Guvernul a păgubit Clujul de 20 de milioane de euro. Tișe: "Șansa noastră este că am câștigat multe proiecte europene"
- Scris de Diana Cîmpean
- 17 Apr 2019, 17:59
- Administraţie
- Ascultă știrea
Aproximativ 20 de milioane de euro a pierdut județul Cluj în 2019 de la bugetul local prin sarcinile suplimentare primite de la Guvern, care nu au fost însă finanțate în plus.
"Conform noii legi a bugetului de stat decisă de guvernul PSD-ALDE, Consiliul Județean a pierdut 20 de milioane de euro, aproximativ. Această pierdere este dată de scăderea sumelor care intră la bugetul de stat și de atribuțiile suplimentare pe care noi le-am primit de la guvern fără să fie suplimentate și resursele financiare. Pierderea, pentru noi, este uriașă. Pentru Primăria Cluj-Napoca, pierderea este de aproximativ 30 de milioane de euro", a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Legea bugetului pe anul acesta ar putea împinge mai multe unități administrativ-teritoriale în pragul falimentului, precizează președintele CJ Cluj: "Din punctul nostru de vedere este un proiect de lege care va duce la multe falimente, vor fi comune, după părerea mea, care vor da faliment, pentru că în momentul de față, bugetul pe care îl are o comună mică este insuficient pentru a putea funcționa tot anul".
Consiliul Județean Cluj a reușit să aducă în bugetul local pe 2019 nu mai puțin de 230 de milioane de euro, mai mult decât orice altă primărie sau consiliu județean din țară, mai spune Tișe.
"Șansa pentru Consiliul Județean Cluj este că anul trecut am câștigat multe proiecte europene, proiectele retrospective de 150 de milioane de euro, iar împreună cu proiectele de investiții pe spitale și pe drumuri județene, banii europeni pe care i-am obținut anul trecut, intrând practic în buget anul acesta se ridică la nu mai puțin de 230 de milioane de euro. Astfel, este unitatea administrativ-teritorială cu cei mai mulți bani europeni aduși, peste orice primărie sau consiliu județean. Din 36 de proiecte depuse, 33 au fost câștigate, trei sunt în analiză"
Întrebat ce s-ar fi putut face cu cele 20 de milioane de euro lipsă, Alin Tișe a răspuns: "Cu siguranță am fi dat mai mulți bani pentru spitale, pentru racordarea la rețelele de utilități ale școlilor și pentru infrastructură. Infrastructura aduce locuri de muncă, parcuri industriale".
CITEȘTE ȘI:
Priorităţile județului Cluj în 2019: drumuri și infrastructură sanitară
Consiliul Județean Cluj donează 100.000 de lei pentru Notre-Dame
Bugetul Clujului pe 2019, aprobat la limită de consilierii județeni