Fermierii clujeni ies în stradă

Fermierii clujeni ies în stradă
Guvernul a majorat subvenţia pentru crescătorii de bovine cu peste 20%. Fermierii spun, însă, că suma este foarte mică şi ameninţă că vor ieşi să protesteze. Compensaţiile acordate pentru secetă sunt şi acestea insignifiante.

Printr-o nouă Hotărâre de Guvern s-a dispus ca subvenţia crescătorilor de bovine să urce de la 410 lei, la 500 de lei pe cap de animal. Suma este însă oricum prea mică astfel că fermierii ameninţă că vor ieşi în stradă să protesteze, săptămâna viitoare, a anunţat vicepreşedintele Federeaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Dorel Secară. Acesta a mai arătat că sumele acordate pentru terenurile agricole afectate de secetă reprezintă mai degrabă un artificiu electoral şi că cei 100 de lei pe hectar (care se dau pentru maxim 10 ha) nu pot să reprezinte o compensaţie.

Chiar dacă ar trebui să ne bazăm pe sectorul agricol, politicile guvernamentale nu-i încurajează prea mult pe fermieri, indiferent că este vorba despre crescătorii de animale sau despre proprietarii de teren agricol, a explicat, la REALITATEA FM Cluj, vicepreşedintele Federeaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Dorel Secară. Acesta a arătat că fiecare minsitru al Agriculturii, fiecare guvern, vine cu politici diferite şi că în genere segmentul agriculturii este susţinut mai degrabă cu strategii din cărţi, decât cu exemple care să se raporteze la realitatea românească. Lipsa unei politici care să stabilizeze lucrurile în agricultură, care să-i diferenţieze pe micii fermieri de marii fermieri, face ca agricultura românească să rămână la un stadiu deloc încurajator. „Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne dăm bătuţi şi să nu mai facem agricultură, pentru că eu chiar cred că agricultura este cea care poate să asigure dezvoltarea României. Sunt de părere că fermele de familie, cu 20 sau 30 de capete de animale, care produc pentru consumul propriu şi pentru pieţe, să fie diferenţiate din punct de vedere al subvenţiilor de marile ferme comerciale. Nu le putem pune pe toate la un loc, pentru că atunci fermierii nu vor mai şti să se orienteze. Fiecare fermier trebuie să ştie cât se poate întinde, cât poate să lucreze, iar subvenţiile trebuie să se acorde în funcţie de capacităţile pe care le are ferma", a spus Dorel Secară.

Deocamdată, însă, statul bâjbâie în a lua decizii clare. Ultima hotărâre de Guvern a venit cu o majorare pentru crescătorii de bovine nu şi pentru crescătorii de ovine, care au rămas cu aceeaşi sumă de 40 de lei pe cap de animal. „Pentru crescătorii de bovine, subvenţia a crescut de la 410 lei la 510 lei pe cap de animal. Este oricum o creştere destul de mică, pentru că noi ne imaginam că vom putea ajunge undeva la peste 600 de lei", a arătat Dorel Secară. Acesta susţine că fermierii sunt pregătiţi să iasă în stradă. „Este o sumă foarte, foarte mică, asta dacă este să facem o comparaţie cu subvenţiile acordate pentru fermierii din statele din vestul Europei, care primesc cu câte 70% mai mult decât noi", a arătat Secară.

În ceea ce priveşte compensaţia pentru secetă, aceasta este insignifiantă. „Se alocă o sumă de 100 de lei la hectar şi numai pentru o suprafaţă de maxim 10 ha. Păi şi cine are mai mult teren cum se descurcă? Suma este prea mică, nu văd cum poate acoperi paguba, iar pe lângă asta nici nu-i ajută pe fermierii care au mai mult de 10 ha", a spus Secară. El a mai spus că au cerut Guvernului să li se aloce minim 50 de euro pe ha, în compensaţie pentru anul de secetă care a afectat culturile fermierilor.

 

Comenteaza