Grevă la Primăria Cluj. Marţi, 12 iulie, uşile instituţiei vor fi închise, susţin sindicaliştii

Grevă la Primăria Cluj. Marţi, 12 iulie, uşile instituţiei vor fi închise, susţin sindicaliştii
Liderul sindicatului din Primăria municipiului Cluj-Napoca, Remus Mureşan, a informat că marţi, 12 iulie, angajaţii instituţiei se vor afla în grevă.

UPDATE, ora 17,00

Surse sindicale din Primăria municipiului Cluj-Napoca au declarat pentru ZIUA de CLUJ că este posibil ca unii angajaţi, care nu sunt membri de sindicat, de la birourile de relaţii cu publicul şi de la evidenţa populaţiei, să lucreze marţi şi, astfel, activitatea instituţiei să nu fie blocată complet.

 

Sindicaliştii din Primăria Cluj-Napoca au anunţat că vor participa la greva generală de marţi, 12 iulie, din administraţia locală.

„Marţi vom fi în grevă, de data aceasta se vor închide uşile birourilor de relaţii cu publicul, atât la primăriile din centru, cât şi la primăriile de cartier. Vor putea fi înregistrate doar decesele şi de asemenea vor lucra angajaţii de la parkingul de lângă primărie, în rest totul va fi închis", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, Remus Mureşan, liderul sindicatului din Primăria Cluj-Napoca.

Viceprimarul municipiului, Dan Tarcea, a precizat că personalul primăriei va fi prezent la lucru, dar nu va elibera documente pentru cetăţeni. Peste 750 de angajaţi ai municipalităţii au semnat deja pentru participarea la protest.

Săptămâna trecută, sindicaliştii din administraţie, grupaţi în Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), au organizat o grevă de o oră, dar fără a bloca activitatea Primăriei Cluj-Napoca pe durata protestului.

Sindicaliştii au recurs la continuarea protestului după ce negocierile cu Ministerul Muncii, pe marginea revendicărilor acestora, au eşuat la sfârşitul săptămânii trecute.

Membrii FNSA susţin că salariaţii din administraţia publică locală din România sunt cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună).

Angajaţii din primării şi consilii judeţene cer majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din acest sector, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru. Totodată, aceştia solicită ca salariaţii din administraţia publică locală să beneficieze de vouchere de vacanţă.

„Adresăm un apel către toţi salariaţii din administraţia publică locală din România să se solidarizeze cu demersurile colegilor reprezentanţi de către Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, să înţeleagă că doar împreună vom reuşi să eliminăm discriminarea de natură salarială la care suntem supuşi în raport cu administraţia centrală", susţin sindicaliştii, printr-un comunicat de presă.

Ei ameninţă că, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, începând cu data de 19 iulie vor declanşa greva generală pe termen nelimitat în administraţia locală.

 

 

Comenteaza