Încă o etapă în războiul plăcuţelor bilingve. Tensiuni la sediul CTP

Încă o etapă în războiul plăcuţelor bilingve. Tensiuni la sediul CTP
Mișcarea Musai-Muszáj susţine, într-o postare pe Facebook, că un activist maghiar a fost ameninţat cu bătaia la sediul Companiei de Transport Public pentru că dorea să facă publicitate plăcuţelor bilingve.

Un activist Musai-Muszáj a fost ameninţat cu violenţa fizică de un angajat al Companiei de Transport Public (CTP), se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a mişcării. Activistul dorea să facă publicitate unui proiect al mişcării pe autobuzele CTP, însă conducerea companiei a considerat că afişul conţine mesaje politice. Concret, pe afiş apar, în limbile română şi maghiară, „întrebări frecvente despre plăcuţele bilingve".

„Unul dintre activiștii noștri, conform concursului Com'on Cluj, câștigat de proiectul Musai-Muszáj, a dorit să închirieze locuri de publicitate din mijloacele de transport CTP la sediul companiei de pe bulevardul 21 Decembrie 1989. Funcționarul public CTP, după ce și-a dat seama de conținutul panoului publicitar, a oprit procesul de autorizare și a dus actele la superiorul său. S-a întors după câteva momente și a cerut înapoi contractul înmânat deja activistului Musai-Muszáj, motivând prin faptul că panoul publicitar conține mesaje politice.

Deoarece activistul nostru a refuzat să dea contractul înapoi, funcționarul public l-a amenințat, folosind următoarele cuvinte: „nu mă face să-ți iau cu forța". Apoi, s-a ridicat de pe scaun, a încercat, fără succes, să ia contractul din mâinile activistului, și a repetat amenințarea. Apoi, activistul Musai-Muszáj a făcut o fotografie contractului, a înregistrat o cerere pentru aprobarea afișului (nr. de înregistrare: 8800/25.10.2016) și i-a dat contractul înapoi angajatului CTP.

În opinia noastră este inadmisibil ca un funcționar public, folosind metode de intimidare, să amenințe cu violența fizică un cetățean clujean în 2016. Mișcarea Musai-Muszáj speră ca proiectul care a câștigat concursul Com 'on Cluj, să fie până la urmă aprobat de CTP, iar funcționarul public să fie tras la răspundere pentru comportamentul lui", se arată în postarea de pe Facebook.

Activistul nu a făcut plângere la poliţie. Evenimentul nu a putut fi confirmat de conducerea CTP; în ciuda insistenţelor noastre, directorul Liviu Neag nu a răspuns marţi la telefon.

La intrările în Cluj-Napoca lipsesc în continuare plăcuţele în mai multe limbi. Un sondaj realizat în vara acestui an, la comanda ZIUA de CLUJ, arăta că cei mai mulţi dintre locuitorii oraşului sunt de acord cu acest lucru.

 

Comenteaza