Fujikura trebuie să realizeze tot ce a promis ACE

Fujikura trebuie să realizeze tot ce a promis ACE
Grupul japonez a moştenit mai multe obligaţii contractuale faţă de Primăria Cluj-Napoca, după ce a achiziţionat fabrica de componente electrice pentru industria auto.
Primarul Sorin Apostu a declarat că deocamdată nu vor fi modificate clauzele contractuale cu Fujikura şi că terenul de două hectare pe care a fost edificată unitatea de producţie rămâne în proprietatea Consiliului Local Cluj-Napoca. Primăria a eliberat certificatul de atestare a fabricii Automobile Componente Electrice (ACE), achiziţionată de grupul Fujikura în luna octombrie, urmând să încaseze taxele şi impozitele pe clădire. Potrivit edilului, societatea urmează să achite pentru imobil peste 15.000 de lei pe an, de la data eliberării certificatului de atestare a construcţiei.

Edilul a explicat că în luna octombrie municipalitatea a eliberat certificatul de edificare a construcţiei pentru unitatea de producţie Fujikura, grup japonez care a preluat fabrica ACE de la Cluj-Napoca. “Am reuşit acest lucru în urma discuţiilor şi negocierilor cu reprezentanţii Fujikura. Ei au moştenit nişte clauze contractuale cu noi, având în vedere că fabrica s-a edificat pe terenul Consiliului Local. Terenul rămâne, în continuare, în proprietatea noastră. Din luna octombrie urmează ca ei să plătească anual o sumă către bugetul local, însuşită prin act adiţional încă din 2004 (peste 15.000 de lei pe an, timp de 10 ani - n. red.)”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, primarul Sorin Apostu.

În 2006, Fujikura Automotive România a preluat 60% din pachetul majoritar al ACE, iar în 2008 a cumpărat restul acţiunilor, devenind proprietară a celor două unităţi de producţie din judeţul Cluj - fabricile din Cluj-Napoca şi Dej. În luna octombrie, reprezentanţii Fujikura au anunţat, împreună cu edilul Sorin Apostu, că urmează să îşi relanseze producţia de la Cluj şi că vor angaja 630 de clujeni. La acea dată, primarul spunea că acele clauze contractuale dintre Fujikura şi Consiliul Local vor fi rediscutate, având în vedere că fabrica a fost edificată pe un teren pus la dispoziţie de municipiu, în baza unui contract de asociere cu ACE, iar societatea nu şi-a onorat obligaţiile.

Primăria Cluj-Napoca a pus la dispoziţia ACE în 2001 două hectare de teren în municipiu pentru realizarea unei unităţi de producţie, cu condiţia ca firma să achite după cinci ani de la data punerii în funcţiune a fabricii, timp de 10 ani, suma de 4.000 de dolari anual, să amenajeze suprafaţa adiacentă de 2,5 hectare într-un parc (în termen de 12 luni de la terminarea lucrării, cu 2.000 de euro - n. red.) şi să realizeze o pistă pentru biciclişti şi rolleri (cu 3.000 de euro). O altă clauză însuşită de forul local în 2001 a fost ca în termen de 30 de zile de la realizarea fabricii să vândă societăţii terenul cu 40.000 de dolari. Aceste condiţii au stat la baza asocierii aprobate de consilieri în 2001.

Ulterior, în 2004, condiţiile contractuale s-au schimbat, clauza privind vânzarea terenului fiind retractată. Astfel, ACE s-a obligat să finalizeze fabrica în 18 luni, începând din 16 februarie 2004. În legătură cu banii, ACE s-a angajat să achite Consiliului Local suma de 2 dolari/mp pentru suprafaţa de 20.000 de mp şi 2 euro/mp pentru suprafaţa de 3.707 mp. Altfel spus, după cinci ani de la data punerii în funcţiune a fabricii, timp de 10 ani, ACE va achita suma de 741 de euro şi 4.000 de dolari pe an (peste 15.000 de lei pe an, în total 150.000 de lei pe întreaga perioadă - n. red.). În plus, mai exista obligativitatea realizării unui parc în zona fabricii.

Primarul Sorin Apostu a explicat că parcul nu a fost realizat, dar că s-au purtat o serie de discuţii cu Fujikura pentru a finaliza şi această secţiune a înţelegerii dintre primărie şi investitor. “ACE a realizat un loc de joacă pe un teren revendicat. Acum am purtat discuţii cu Fujikura şi ei au fost de acord să vină alături de noi pentru a realiza acest parc”, a mai spus edilul.

Comenteaza