Emil Boc salută intrarea completă a României în Schengen: „E bine și acum, dar putea fi mult mai repede”
- Scris de Ziua de Cluj
- 17 Dec 2024, 11:55
- Administraţie
- Ascultă știrea

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, se bucură de aderarea completă a României la Spațiul Schengen, dar afirmă că țara noastră trebuia să fie acolo de mult timp.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit la ZIUA LIVE despre aderarea completă a României la Spațiul Schangen.
De la 1 ianuarie 2025, atât România, cât și Bulgaria vor adera complet la Spațiul Schengen.
„E un succes și ne bucurăm că românii, când mai vin în țară de sărbători nu mai stau la cozile acelea infernale în vămi, tirurile nu mai stau cu orele și zilele să treacă granița. Nu mai pierd economic, dar aș vrea să atrag atenția că și Europa trebuie să fie mult mai atentă la ce se întâmplă în UE”, a spus Emil Boc, la Ziua Live.
Primarul municipiului Cluj-Napoca spune că frustrarea românilor, care s-a manifestat inclusiv la votul pe care l-am avut, a fost determinată de multe cauze. Și interne, și externe.
Emil Boc: „N-avem voie să ținem o țară la ușă, așa cum s-a întâmplat cu România”
„N-avem voie ca europeni să ținem o țară la ușă, așa cum s-a întâmpat cu România, pentru interesele politice meschine ale unei alte țări, deoarece această frustrare generează scepticism și neîncredere în proiectul european. Am spus asta foarte răspicat. Europa trebuie să își onoreze promisiunile, nimeni nu cere cadouri, dar când ai îndeplinit condițiile trebuie să ți se acorde. Asta a fost o nedreptate pe care fiecare dintre români a simțit-o. Îndeplineam condițiile Schengen și n-am fost acolo de mulți ani de zile unde trebuia să fim. Lucrurile trebuie făcute la timp, pentru că după ne întrebăm de ce românii sunt supărați. Unul dintre motive a fost și amânarea aderării României la Spațiul Schengen. E bine și acum, dar putea fi mult mai repede”, a mai spus edilul.
Emil Boc a transmis că politicienii români trebuie să își apere mult mai dur interesele în Europa, dar și Europa să înțeleagă că are obligații față de statele membre.
„Europa se construiește și de sus în jos, și viceversa. Nu există altă cale pentru România decât calea euro-atlantică, dacă vrem să avem pace, securitate și acces la prosperitate, dar aici, unele lucruri trebuie să le corectăm” a mai transmis Emil Boc.