Update Foto Gunoi aruncat din mașină, lângă ghene. Primarul din Baciu anunță amenzi și instalează camere video

Primăria comunei Baciu anunță măsuri drastice pentru locuitorii care nu aruncă gunoiul în ghene. 

UPDATE: Drept la replică remisă de Sălăgean Cătălin, președintele Filialei Județene USR Cluj și administratorul unor asociații de proprietari din Baciu.

Sunt mai multe informații greșite decât valide în ceea ce a afirmat domnul Mureșan.

1. În zonă mai sunt cel puțin doi administratori, ambii consilieri locali în Baciu, colegi de partid cu dl Mureșan, dar numele lor nu sunt pomenite în postare. Dacă a simțit nevoia unui astfel de apel, domnul Mureșan trebuia să se adreseze tuturor administratorilor din cartier. 

2. Chiar dacă aș avea monopol în administrarea imobilelor din zonă, educația civică a locuitorilor de acolo e o sarcină pe care nu pot să mi-o asum singur și nici nu e printre atribuțiile mele. Da, am zis că ajut la rezolvarea problemei deșeurilor cum de altfel am făcut-o deja prin postări pe grupurile asociațiilor de proprietari (am pus un printscreen în atașament). O fac pentru comunitate, așa cum am mai făcut-o până acum, fără să dau valențe politice demersurilor mele. 

Gunoi aruncat din mașină, lângă ghene. Primarul din Baciu anunță amenzi și instalează camere video

3. Pozele din postarea domnului Mureșan sunt și de la blocuri pe care nu le administrez eu.

4. Niciodată, dar absolut niciodată nu am făcut referire la apartenența mea politică în relația cu clienții mei. Acțiunile civice le-am făcut în nume propriu sau în calitate de administrator al asociațiilor de proprietari pentru că interesul meu e să rezolv problemele comunităților, nu să câștig capital politic.

5. Numele meu este Sălăgean Cătălin și sunt președintele Filialei Județene USR Cluj, nu așa cum scrie în postarea domnului Mureșan.

6. Anul viitor vom avea alegeri locale. Dacă până acum m-am ferit să activez politic pe grupurile de facebook din Baciu, pot să mulțumesc domnului Mureșan că mi-a făcut prezentarea. Vom avea echipă și la Baciu, pregătită să își asume un rol în administrația locală.

7. Vă pot pune la dispoziție listele de plată unde se poate vedea numărul de persoane declarate la întreținere. Obligația de a se înscrie în cartea de imobil cade în sarcina celui care locuiește în apartament. Administratorul întocmește listele de plată conform celor declarate de către locatari. În momentul de față taxa de salubritate în Baciu este de 9 lei / persoană, iar în majoritatea asociațiilor administrate de noi se achită 9 lei sau peste, deci consider că nu prejudiciem veniturile companiei de salubritate.

------------------------------------------------------

Deși Primăria Baciu a fost prima din județ care a investit într-un sistem performant de colectare a deșeurilor, prin amplasarea de ghene subterane pe mai multe străzi din localitate și în centrul satelor din comună, locuitorii aruncă pungile de gunoi pe unde apucă, chiar și din mersul mașinii.

În zonele cu probleme urmează să fie instalate camere de supraveghere, iar cei prinși că nu respectă legea vor fi amendați. De asemenea, cum doar jumătate din locuitorii in Baciu au încheiate contracte de salubritate, în viitor se vor aduce noi reglementări în acest domeniu. 

Cetățenii din Baciu au făcut nenumărate sesizări privind mizeria din jurul ghenelor de gunoi din zona blocurilor de localitate. Primarul Ioan Florin Mureșan s-a deplasat la fața locului pentru a sta de vorbă cu oamenii. 

"În urma nenumăratelor sesizări ale cetățenilor revoltați de mizeria de la punctele gospodărești subterane, m-am deplasat personal pe strada Jupiter pentru a constata care este cauza acestei situații neplăcute și rușinoase și pentru a lua măsurile care se impun. Am rămas stupefiat când am constatat că tomberoanele subterane sunt aproape goale, iar pungile cu gunoi, aruncate aiurea.

Pur și simplu nu înțelegeam ce se întâmplă până când o bunică care se plimba cu nepoțica dânsei mi-a spus: „Domnule primar, nu vă mai mirați! Știți de ce-i plin de pungi cu gunoi? Fiindcă le aruncă din mersul mașinii. Nici măcar nu se mai obosesc să oprească și să le pună în tomberon.

Pur și simplu le aruncă pe geam și pleacă mai departe. Eu așa o bătaie de joc de față de noi n-am putut pomeni și mi-e groază să-mi las nepoțica să treacă singură pe aici, ca să nu se infecteze de la mizeria ce-o fac nesimțiții ăștia cu ifose”. Sunt profund mâhnit de ce am aflat și de această practică necivilizată care se manifestă pe o stradă locuită cu precădere de familii tinere, educate.

Fac apel public către domnul Cătălin Sălăjan, președintele mai multor asociații de locatari din zonă, să intervină ferm și hotărât, pentru păstrarea curățeniei în zona de blocuri pe care o păstorește. Las la latitudinea domniei sale cum va face acest demers cu adevărat civic și utilitar, important este să nu mai avem asemenea situații rușinoase pentru imaginea comunei noastre”, a declarat edilul comunei Baciu. 

Mureșan spune că în zonă vor fi instalate camere de supraveghere, iar cei care nu respectă legea vor fi sancționați conform legii. "Am fost personal de am verificat ghenele, erau goale. Am luat decizia și am făcut contractul pentru instalarea de camere de supraveghere și pe cei care îi depistăm că nu respectă legea, îi vom amenda". 

Cetățenii sunt de părere că doar amenzile pot să rezolve această problemă: "Vă mirați că lasă gunoiul lângă tomberon? Pe strada Castanilor îl lasă în fața porților oamenilor. Asta denotă lipsă de respect, de civilizație și de educație", "Camere de supraveghere, identificați și puși la muncă în folosul comunității", "Amenzile ar fi o soluție", "Să se monteze camere video și să apară amenzi din alea care ustură și vezi atunci cum își vor da jos fundul din mașină", au scris oamenii, pe grupul de Facebook al comunei. 

Administratorul asociațiilor de proprietari menționat promite să se implice pentru rezolvarea problemei. "Pentru că am fost invocat ca principal responsabil cu păstrarea curățeniei și educarea tinerei generații, îl invit pe domnul primar la o întâlnire pentru a discuta problema deșeurilor. Salubrizarea spațiilor comune (publice) și colectarea selectivă sunt subiecte extrem de importante pentru mine și sunt dispus să investesc resurse pentru a transforma această problemă într-un succes.

Mă voi implica în campanii de conștientizare, voi ajuta la identificarea celor care nu respectă regulile (în măsura în care acest lucru e posibil), voi facilita comunicarea cu asociațiile pe care le administrez. Toate acestea fără să amintesc de apartenențe politice și o voi face și în afara campaniilor electorale deoarece pentru mine contează în primul rând soluția, nu vinovatul", a scris Cătălin Sălăgean, la postarea edilului de pe Facebook. 

În viitorul apropiat, primarul comunei promite și schimbarea criteriilor de încheiere a contractelor de salubritate, iar asta deoarece există doar 3.900 de cetățeni care plătesc acest serviciu deși în localitate trăiesc circa 16.000 de persoane. 

"Există o problemă cu asociațiile de proprietari, care nu își declară corect numărul de persoane. Pe listele electorale avem 11.700 de locuitori, în registrul agricol figurează 16.900 de locuitori și doar 3.900 au încheiat contract de salubritate. O să luăm o decizie în acest sens și vom pune taxă pe imobil. Sunt persoane care au domiciliu în Cluj-Napoca, dar stau patru în Baciu și au un singur contract, acum fiind pe o persoană", a explicat Mureșan. 

Amintim că, în bugetul pe anul 2017 au fost alocaţi 1 milion de lei pentru salubritate, rampă depozitare deşeuri şi coşuri de gunoi, 138.000 de lei pentru achiziţia unei maşini de curăţenie stradală, 110.000 de lei pentru achiziţia unei maşini de salubritate şi 320.000 de lei pentru patru ghene subterane de gunoi.

Comenteaza