Harta corupţiei în România! Pe ce loc se află judeţul Cluj

Harta corupţiei în România! Pe ce loc se află judeţul Cluj
Societatea Academică din România şi România Curată au dat publicităţii o hartă a corupţiei din România, realizată pe baza condamnărilor definitive și a trimiterilor în judecată ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Perioada de timp avută în vedere este 2010-2014, întrucât comunicatele referitoare la condamnările definitive sunt disponibile pe site-ul DNA doar din anul 2010.

În realizarea acestei hărţi s-a dorit evidenţierea în principal a dispersiei cazurilor de corupție la nivel județean. În consecință, în crearea bazei de date echipa s-a axat pe identificarea județului în care fapta de corupție a fost realizată, extras din trimiterea în judecată disponibilă pentru fiecare condamnare în parte.

"Scopul acestei hărți interactive este acela de a facilia accesul persoanelor direct interesate de activitatea DNA, precum a membrilor societății civile și jurnaliștilor, dar și a celor din mediul academic care doresc să analizeze din punct de vedere statistic problematica (anti)corupției și, nu în ultimul rând, al publicului larg la informații descriptive și ușor comparabile la nivel de condamnare individuală", au afirmat creatorii acesteia. 

Topul celor mai corupte judeţe din ţară a fost alcătuit în urma raportului aproximat dintre numărul de fapte dovedite la 10.000 de locuitori şi numărul total de locuitori ai judeţului.

Cel mai ridicat indice al corupţiei, 4.71, s-a întâlnit în Bucureşti, unde s-au înregistrat în perioada de referinţă 887 de condamnări. Capitala ţării este urmată în top de Maramureş, cu un indice de 3.36 şi 161 de condamnări, şi de Bacău (3.21), unde au fost condamnate 198 de persoane.

Pe locul patru s-a situat judeţul Caraş-Severin (2.57, 76 condamări), urmat îndeaproape de Giurgiu (2.56, 72). 

Clujul se află pe poziţia a paisprezecea, cu un indice al corupţiei de 1.3, aici fiind înregistrate pe parcursul celor patru ani luaţi în calcul 90 de condamnări, dintre care 66 cu suspendare. Acelaşi indice s-a întâlnit şi în Prahova, numărul de condamnări fiind de 99.

Durata medie a procesului în judeţul Cluj este de 30,28 de luni, iar pedeapsa medie aplicată este de 30,83 de luni, adică în jur de doi ani şi jumătate. 24 din procese, reprezentând un procent de 26,67%, au vizat persoane din sectorul public, în timp ce 18 condamnaţi deţineau funcţii importante. 

Comparativ cu judeţele învecinate, Clujul este al doilea cel mai corupt, după Maramureş. În Bihor indicele corupţiei este de 1.06 (61), în Alba de 1.05 (36), în Mureş de 0.73 (40), în Bistriţa Năsăud de 0.31 (9), iar în Sălaj de doar 0.09, aici fiind doar două condamnări în patru ani. De altfel, Sălajul este cel mai puţin corupt judeţ din ţară.

La coada clasamentului se află şi Mehedinţi (0.23, 6) şi Teleorman (0.26, 10). 

Comenteaza