Firmă cu rădăcini “portocalii” face cărţile pentru parkingul studenţesc

Firmă cu rădăcini “portocalii” face cărţile pentru parkingul studenţesc
Administraţia locală clujeană a adjudecat contractul pentru studiile necesare în vederea amenajării parkingului suprateran gândit în complextul Hasdeu în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai.

Societatea Avensa din Iaşi va realiza proiectul tehnic şi va pregăti caietul de sarcini pentru amenajarea parkingului studenţesc plănuit de primărie încă de anul trecut. Contractul a fost câştigat în urma unei licitaţii şi însumează peste 98.000 de lei, fără TVA.

Contractul pentru Planul Urbanistic de Detaliu, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, proiectul pentru autorizaţia de construire, detaliile tehnice de execuţie şi caietul de sarcini pentru un parking suprateran pe strada Păstorului nr. 67-69 a fost estimat de primărie la peste 287.000 de lei. La licitaţia pentru atrubuirea contractului (cu anunţ de intenţie publicat încă din 17 octombrie 2012), Primăria Cluj-Napoca a primit trei oferte. Preţul cel mai mic (aproape o treime din valoarea estimată), 98.100 de lei, l-a ofertat societatea Avensa Consulting din Iaşi căreia i-a fost adjudecat contractul, în 21 martie anul acesta. Aceasta va realiza inclusiv caietul de sarcini pentru construirea parcării din complexul Hasdeu.

Potrivit relatărilor presei locale, Avensa se leagă de numele fiului liderului PDL Botosani, Cătălin Flutur. Conform declaraţiei de avere a lui Cătălin Flutur, fost primar al municipiului Botoşani şi văr al secretarului general al PDL Gheorghe Flutur, fiul său Alexandru a realizat venituri din salariu de la Avensa Consulting. Societatea a mai participat în 2009 la o licitaţie pentru servicii de consultanţă pentru proiectele europene lansată de Primăria Cluj-Napoca, însă a pierdut în favoarea unei alte firme din Iaşi, Relians Corp a unor apropiaţi a lui Sorin Ovidiu Vântu. Firma a mai derulat contracte de consultanţă pe proiecte europene în valoare de sute de mii de lei cu autorităţi publice din Botoşani, Suceava, Iaşi, dar şi în alte zone din ţară. Conform ultimului bilanţ depus de societate, aceasta a avut o cifra de afaceri de 7,4 milioane de lei realizată cu un număr mediu de 30 de salariaţi. Profitul net raportat a fost de peste 630.000 de lei. Societatea are ca obiect de activitate consultanţa pentru afaceri şi management.

Administraţia locală clujeană şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) au intrat în parteneriat în luna aprilie 2012 ( înainte de alegerile locale din iunie) pentru a amenaja un parking suprateran în complexul Hasdeu. Ideea i-a aparţiuni primarul interimar PDL, Radu Moisin. Acesta a motivat că proiectul de amenajare a unui parking pentru studenţi este mai vechi, însă nu s-a putut implementa decât anul acesta, după schimbarea conducerii universităţii.

După anunţarea proiectului, Consiliului Local a aprobat un protocol de colaborare în acest sens. Conform acestuia, UBB se angajează să pună la dispoziţie un teren aflat lângă cantina studenţească din complexul Hasdeu, iar primăria să contruiască parkingul din fonduri de la bugetul local. Consiliul de Administraţie şi Senatul UBB au operat, însă, modificări ale textului din protocolul transmis de primărie, dar formale. Aşa că proiectul a întârzit şi a fost nevoie de rediscutarea acestuia la şedinţa Consiliul Local, la finalul lunii agust, anul trecut, când acesta a fost parafat din nou.

Parkingul pentru studenţi va fi ridicat pe strada B. P. Hasdeu, lângă cantina studenţească, cu intrare de pe str. Păstorului, pe un teren în pantă de 1.500 de mp aflat în proprietatea UBB Cluj. Aici ar urma să fie disponibile peste 300 de locuri de parcare, cel puţin aşa ar fi fezabilă investiţia. Costurile ar urma să fie suportate de municipalitate.

Cei doi parteneri urmează să discute şi condiţiile de exploatare a viitorului parking, după ce se va finaliza studiul de fezabilitate care va pune pe tapet suma necesară pentru construirea parcării. În ceea ce priveşte tariful de parcare, reprezentanţii primăriei nu excludeau posibilitatea ca viitorul parking să funcţioneze pe modelul parcărilor supraterane de cartier unde se plătesc abonamente de 110 lei pe an.

În complexul studenţesc există 5.200 de locuri de cazare şi numai 76 de locuri de parcare. În consecinţă, străzile din jur sunt blocate de maşini, iar circulaţia este îngreunată în zonă. Potrivit UBB, în prezent locurile de parcare din campusul studenţesc Hasdeu nu sunt taxate.

 

 

Comenteaza