Grupuri de lucru pentru prevenirea dezastrelor la Cluj. Boc: "Voi cere supracontroale la ce construim"

Grupuri de lucru pentru prevenirea dezastrelor la Cluj. Boc: "Voi cere supracontroale la ce construim"
Edilul clujean și-a propus să introducă tehnologia pe scară largă în oraș

După cutremurele din Gorj, care s-au simțit și la Cluj-Napoca, primarul Emil Boc vrea să creeze grupuri de lucru pentru prevenirea dezastrelor și promite supracontroale la proiectele imobiliare devoltate în oraș.

"Mesajul meu este de calm și echilibru. Nu există riscuri majore, un pericol iminent. Dar dezastrele naturale se îmtâmplă și se vor întâmpla. Am lucrat pe tot felul de scenarii - inundații, secetă, dar partea de cutremure nu a fost prioritară. A fost un semnal pe care viața ni l-a dat și anume, să fim pregătiți pentru orice. Să ai acasă o lanternă, o trusă de prim ajutor. etc. Dacă vrei să minimizezi consecințele negative, trebuie să anticipezi. Chiar și cele legate de digitalizare - nu pleacă avionul, nu poți intra la spital, etc. 

Noi avem scenarii pe situații de urgență, dar cutremul nu a fost în primele trei. Personal, nu le-am simțit, eram în Comisia de Urbanism, dar colegii de la etajele superioare au simțit. După acest stil ardelenesc, calm și echilibrat, am pornit să creăm grupuri de lucru - pentru indundații, cutremure, sistem informatic, apărare în caz de atac armat, etc. 

Trebuie tot să verificăm, cum se construiește în continuare. Clujul nu e în situația Turciei, dar trebuie să verificăm materialele care se pun în construcții, apoi calitatea construcției, tehnologia folosită, vom avea supracontroale la recepția lucrărilor. Noi lucrăm cu toate autoritățile statului, cum e și Inspectoratul de Stat în Construcții, care treburie să fie mult mai vigilente și prezente în toate etapele de construcție. 

Eram într-o dispută în Comisia de Urbanism în momentul cutremurului din Gorj, cu tehnicienii din comsie, oameni numiți, care nu au niciun fel de responsabilitate în fața cetățenilor și care, pe bandă rulantă, avizează în contradiție cu prevederile PUG, care cerea, pe zona respectivă, 800 mp ca să poată construi casă, ei au avizat pe 350 mp. Fără nicio problemă. La uninson, toți.. Le-am spus: Vreți să mutați Floreștiul în Cluj-Napoca, în Sopor și Borhanci? Ce propuneți, asta este. Vă place asta? Asta este atitudinea pe care trebuie să o aibă specialiștii? Nu eu am construit Floreștiul, arhitecții au construit. Unde este responsabilitatea acestei bresle, față de ce se construiește în jurul nostru? Când am văzut că vor să facă același lucru în Cluj-Napoca, unde de 10 ani încerc să ținem calitatea vieții (...) E normalitate să faci casă pe minim 500 mp, nu pe 200. Dacă le lipești și își dau ăia telecomanda pe geam (...). Unde a calitatea vieții", a declarat edilul Emil Boc, la un post de radio local. 

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 s-a înregistrat în România marți după amiază, după ce luni a avut loc un alt cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,2. Cutremurul a avut loc în zona Oltenia, județul Gorj, și s-a simțit și în București. Cutremurul a fost urmat de mai multe replici.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza