Începe sezonul de cazare în căminele clujene. Ce condiţii oferă universităţile
- Scris de mediafax
- 26 Sep 2014, 11:47
- Administraţie
- Ascultă știrea
Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), cea mai mare instituţie de învăţământ superior din oraş, oferă 5.204 locuri de cazare în 17 cămine, pentru cei 40.000 de studenţi înscrişi, cazările începând vineri dimineaţă pentru studenţii de anul I.
În căminul A2, din complexul studenţesc Hasdeu, studenţii au la dispoziţie camere cu două paturi, cu baie şi bucătărie inclusă, cele de la etaj având şi balcon.
"Camerele au acces la internet. Pe fiecare etaj există un oficiu, cu mobilier de bucătărie, aragaz", a declarat corespondentului Mediafax administratorul căminului. În alte cămine ale UBB, camerele sunt cu două până la cinci paturi, toate beneficiind de săli de lectură şi internet gratuit.
Tarifele pentru anul universitar 2014-2015 au rămas nemodificate faţă de cele de anul trecut şi sunt cuprinse între 100 de lei pe lună în camere cu cinci paturi, cu baie comună pe palier, şi 250 de lei pe lună în camere cu două paturi, baie şi bucătărie.
Următoarea pe lista instituţiilor de învăţământ superior cu cele mai multe locuri de cazare disponibile în cămine este Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), care dispune de 4.808 locuri de cazare în şapte cămine, pentru cei 20.000 de studenţi înscrişi, dintre care 9.000 sunt din afara Clujului. Campusurile sale sunt situate în Observator şi Mărăşti.
"Punem la dispoziţie camere cu două sau patru locuri, cu baie proprie în fiecare cameră, cu oficii pe fiecare palier dotate cu plite electrice, maşini de spălat pe fiecare palier. De asemenea, există săli de lectură pe fiecare palier, şi acces gratuit la internet. Căminele au un sistem de pază privat, cu supraveghere video", au declarat reprezentanţii universităţii.
Cazarea în căminele UTCN este cuprinsă între 110 şi 155 de lei, în funcţie de camere, tot la nivelul anului trecut.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), unde învaţă 6.000 de studenţi, pune la dispoziţia acestora 1.338 locuri de cazare în cinci cămine, cu acces gratuit la internet şi televiziune prin cablu.
Constantin Bordea, reprezentant al universităţii, a menţionat că studenţii care se cazează în căminele instituţiei au şi parcări gratuite.
"Căminul VIII din Hasdeu, de exemplu, are 394 de locuri; sunt camere cu câte două paturi cu baie inclusă, iar oficiile de pe fiecare palier sunt dotate cu frigider, aragaz cu hotă, masă de tranşat carne şi de servit. În căminul Agronomia II, de pe str. Moţilor, avem apartamente cu două camere, cu baie şi bucătărie inclusă, cu toate facilităţile moderne, exact ca acasă", a spus acesta.
Tarifele au rămas aceleaşi ca şi anul trecut şi sunt cuprinse între 105 şi 195 de lei.
De asemenea, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), unde sunt înscrişi peste 6.200 de studenţi, oferă 550 de locuri de cazare în şase cămine studenţeşti din complexurile Hasdeu şi Observator, în camere cu două până la patru paturi.
Tarifele sunt cuprinse între 130 de lei în camere cu patru paturi şi baie pe hol şi 280 de lei în camere cu două paturi, cu baie şi bucătărie incluse, la fel ca anul trecut.
Universitatea de Artă şi Design (UAD), unde învaţă 1.000 de studenţi, oferă cele mai puţine locuri de cazare dintre instituțiile de învățământ superior clujene, 75, în două cămine, pe str. Albac şi pe str. A. Vaida Voevod, tarifele fiind cuprinse între 120 şi 170 de lei.
"Sunt camere cu două locuri, unele cu baie comună şi oficiu pe palier, dar sunt şi camere cu baie inclusă. Sunt cămine cu Wi-Fi", au afirmat reprezentanţii universităţii.
Studenţii care nu prind locuri în căminele puse la dispoziţie de universităţi se pot caza în cămine private, care au tarife mai scumpe. De asemenea, cei care nu doresc să locuiască în cămine pot opta şi pentru închirierea unor garsoniere sau apartamente.
Chiriile înaintea începerii anului universitar s-au majorat la Cluj-Napoca cu 15% faţă de lunile iulie-august, indiferent de zonă, dar studenţii care preferă această variantă dispun de o mai mare intimitate.
Chiria unui apartament cu două camere este de la 330 de euro în sus, iar în cazul unui apartament cu trei camere ajunge la 400 de euro. O garsonieră se închiriază cu 180-200 de euro.
Pe de altă parte, sunt şi cazuri în care studenţii caută apartamente cu patru camere unde, pentru o cameră, chiria poate ajunge la 100-120 de euro.
"Dacă se grupează patru studenţi, fete sau băieţi, pot închiria un apartament cu patru camere cu preţuri cuprinse între 400-450 de euro în cartierele Mănăştur sau Zorilor şi fiecare va avea o cameră proprie la dispoziţie. E cea mai ieftină variantă. Sunt şi apartamente de lux, care ajung şi la 1.000 de euro, dar pentru studenţii pretenţioşi", a declarat un agent imobiliar.
În căminul studenţesc privat Enjoy, situat în cartierul Gheorgheni, tarifele au rămas neschimbate faţă de anul 2013, fiind cuprinse între 270 şi 390 de lei.
"Cele 48 de camere cu două până la patru paturi au toate dotările necesare: apă caldă şi termoficare, grup sanitar, oficii pentru servirea mesei complet dotate, cablu TV, internet, serviciu de pază, serviciu de curăţenie", se arată pe site-ul căminului.