Ferma mirositoare din Floreşti: amendă mare, dar de ochii lumii. Ce se va întâmpla cu puii

Ferma mirositoare din Floreşti: amendă mare, dar de ochii lumii. Ce se va întâmpla cu puii
Poliţia locală a amendat cu suma maximă prevăzută de lege ferma de pui din Florești.

Poliția Locală Florești a efectuat în cursul zilei de luni un control la ferma de pui din Florești, aparţinând societăţii Brav Invest SRL.

Ce a scris primarul pe Facebook

„S-a constatat că societatea efectua activitate de producţie pentru creșterea intensivă a păsărilor fără îndeplinirea condițiilor stabilite de lege, respectiv fără a deține autorizație integrată de mediu valabilă pentru desfășurarea activității. Autorizația de mediu nr 15NV - 6, din data de 21.06.2006, revizuită la data de 30.05.2011, a fost valabilă până la data de 20.06.2016.

Având în vedere această contravenție, în limita competențelor stabilite de Legea 12/1990, Poliția Locală Florești a aplicat o amendă de 20.000 lei, maximumul prevăzut de lege și a dispus intrarea în legalitate, adică obținerea autorizației integrate de mediu în termen de 15 zile. Poliția Locală Florești și-a făcut datoria.

Din păcate, prerogativele legale nu oferă mai multe pârghii administrației locale în această problemă. De exemplu, deși s-a dat un termen de intrare în legalitate de 15 zile, după expirarea acestuia, singura instituție care poate suspenda activitatea fermei este Garda de Mediu. Poliția Locală va putea doar da o nouă amendă dacă se va constata neintrarea în legaliate", a scris luni, pe reţeaua de socializare Facebook, primarul comunei Floreşti, Horia Şulea.

În Floreşti, la aceeaşi adresă, funcţionează şi societatea Amareto Impex SRL, un abator de pui care îşi desfăşoară activitatea în baza autorizaţiei de mediu nr. 94 din 14.04.2011, emisă de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Cluj-Napoca.

Întrebat dacă s-a făcut un control şi la Amareto, primarul Şulea a parat: „Legat de ce şi cum în ceea ce priveşte glisarea autorizaţiilor de pe o firmă pe alta, întrebaţi emitentul autorizaţiilor!"

Amendă contestabilă şi nici urmă de mall

ZIUA de CLUJ a discutat cu emitentul autorizaţiilor, ARPM. „Eu sunt reţinut faţă de amenda Poliţiei Locale. Autorizaţia de mediu a expirat, într-adevăr, dar societatea a depus o solicitare pentru acordarea unei noi autorizaţii integrate de mediu încă din 24 mai. Legea nu prevede cu cât timp înaintea de expirarea unei autorizaţii trebuie să soliciţi o alta.

Dacă era o fermă nouă, da, trebuia amendată dacă nu avea autorizaţie, dar vorbim de una funcţională. Părerea mea este că, dacă Brav Invest contestă amenda, câştigă în instanţă", a spus Grigore Crăciun, directorul ARPM Cluj.

În ultima săptămână a campaniei electorale, mai multe publicaţii au preluat informaţia că ferma de la Floreşti se vinde şi că, în locul acesteia, va apărea nici mai mult, nici mai puţin decât un mall. Acum, că alegerile s-au încheiat, nu se mai vinde şi nu se mai construieşte nimic.

„Patroana fermei, doamna Cobârzan, a spus clar că nu are nicio ofertă. Şi că, dacă va primi vreuna, va analiza dacă este oportun să păstreze ferma sau să o vândă", a subliniat şeful APM Cluj.

Locuitorii din Floreşti solicită de mai mulţi ani închiderea fermei de pui. Autorităţile nu pot deocamdată să-i oprească activitatea şi spun că societatea respectă toate prevederile legale. Ferma funcţionează în Floreşti dinainte ca zona unde este situată să fie transformată în cartier de locuinţe.

DECLARAŢIE

„Am primit o mulţime de reclamaţii de la locuitorii din Floreşti. Le-am spus oamenilor că nu am substanţe destule să fac teste la fiecare apartament. Legea spune că măsurătorile trebuie făcute la 3 metri de geamul de la parter. Voi face teste la fiecare bloc"
Grigore Crăciun, director ARPM Cluj

Comenteaza