Groapa de gunoi a Clujului, pe lista neagră la Bruxelles
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Ian 2017, 17:53
- Administraţie
- Ascultă știrea

Până acum, țara noastră nu a primit nicio condamnare pentru că nu a respectat legislația comunitară, dar pentru această neregulă este de așteptat o procedură accelerată, cu mari șanse de a plăti penalități.
România stă foarte prost la capitolul managementul deșeurilor. Toate măsurile ce ar fi trebuit luate pentru aplicarea legislației au fost amânate de-a lungul anilor. Măsurile de conformare sunt foarte costisitoare, care ar trebui reflectate în tariful pe care populația trebuie să îl plătească, lucru care nu este dorit de autoritățile locale, responsabile în domeniu.
"Mai toți primarii se feresc de astfel de situații pentru a nu deranja cetățeanul votant. Nici populația nu răspunde apelurilor de a respecta anumite norme. S-a ajuns în situația ca doar 35 de județe să dispună de programe de management integrat al deșeurilor, dar numai într-unul singur să și funcționeze. Potrivit ministrului Mediului, situația s-a blocat atunci când a fost vorba de concesionarea serviciului de salubritate. Există și situații generate de fraudă, cum este cazul Clujului, unde nu s-a realizat nici investiția", conform portalului Focus Energetic.
Autorizații pentru închiderea depozitelor neconforme
Conducerea Consiliului Judeţean Cluj a avizat pe 11 ianuarie cererile pentru emiterea autorizaţiilor de construire pentru lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri Cluj-Napoca (Pata Rât), Gherla, Turda şi Huedin. Valoarea lucrărilor de închidere a acestor patru depozite este de 29 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, sumă din care aproape 80% este destinată închiderii gropii de la Pata Rât.