Finanţări europene pentru drumuri judeţene şi izolarea clădirilor

Finanţări europene pentru drumuri judeţene şi izolarea clădirilor
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), autoritate de management pentru Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, a lansat primele două apeluri de proiecte, pentru aceste priorităţi de investiţii.

Primul susține investițiile în modernizarea rețelei de drumuri județene care asigură conectivitatea directă sau indirectă cu rețeaua TEN-T, construirea / modernizarea variantelor ocolitoare cu statut de drum județean aflate pe traseu, investiții destinate siguranței rutiere, iar al doilea, creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, îndeosebi a celor cu consumuri energetice mari.
 
„Ghidurile sunt mult mai lizibile, documentele care trebuie depuse sunt mai puține, perioada de evaluare și selecție va fi mai scurtă și încercăm să avem un singur tip de contract standard. Rugăm beneficiarii să ne semnaleze orice urmă de corupție sau manifestările unor simpatii politice. În noul exercițiu financiar vrem să punctăm și inteligența proiectelor, elementele care țin de durabilitatea lor: asigurarea egalității de șanse, adaptarea la schimbările climatice și respectarea principiilor dezvoltării durabile. 
 
Vom încerca să înțelegem mai bine care sunt nevoile de dezvoltare și să proiectăm mai bine investițiile, aducând laolaltă proiectele europene, proiectele de dezvoltare locală și investițiile private. Un alt element de noutate sunt punctajele suplimentare pentru proiectele care creează o rețea, proiectele aflate într-un stadiu avansat, cele care deservesc o parte importantă de  populație și cele care au un impact strategic”,
a declarat vicepremierul Vasile Dîncu.

Ce se finanţează la bloc: izolare, acoperiş, lift
 
„Lucrările de modernizare, pe care le finanțăm acum sunt mai complexe decât cele de reabilitare – presupun crearea de trotuare, piste de biciclete și refugii în localități. Pentru blocurile de locuințe finanțăm, pe lângă anvelopare, și lucrări de instalații, repararea acoperișului, a liftului, de reabilitare și iluminat interior. Finanțarea se va acorda pe principiul primul venit, primul servit, iar beneficiarii sunt autoritățile locale în parteneriat cu asociațiile de proprietari. 
 
Există soluții de a reduce partea de cofinanțare iar dacă autoritățile au resurse, pot eșalona plata cofinanțării pe o perioadă de până la cinci ani. Sunt eligibile blocurile de locuințe construite între 1950 și 1990 iar proiectele trebuie să urmărească reducerea consumului de agent termic și, în final, a poluării urbane. 
 
Bugetele pentru aceste prime apeluri de proiecte sunt de 807,7 milioane de euro pentru drumuri judeţene, respectiv de 447,7 milioane pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale. Ne propunem un grad de contractare între 120 și 150%. Proiectele se depun la sediul Agențiilor de Dezvoltare Regională, unde se va face și evaluarea“
, a subliniat secretarul de stat Sorin Maxim.

Avantaje la drumuri: cele prin mai multe judeţe

“În ce privește drumurile județene, încurajăm existența unor conexiuni mult mai lungi: consiliile județene trebuie să asigure trecerea cursivă a unui drum prin mai multe județe. Bugetul total de 807 milioane de euro este împărțit în alocări regionale. Bugetul unui proiect poate fi între 1 milion și 50 de milioane de euro. 
 
Proiectele vor putea fi depuse după două luni de la lansare, începând cu 16 mai, timp de 6 luni, până la închiderea apelului. Dacă bugetul alocat va fi depășit cu peste 50%, apelul poate fi suspendat mai repede. Majoritatea CJ au deja studiile de fezabilitate făcute, iar în aceste 2 luni pot îmbunătăți calitatea proiectelor. 
 
Pentru clădirile rezidențiale, încurajăm primăriile din mediul urban să aibă o abordare integrată: să identifice zonele prioritare în funcție de emisiile de CO2 și de zonele unde rețeaua de distribuție a energiei termice este reabilitată – deci să-și coreleze investițiile”,
a precizat Gabriel Friptu, director general fonduri europene în cadrul MDRAP. 
 
Bugetul minim al unui proiect de creștere a eficienței energetice este de 100.000 euro, iar cel maxim, de 5 milioane. Un proiect poate cuprinde cel mult 10 blocuri, cu minim două niveluri. Autoritățile publice şi parteneriat cu asociațiile de proprietari pot alege să se grupeze pe cartiere.

Comenteaza