Iarna nu-i ca vara: facturi la încălzire de 220-500 de lei

Iarna nu-i ca vara: facturi la încălzire de 220-500 de lei
Preţul gigacaloriei va creşte cu 35%, au anunţat ieri reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

Ei au explicat că această creştere va fi operată diferenţial, municipalitatea efectuând în prezent o analiză pentru a determina persoanele care nu vor plăti facturi majorate.


Primarul Sorin Apostu a afirmat ieri că eliminarea subvenţiilor acordate de către guvern, care menţineau în limite suportabile tarifele la gigacalorie pentru populaţia racordată la sistemul centralizat, va aduce la Cluj o creştere de maximum 35% a preţului gigacaloriei (de la 165 la 223 de lei – n.red.). Potrivit directorului Regiei Autonome de Termoficare (RAT), Emil Miron, vorbim despre facturi medii mai mari cu 60-129 de lei. La estimare au fost luate în calcul tarifele plătite de clujeni în iuna ianuarie 2010, în funcţie de numărul de camere şi de persoane.

 

Astfel, dacă aceştia achitau pentru un apartament cu o cameră în care locuieşte o persoană 163 de lei, în condiţiile actuale (fără subvenţia de la bugetul de stat – n.red.) factura va fi de 222 de lei. Pentru un apartament de două camere şi două pesoane se plăteau 239 de lei, urmând ca factura să crească la 322 de lei. Pentru trei camere şi trei persoane tariful perceput de RAT era 294 de lei, iar noul tarif va fi de 396 de lei.

 

 Pentru patru camere şi patru persoane, factura medie era de 370 de lei, urmând ca noua factură să crească la 499 de lei. “Dacă nu efectuam investiţii, la Cluj creşterea ar fi fost de 58%, şi nu de maximum 35%. Noi, Consiliul Local, vom acorda în continuare subvenţia către RAT. Ceea ce încercăm să facem este să aplicăm un sistem diferenţiat de calcul, în aşa fel încât populaţia cu venituri reduse să nu simtă creşterea preţului gigacaloriei. Mai ales pentru că, din cele 40.000 de apartamente racordate de sistemul centralizat, în 18.000 locuiesc pensionari. Vor exista trei categorii – unii care vor plăti aceleaşi facturi ca în iarna trecută, alţii care vor plăti o majorare, iar alţii care vor achita facturi mai mari”, a explicat primarul.

 

 Sorin Apostu a adăugat că, în prezent, se lucrează la această departajare care va ţine cont dacă în apartamente locuiesc pensionari, dacă apartamentele sunt închiriate sau există sedii de firme, dacă familiile realizează sau nu venituri.

 


 

Comenteaza