Guvernul României, obligat de Curtea de Apel Cluj-Napoca să termine Programul Hădăreni

Guvernul României, obligat de Curtea de Apel Cluj-Napoca să termine Programul Hădăreni
Guvernul României este obligat, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Cluj-Napoca, să termine investiţiile în satul mureşean Hădăreni, stabilite în 2005 pentru perioada 2006 - 2008, conform angajamentului luat faţă de CEDO, după conflictul din 1993 din localitate în care şi-au pierdut viaţa trei romi.

Curtea de Apel Cluj-Napoca a decis, vineri, că Guvernul României nu şi-a respectat angajamentele legate de comunitatea de romi din Hădăreni asumate faţă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează Romani CRISS.

CEDO a judecat plângerea mai multor membri ai comunităţii rome din localitate după conflictul interetnic din 1993. În urma angajamentelor luate în faţa CEDO, Guvernul a emis Hotărârea nr. 523/2006 pentru aprobarea Programului de dezvoltare comunitară în localitatea Hădăreni, judeţul Mureş, pentru perioada 2006-2008, mai multe din investiţiile prevăzute nefiind făcute nici până în prezent.

Romani CRISS şi Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC) au sprijinit membrii comunităţii sa aducă acest caz în faţa instanţelor. Peste 100 de persoane au reclamat Guvernul României pentru neimplementarea HG 523/2006.

Prin hotărârea de vineri, care nu este definitivă, Curtea de apel Cluj-Napoca "obligă pârâtul să ducă la îndeplinire parte din obligaţiile asumate prin programul adoptat prin HG 523/2006 rămase neimplementate respectiv: reconstruirea celor trei case, hală obiectiv economic, dispensar medical, angajarea unui consilier pe problemele romilor şi a unui mediator şcolar".

Instanţa a mai dispus ca Guvernul să plătească fiecăruia dintre cei 103 reclamanţi 1.500 de euro daune morale.

Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, spunea în aprilie anul trecut că România a fost din nou "urecheată" întrucât s-au realizat "foarte puţine lucruri" din angajamentele luate de Guvern în urma hotărârii CEDO din 2005 privind cazul Hădăreni, el considerând că până la sfârşitul anului va fi rezolvată situaţia.

În 2008 Agenţia Naţională pentru Romi (ANR) susţinea că Programul Hădăreni va fi terminat până la 15 decembrie sau, în situaţii excepţionale, până la începutul anului viitor.

Conflictul din localitatea mureşeană Hădăreni a izbucnit în seara zilei de 20 septembrie 1993. Un tânăr de 25 de ani de origine română, C. Cheţan, tatăl unei fetiţe de trei ani, a fost chemat să intervină în apărarea tatălui său, care intrase într-o ceartă aprinsă cu trei romi din localitate - G. Gheţan şi fraţii Lăcătuş - Lăcătuş Rîpa Lupian şi Lăcătuş Aurel Pardailian. La un moment dat, Rîpa Lupian Lăcătuş. l-a înjunghiat cu un cuţit în piept pe C. Cheţan, care a decedat la scurt timp.

Poliţia din localitate a încercat să intervină, însă fraţii Lăcătuş au refuzat să se predea autorităţilor. Ei s-au ascuns într-o casă din sat şi au ameninţat că vor ucide câteva persoane dacă nu sunt lăsaţi în pace.

O mulţime de săteni români şi maghiari revoltaţi au înconjurat casa în care romii se refugiaseră. Câteva persoane au început să arunce cu pietre pentru a-i determina să iasă şi să se predea. Două persoane din mulţime au aprins o bucată de hârtie şi au aruncat-o în interiorul casei, care a început să ardă, iar Lăcătuş Rîpa Lupian a ieşit. Oamenii adunaţi în jurul casei au început să-l lovească pe acesta, conflictul amplificându-se.

În urma conflictului dintre români şi etnicii romi, trei romi au murit, 14 locuinţe au fost incendiate, iar alte patru au fost distruse parţial.

Autorităţile române au despăgubit 25 de romi pentru daunele suferite în timpul conflictului.

 

Comenteaza