat în cadrul căruia Primăria va asigura finanţarea, iar Consiliul Judeţean va oferi terenul necesar construcţiei; prelungirea transportului în comun către către cel de al doilea inel de comune din jurul municipiului; administrare unitară pentru complexul sportiv multifuncțional Cluj Arena și Sala Polivalentă. Dar, sigur, a trecut un singur an din patru, iar timp ca administratorii urbei să ne convingă că totul nu a fost doar literatură cu scop electoral ar mai fi.

În loc de concluzie: programul de campanie a fost şters de pe site-ul unde era postat (AICI). De asemenea, site-ul de campanie care conţinea toate promisiunile a fost suspendat (AICI). Găsiţi AICI ce a mai rămas din Clujul care creşte. Nu putem decât să sperăm că promisiunile nu s-au şters odată cu platformele on-line care le conţineau.

Citeşte şi: Promisiunile lui Boc şi Tişe. Cum va creşte Clujul lor

Comenteaza