Incredibil: o firmă privată a intabulat un teren de la aeroport. Pierderi de 40.000 de euro

Incredibil: o firmă privată a intabulat un teren de la aeroport. Pierderi de 40.000 de euro
Directorul aeroportului, David Ciceo, susţine că o firmă privată a intabulat un teren aparţinând CJ Cluj, fără drept, în 2002. Dar, cu toate că în februarie 2013 o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) decidea în favoarea CJ, acesta nu a făcut nimic pentru a-şi înscrie proprietatea în cartea funciară, mai spune Ciceo.

 

Pe zi ce trece, apar tot mai multe dezvăluiri legate de anumite decizii controversate ale CJ. După discuţiile interminabile de acum câteva luni privind garantarea creditului pentru Aeroportul Internaţional Avram Iancu şi după lipsa implicării forului judeţean în parteneriat cu aeroportul pentru atragerea de fonduri europene în vederea construirii terminalului intermodal, a mai apărut un scandal ce are în prim plan instituţia forului judeţeran.

Directorul aeroportului, regie aflată în subordinea CJ Cluj, a declarat la emisiunea "Matinal" de la REALITATEA FM Cluj: „Începând cu luna noiembrie, aeroportul nu mai poate folosi o platformă de parcare pentru avioane uşoare, de 6.600 mp, pentru că nu este proprietar, Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu îl mai poate include în certificatul de exploatare. S-a creat un prejudiciu de 40.000 de euro anual aeroportului şi, de asemenea, nu ne ajung locurile de parcare pentru aeronave uşoare".

Cum s-a ajuns aici? A explicat David Ciceo, în aceeaşi emisiune:

„Există această parcare pentru avioane uşoare de 6.600 mp, plus o bretea de 2.000 mp care aparţin CJ Cluj şi care în 2002 au fost intabulate de Aviatrans SRL fără să existe nici un act. Când am observat acest lucru, am sesizat CJ şi împreună cu acesta am demarat procese. A fost un proces mai lung pentru că Aviatrans pretindea şi 3,7 ha de teren tot intabulate incorect, fără să aibă niciun act. Ca urmare a acestor demersuri, în februarie 2013, ICCJ a dat o decizie favorabilă în favoarea CJ şi dispunea modificarea cărţii funciare, cu înscrierea dreptului de proprietate în favoarea CJ, având în vedere că Aviatrans nu avea niciun act, nici în instanţă nu a putut prezenta nici măcar un act care să ateste proprietatea".

Din cauza pasivităţii CJ, s-a ajuns la o situaţie incredibilă.

„Proprietarul Aviatrans a ipotecat-o în favoarea lui, a unui cetățean pe nume Liviu Oros, având în vedere aceste complicaţii, lucrarea de intabulare, probabil la vremea respectivă a fost cu acordul oficiului CJ Cluj. Consiliul era obligat să ia măsuri de rectificare a cărţii funciare, să respecte o hotărâre irevocabilă şi să gestioneze bine patrimoniul pe care îl are.

Având în vedere că nu a făcut acest lucru, din septembrie 2013 am făcut adrese repetate în care i-am rugat să înceapă un proces pentru rectificare, după cum se dispunea în hotărârea irevocabilă a ICCJ. Am prezentat în repetate rânduri în consiliul de administraţie al aeroportului acest lucru", afirmă Ciceo.

După lipsa de reacţie de aproape un an a executivului CJ, directorul regiei a trimis un memoriu pe această temă către toţi cei 36 de consilieri judeţeni. Consilierul judeţean Valentin Cuibus (PSD) ne-a confirmat că a primit acel memoriu, dar că o poziţie a sa va fi prezentată în următoarea şedinţă în plen, care va avea loc, cel mai probabil, după 25 octombrie.

Consilierul Mihai Seplecan (PNL), a spus că va cere în plen secretarei judeţului, Simona Gaci, să explice de ce CJ nu a făcut demersuri pentru înscrierea dreptului de proprietate a CJ asupra acestei suprafeţe de teren.

Purtătorul de cuvânt al CJ, Alin Iuga, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ: „Nu există nici un fel de divergenţă între CJ şi AIAIC pe această temă. Noi am încercat să rezolvăm acest litigiu pe cale amiabilă sau prin mediere, cu costuri reduse. De altfel, acum câteva zile, dl. Vakar Istvan l-a informat pe dl. Ciceo că suntem de acord cu acţiunea în instanţă pentru a înscrie dreptul de proprietate în favoarea noastră".

Purtătorul de cuvânt al CJ Cluj nu a reuşit să ne explice de ce a trecut atât de mult timp, din octombrie 2013, când Ciceo a început să trimită adrese către CJ, şi până acum, fără ca instituţia judeţeană să facă vreun demers juridic concret pentru a-i fi recunoscută legal proprietatea pe acea suprafaţă de teren.

 

 

Comenteaza