Exemplu pentru clujeni. Angajaţii Primăriei merg să doneze sânge + aplicaţie inspirată de suedezi

Exemplu pentru clujeni. Angajaţii Primăriei merg să doneze sânge + aplicaţie inspirată de suedezi

În contextul în care România, şi implicit judeţul Cluj, se confruntă cu o criză acută de sânge, municipalitatea clujeană vrea să dea un exemplu comunităţii astfel că, în septembrie, angajaţii administraţiei locale vor merge să doneze, în frunte cu primarul Emil Boc. 

„Trebuie să încurajăm oamenii să doneze sânge pentru salvarea vieții umane. La început de septembrie, vom face o activitate publică de donare de sânge. Și eu voi dona. Voi avea o discuție cu angajaţii din primărie, pentru că este o chestiune voluntară, și apoi cu cei de la Centrul de Transfuzie, să vedem cum ne programează. E o chestiune de solidaritate şi spirit civic”, a declarat edilul Clujului, Emil Boc, în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj. Organigrama Primăriei Cluj-Napoca numără peste 1.000 de funcţionari. 

Amintim că, săptămâna trecută, 30 de politişti locali din Cluj-Napoca au donat sânge pentru victimele unui accident rutier petrecut în centrul oraşului. Mai multe detalii AICI.

Aplicaţie pentru donatorii de sânge din Cluj. Boc a luat ideea de la suedezi

Primarul Clujului a declarat, tot în cadrul unei emisiuni Realitatea FM Cluj, că va propune Consiliul Consultativ în IT realizarea unei aplicaţii prin care donatorii de sânge să fie notificaţi atunci când donaţia lor salvează o viaţă. Ideea i-a venit după ce a citit, într-o revistă de specialitate, că în Suedia există deja aceast sistem mobil de informare: "Suedezii au o aplicaţie mobilă prin care cel care a donat sânge primeşte o informare atunci când sângele pe care l-a donat a salvat o viaţă, ca să aducă un element de încurajare pentru toţi cei care pot şi îndeplinesc condiţiile legale să doneze sânge", a spus edilul Clujului.

În 2017, în România, a  fost lansată o aplicație pentru donatorii de sânge care utilizează telefoane cu sisteme de operare iOS: "donez450 este un proiect online, național, care își propune să faciliteze procesul de donare de sânge prin intermedierea comunicării dintre centrele de transfuzie de sânge din Romania și potențialii donatori", arată site-ul aplicaţiei.

Aplicaţia informează utilizatorul atunci când donația de sânge are cel mai mare impact, care este cel mai apropiat centru și care sunt nevoile, pe grupe de sânge.

Numărul de donatori pe timpul verii, de 3 ori mai mic decât decât minimul necesar

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) a făcut recent un apel public către cetăţeni, cu privire la criza acută de sânge cu care se confruntă judeţul Cluj în această perioadă a anului. Doar o treime din numărul de donatori necesari pentru a acoperi cererea zilnică sunt donează în pe perioada verii. 

"Situația este în continuare critică. Luna august este luna concediilor, prin urmare numărul celor care vin la noi să doneze sânge este insuficient", au transmit reprezentanţi Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj.

Numărul minim necesar pentru a satisface cererea de sânge este de 80-90 de donatori pe zi, însă în această lună, la centru se prezintă, zilnic, puţin peste 30 de donatori: "Revenim cu aceeași rugăminte către voi, de a vă prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj. Nu trebuie să aşteptăm tragedii colective pentru a ne mobiliza".

Clujenii care doresc să doneze sânge sunt aşteptaţi la centrul de donare de pe Strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, de luni până vineri, între orele 7.30 - 13.30. Centrul funcționează în zilele de 16 și 17 august (minivacanţa de Sfânta Maria, n.red.) conform programului normal. 

Criterii de admisibilitate la donarea de sânge

Donatorul de sânge poate fi orice cetățean cu domiciliul în România sau cetățean UE cu rezidență în România care corespunde criteriilor de eligibilitate ale actului donării.

Pentru a putea dona sânge trebuie sa îndepliniți următoarele condiții:

vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
greutate peste 50 kg (în funcţie de înălţime şi sex);
tensiune arterială sistolică între 100-180 mmHg;
puls regulat, 60-100 bătăi/minut;
să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada ciclului menstrual;
să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
să nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
să nu fii avut antecedente: hepatice, TBC, malarie, sifilis, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie (peste (-) 6 dioptrii), cancer;
între două donări de sânge trebuie să treacă o perioadă de cel puţin 70 de zile.

Înainte de donare:

puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe;
veniţi la donare odihnit!
nu fumați cu cel puțin o oră înainte și după donare.

Drepturile donatorului

eliberarea la cerere a analizelor medicale efectuate (grupa sanguină, Rh, hemoleucogramă, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice);
eliberarea a 7 bonuri valorice;
eliberarea unei adeverinţe pentru o zi liberă;
eliberarea unei adeverinţe pentru reducere 50% pe mijloacele de transport în comun.

Comenteaza