Încep lucrările la drumurile judeţene. După întârzieri de ani

Încep lucrările la drumurile judeţene. După întârzieri de ani
Lucrările de modernizare a unor drumuri judeţene debutează de la 1 aprilie. În privinţa tronsoanelor Luna de Sus - Vlaha - Săvădisla - Buru şi Gilău - Mărişel - acumularea Fântânele, lucrările de investiţiie ar urma să fie suportate de la bugetul central.

Consiliul Judeţean se aşteaptă ca două sectoare importante de drum din judeţ, aflate în zone turistice, să fie preluate în custodia Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), urmând a fi reabilitate cu fonduri de la centru. În paralel, şeful Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP), Liviu Bota, a anunţat că s-a semnat contractul cu Kiat pentru începerea lucrărilor de modernizare a drumului Geaca -Ţaga - Cămăraşu.

Mai mult, firma Kiat a mai primit sarcina de a finaliza proiectele tehnice pentru încă patru tronsoane.

Sunt două sectoare importante de drum judeţean ce ar urma să intre în custodia CNADNR, dacă propunerea Consiliului Judeţean va fi aprobată printr-o decizie a Guvernului. Este vorba despre DJ 107 M: Luna de Sus (DN1) - Vlaha - Săvădisla - Lita - Liteni - Băişoara - Iara - Surduc - Buru - limita Judeţului Alba şi DJ 107 P: Gilău (DN1) - Someşu Rece - Someşu Cald - Acumularea Tarniţa - Mărişel - Acumularea Fântânele (DN1R). "Noi am emis hotărârea prin care transferăm aceste drumuri în patrimoniul ministerului abilitat. Mai departe ar urma să fie emisă o hotărâre de guvern prin care se va decide ca ambele drumuri să devină tronsoane de interes naţional. Ulterior, CNADNR ar urma să le modernizeze pe cont propriu", a explicat liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu.

De asemenea, Eugen Cecan, şeful Direcţiei Regionale de Drumrui şi Poduri Cluj (filială a CNADNR), a subliniat că imediat ce aceste drumuri vor fi aprobate în reţeaua naţională, vor fi demarate lucrările de reabilitare. "CNADNR are la dispoziţie bugetul de întreţinere, care se realizează din încasarea rovinietei. În baza acestui buget pot fi executate lucrările pentru reabilitarea celor două drumuri. Deocamdată nu ştim ce costuri sunt implicate pentru că de vreme ce drumurile nu erau în custodia noastră nu ne-am putut ocupa de ele, însă imediat ce le primim oficial, ne putem apuca de lucru", a comentat Cecan.

În paralel, Consiliul Judeţean continuă programul de reabilitare a drumurilor judeţene. Uioreanu a apreciat că cele două drumuri care vor fi transferate CNADNR se aflau iniţial în pachetul câştigat de firma Kiat. "Sunt şanse ca acum aceste drumuri să fie modernizate mai repede", a comentat Uioreanu. Kiat, în schimb, rămâne cu tronsoane importante în custodie, pe care de asemenea trebuie să le reabiliteze. De altfel, şeful RAADPP, Liviu Bota, a explicat că şi Kiat a reuşit să finalizeze proiectul tehnic pentru tronsonul Geaca - Ţaga - Cămăraşu, urmând să dea drumul la lucrări în 1 aprilie. "Cei de la Kiat sunt pregătiţi să înceapă lucrările pe acest tronson - Geaca - Cămăraşu, şi totodată le-am mai predat încă patru tronsoane, pentru care au sarcina să finalizeze proiectele tehnice", a spus Bota. Cele patru drumuri aflate la stadiul de proiect sunt Chinteni - Vultureni - Recea Cristur; Răscruci - Borşa - Vultureni - Aşchileu - limita Sălaj; Câmpia Turzii - Frata - Mociu; Apahida - Cojocna. Uioreanu a anunţat că anul acesta vor mai fi organizate o serie de licitaţii pentru atribuirea unor contracte de lucrări pe încă o serie de tronsoane de drumuri judeţene, de peste 200 de km.

Străzile din Cluj ce reintră în modernizare sunt gata în vară

Lucrările de modernizare a mai multor străzi din Cluj-Napoca reîncep în următoarele zile. Ordinul de reîncepere a lucrărilor a fost semnat luni.

Este vorba de străzile Gheorghe Doja, Alexandru Vaida Voievod - zona nemodernizată, Brateş, Răsăritului şi aleile adiacente, sensul giratoriu din Piaţa 1 Mai şi Lacul Roşu, precum şi aleile adiacente. "Sunt lucrări întrerupte la sfârşitul anului trecut, intră în perioada de finalizare", spune primarul Emil Boc. Ordinul de reîncepere a lucrărilor a fost semnat de primarul Emil Boc în 4 martie iar lucrările ar urma să fie finalizate cel târziu în 31 iulie. 

 

Comenteaza