Încă 392 mil. lei la bugetul local al Clujului. Boc vrea să înceapă Centura Metropolitană odată cu Spitalul Regional

Încă 392 mil. lei la bugetul local al Clujului. Boc vrea să înceapă Centura Metropolitană odată cu Spitalul Regional

Bugetul general al Municipiului Cluj-Napoca se majorează cu suma de 392 milioane de lei. Rectificarea bugetară, necesară pentru a include sumele aferente realizării centurii metropolitane, a fost aprobată în ședința de Consiliu Local de marți, 8 august 2023. 

„Astăzi la prânz am semnat contractul de proiectare și execuție pentru primul tronson al centurii metropolitane a Clujului. Acesta este și motivul pentru care am convocat această ședință de îndată, pentru a putea include în bugetul municipiului Cluj-Napoca sumele de bani aferente acestui proiect, în urma demersurilor pe care împreună cu colegii mei le-am efectuat la Ministerul Transporturilor. Este vorba despre primul tronson al centurii metropolitane, între Cluj și Florești, care are ca menire principală asigurarea conectivității cu Spitalul Regional de Urgență. Obiectul contractului nostru are o valoare de 18,8 milioane de euro, fără TV, sau 22,4 milioane de euro cu TVA”, a spus primarul Emil Boc.

După semnarea contractului centurii metropolitane, urmează o perioadă de 20 de luni de proiectare și execuție, din care 6 luni reprezintă proiectarea centurii și 14 luni execuția. Câștigătorul licitației este asocierea S.C. VIAROM CONSTRUCT S.R.L. – S.C. ELECTROGRUP S.A. 

Edilul spune că dorește ca proiectul să poată să înceapă concomitent cu Spitalul Regional de Urgență din Florești, care va fi conectat la centura metropolitană: Practic, se lărgește de la 3 la 6 benzi partea Cluj-Florești până la Spitalul de Urgență. Câte o bandă pe sens va fi dedicată transportului în comun, salvării, poliției, pompierilor, pentru a putea facilita accesul imediat la acest obiectiv extraordinar de important în materie de sănătate pentru noi, anume Spitalul Regional de Urgență. De asemenea, acest tronson va fi dotat cu piste de biciclete, vom avea un pasaj pietonal subteran în zona Metro și un pasaj rutier suprateran la Spitalul Regional de Urgeță. De ce am început cu acest prim tronson? Din nevoia de a fi sigur că asigurăm conectivitatea la Spitalul Regional de Urgență, un spital care are finanțare europeană asigurată de peste 610 milioane de euro, un spital care va avea 849 de paturi, 19 săli de operație, subsol, parter, cinci etaje, heliport, cu termen de finalizare 2027. Deja pachetul 1 de licitație pentru Spitalul Regional de Urgență este lansat, termenul de depunere a ofertelor este 21 septembrie, în valoare de 16 milioane de euro cu TVA. Pachetul 2 de licitație este prevăzut pentru octombrie 2023, în valoare de 406 milioane de euro cu TVA. După cum vedeți, datele arată că anul viitor vom fi în lucru cu Spitalul Regional de Urgență. Cu siguranță anul viitor se va putea lucra. De aceea a fost ales acest tronson din centura metropolitană, pentru a putea fi complementar cu lucrările de la Spitalul Regional de Urgență”, a spus Emil Boc.

Tronsonul 2 al centurii metropolitane, în valoare de 832 de milioane de euro, are ca termen de depunere a ofertelor 25 septembrie 2023. 

Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate în ședința de Consiliu Local.

Comenteaza