Focare de infecţie în locurile de joacă pentru copii
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:13
- Administraţie
- Ascultă știrea

Un grup de cetăţeni a semnalat redacţiei ZIUA de
Cluj situaţia toaletelor ecologice amplasate de municipalitate în părculeţele
pentru copii din
“Este inadmisibil ce se întâmplă. în parcurile publice au fost amplasate toalete ecologice. Salutabilă iniţiativă, însă nu este de ajuns să o aşezi într-o zonă publică şi după aceea să nu te mai intereseze că o asemenea toaletă generează un miros pestilenţial pentru că nu este curăţată cu zilele. Copiii noştri se joacă în aceste parcuri şi ating cu mânuţele lor aceste toalete, adevărate focare de infecţie”, au semnalat redacţiei ZIUA de CLUJ mai mulţi cetăţeni clujeni care s-au recomandat “părinţi îngrijoraţi”.
Aceştia au adăugat că astfel de toalete ecologice neîntreţinute au împânzit oraşul şi nu îşi explică de ce când se întâmplă un lucru bun nu se întâmplă până la capăt, mai ales vara, când astfel de toalete trebuie vidanjate mult mai des. “Vom sesiza instituţiile abilitate, pentru că este vorba despre copiii noştri şi de sănătatea acestora. Nu putem să ieşim cu ei în parc şi apoi să mergem direct la spital pentru că pe autorităţi nu le interesează. Toalete sunt în toate părculeţele pentru copii. în Grigorescu, pe strada Predeal, lângă Piaţa Engels, pe strada Unirii, în Zorilor. Peste tot, adevărate focare de infecţie”, s-au plâns părinţii clujeni.
în replică, oficialii Primăriei Cluj-Napoca spun că au amplasat aceste toalete ecologice la cerere, în mai multe zone din oraş, în baza unui contract licitat anul trecut şi adjudecat societăţii Strict Prest pentru aproximativ 92.000 de lei cu TVA. Societatea se ocupă atât de furnizarea toaletelor, cât şi de vidanjare şi întreţinere. Viceprimarul Radu Moisin a declarat că municipalitatea a dat curs acţiunii
“Toaleta” iniţiată de
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Anul trecut, ANAT a sesizat
Ministerului Turismului că o problemă importantă pentru imaginea României o
constituie absenţa toaletelor din zonele turistice. Potrivit viceprimarului
Radu Moisin, pe domeniul public al municipiului
Viceprimarul clujean a menţionat că va dispune verificări în teren asupra stării în care se află toaletele ecologice. “Preţul de vidanjare este de 6 lei pe bucată, pe zi. Toaletele sunt puse în locuri frecventate de clujeni, dar dacă primim şi alte solicitări, le montăm şi în alte zone, frecventate de turişti. Mâine (astăzi – n. red.), la şedinţa cu regiile, vom atrage atenţia reprezentantului Strict Prest asupra situaţiei toaletelor ecologice. Vom ajunge şi la sancţiuni, în cazul în care se va constata că timpii de vidanjare şi de curăţare nu au fost respectaţi”, a mai spus Moisin.
Reprezentantul Strict Prest, Eugen Vereş, a afirmat că se ocupă de acest serviciu pentru primărie de trei-patru ani. Vereş a adăugat că numărul maxim de toalete care a fost amplasat în Cluj depăşeşte 50, însă cifra este atinsă, de obicei, în timpul unor manifestări publice de genul celor organizate pe platoul din faţa Sălii Sporturilor. “Ne străduim să facem treabă şi ne vom asigura că toţi clujenii vor fi mulţumiţi de serviciile noastre. Vidanjarea se face zilnic. Mă îndoiesc că nu s-au curăţat toaletele. Este adevărat că nu am verificat, dar acum, că există părinţi nemulţumiţi, o să-i «bag în viteză» pe băieţii care se ocupă de toalete”, a declarat Eugen Vereş.
Responsabilul cu toaletele ecologice din cadrul societăţii Strict Prest, Flavia Bruchental, a declarat că verifică zilnic situaţia din teren şi că încearcă să-i educe pe cetăţeni – taximetrişti, lucrători la străzi, pieţari – cum să folosească toaletele. “Mă îndoiesc că acestea nu sunt curate. Zilnic facem verificări. Dacă am reuşit să-i învăţăm pe pieţarii de la AgroTransilvania cum să folosească toaletele, atunci nu cred că în cartiere acestea sunt murdare. Am oameni pe sector şi îi voi trimite în teren. Sunt convinsă însă că astfel de sesizări vin de la concurenţă, care vrea să intre cu toalete pe piaţa din Cluj şi să ne discrediteze pe noi”, a conchis Bruchental.