Energie gratis pentru Sillicon Valley din Lomb. Şi pentru maşinile electrice

Energie gratis pentru Sillicon Valley din Lomb. Şi pentru maşinile electrice
Proiect ambiţios în cadrul centrului TEAM (Transfer, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprindere), supranumit „Sillicon Valley de Cluj". Acolo se va produce energie regenerabilă, care la început va fi oferită consumatorilor gratuit.

La Cluj se va produce, în cel mult patru ani, energie verde în cantităţi mari. În cadrul proiectului TEAM (Transfer, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprindere), parte din Cluj Innovation City, se va crea un centru de cercetare pentru testarea, în condiţii reale, a eficienţei energetice produse de panouri fotovoltaice moderne şi turbine eoliene. Cercetarea va fi realizată de clusterul TREC (Transylvannia Energy Cluster), în cadrul unui proiect pe fonduri europene, iar aparatura de testare va fi pusă la dispoziţie de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj, instituţie care a achiziţionat-o tot în cadrul unui proiectpe fonduri europene, intitulat „Cetatea". 

Ajunge curent şi pentru "Hollywood-ul pitic"

„Se va asigura energia electrică pentru centrul TEAM, pentru iluminatul public de pe noua stradă care va lega Dealul Lombului de oraş, dar se va realiza şi o staţie de încărcare pentru maşini electrice. Le vom oferi curent gratuit posesorilor de maşini electrice sau hibride din cadrul centrului TEAM, dar şi celor care vin în vizită. Potrivit calculelor noastre, ne va rămâne o cantitate de energie electrică, pe care o vom oferi CREIC (n.r. Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative), dar e posibil să nu acopere toate nevoile acestui centru", a spus Alexandru Coroian, directorul Cluj Innovation Park. 

Proiectul se întinde pe durata a opt ani şi se estimează că energia regenerabilă se va produce după trei, cel mult patru ani. Aşadar, este vorba despre finalul anului 2019 sau începutul lui 2020. Energia obţinută pe Dealul Lomb nu va putea fi valorificată decât după încheierea celor opt ani.

Ne aliniem timid la cerinţele UE

Graţie acestui demers, Clujul mai face un timid pas către îndeplinirea unei cerinţe a Uniunii Europene. În toamna lui 2014, UE a aprobat o directivă prin care cere ca „statele membre se asigură, prin cadrele lor de politică națională, ca un număr corespunzător de puncte de reîncărcare să fie accesibile publicului până la 31 decembrie 2020, pentru a se asigura că vehiculele electrice pot circula cel puțin în aglomerări urbane/suburbane și în alte zone dens populate, și, după caz, în cadrul rețelelor stabilite de statele membre". 

În acest moment, la Cluj există o singură staţie de încărcare a automobilelor electrice, inaugurată luna trecută în Liberty Technology Park. Alte astfel de staţii vor veni printr-un proiect demarat de primărie împreună cu Guvernul Elveţiei. Se vor cumpăra zece autobuze electrice şi staţiile necesare pentru încărcarea cu energie a mijloacelor de transport în comun.

„Putem considera acest proiect ca un centru de promovare a energiilor alternative în zona de nord-vest a României în vederea atragerii de noi entităţi în cluster (TREC n.r.) şi de a creşte capacităţile de cercetare şi inovare ale acestuia", scrie în referatul prin care Cluj Innovation City a solicitat miercuri, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, o majorare de capital prin aport în natură. Practic, a cerut de la Primărie un teren de 3 ha din zona Lomb dedicat proiectului de cercetare a energiilor regenerabile.

Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere face parte din Cluj Innovation City, un proiect mai mare al Primăriei Cluj-Napoca, în cadrul căruia se va edifica şi Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative CREIC, supranumit „Hollywod-ul pitic" sau "Buftea de Cluj".

TEAM include birouri, săli de ședințe, spații administrative și modulare, precum și hale pentru microproducție și spații de teren pentru dezvoltări personalizate. Spațiile TEAM includ o clădire de birouri și zone de suport, cinci hale pentru microproducție, parcări aferente clădirii (28 exterioare și 18 la subsol) și halelor (40 de locuri). Lucrările la Centrul TEAM au început în iunie 2014, sunt realizate de asocierea TCI Contractor General SA - SC Valdek Impex SRL - SC Ianus SRL. Valoarea totală a proiectului este de 37.436.728,18 lei, din care 17.299.055,86 de lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă solicitată.

 

Comenteaza