Inovarea la nivel local, cheia dezvoltării comunităților
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Mai 2022, 12:09
- Administraţie
- Ascultă știrea
În Cluj-Napoca, noile tehnologii sunt utilizate pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, orașul având ca misiune fundamentală transformarea digitală în dezvoltarea sa pe termen lung. În acest context, inovarea la nivel local joacă un rol cheie și va aduce orașului mai multă vizibilitate, iar în perspectivă o dimensiune globală.
Primul eveniment de inovare din sud-estul Europei post pandemie a fost organizat la Cluj-Napoca în perioada 19-20 mai. Innowave Summit 2022 a fost organizat în contextul parteneriatului StartupCity Europe (orașele europene care susțin startupurile) și a avut-o ca ambasador pe Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret. Printre oaspeții de seamă ai evenimentului s-a numărat și președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas.
Innowave Summit 2022 a fost organizat de Forumul de Afaceri Bulgar (Varna), Clusterul de Educație C-EDU (Cluj-Napoca) și Municipiul Cluj-Napoca, în parteneriat cu Municipiul Varna - în activitățile strategice ale primei platforme pan-europene de colaborare și stimulare a start-up-urilor din Europa și din lume, Platforma Startup Cities, în care cele două orașe - Varna și Cluj-Napoca - funcționează ca membri fondatori.
Conferința Innowave a fost, așadar, un exemplu de bune practici în domeniul colaborării locale și regionale, în această parte a Europei. Innowave Summit 2022 s-a dovedit a fi una dintre cele mai semnificative conferințe de înaltă tehnologie din Europa de Sud-Est, cu accent principal pe digitalizarea sectorului privat și public și pe îmbunătățirea transformării digitale și a transferului de tehnologie în țările din Europa Centrală și de Est.
„Inovarea pornește de la nivel local și acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie să investim în acest sector cheie. Trebuie, de asemenea, să aducem toți actorii din ecosistem împreună: universitățile și primarii au un rol cheie de jucat în modelarea viitorului politicii de inovare. Europa este lider în știință, are forțe industriale foarte puternice, acum este timpul să ne unim forțele și să avem o nouă Agendă Europeană de Inovare cu două obiective principale: pe de o parte trebuie să investim în domenii strategice, care sunt benefice pentru cetățenii noștri, cum ar fi energia, cultura, transportul, agricultura și, pe de altă parte, trebuie să conectăm diferitele ecosisteme ale zonelor de inovare regionale pentru a construi un ecosistem de inovare pan-european. De aceea, mesajul venit de la Cluj-Napoca este atât de puternic: la acest eveniment avem actori locali, dar și primari și lideri locali veniți din alte zone ale Europei. Acesta este singurul mod de a reuși: lucrând împreună, adunând comunități, investind în talentele noastre, afirmând că Cluj-Napoca, România și Europa sunt acasă”, a declarat comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.
Președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas a apreciat eforturile făcute la nivelul celor două municipii, Cluj-Napoca și Varna de a crea platforma StartupCities.
„Este o mare onoare și un adevărat privilegiu pentru mine să mă aflu aici, în Cluj-Napoca, capitala IT-ului din România și unul dintre cele mai vibrante, deschise și curate orașe din România. Aș dori să felicit administrația locală, care este, de departe, una dintre cele mai de succes administrații ale municipalităților din Europa, pentru munca extraordinară pe care a făcut-o până acum în multe aspecte ale vieții de zi cu zi, dar și în sectorul IT. Consider că acest eveniment, Innowave, este de o importanță extraordinară. Comitetul European al Regiunilor susține cu toată forța eforturile de creare a ecosistemului pan-european, dar acest lucru va începe doar de la nivel local, cu implicarea primarilor și a regiunilor din toată Europa. Vreau să o felicit pentru munca sa extraordinară pe comisarul Mariya Gabriel, cu care am semnat un plan de acțiune pentru inovare. Nu în cele din urmă, aș dori să anunț intenția orașului meu, Salonic, de a fi al treilea pilon de bază al Innowave. Împreună cu România și Bulgaria, cred că Grecia ar trebui să aibă o poziție în această inițiativă foarte importantă”, a subliniat Apostolos Tzitzikostas.
„Prezența la Cluj-Napoca, la acest eveniment, a comisarului european Mariya Gabriel și a președintelui Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas ne arată importanța Innowave Summit în domeniul inovării și tehnologiei. Acest eveniment este extrem de relevant pentru ceea ce înseamnă viitorul Clujului, viitorul României și nu în ultimul rând viitorul Europei, pentru că abordează cele mai importante probleme cu care ne confruntăm în ziua de astăzi, de la independența energetică pe care trebuie să ne-o asigurăm față de Rusia până la problemele care țin de mediu, de diminuarea poluării, susținerea transportului nepoluant, o mai bună sănătate și calitate a vieții pentru comunitățile noastre. Inovare înseamnă, până la urmă, soluții pentru o mai bună viață pentru cetățeni, dar și mai multe locuri de muncă mai bine plătite. Acestea se numără printre principalele motive pentru care organizăm astfel de evenimente. Am discutat cu doamna Comisar mai multe propuneri, printre acestea fiind și finanțarea în interiorul universităților din Cluj, dar și din Europa, a startup-urilor înființate de studenții care au idei creatoare. Aceștia ar urma să primească o sumă de bani cu care să își dezvolte ideea și să creeze locuri de muncă și apoi să atragă alte investiții. Faptul că avem aici la Cluj-Napoca reprezentanți din 28 de țări este un semn că avem o Europă puternică și că împreună vom învinge mereu, indiferent de obstacolele pe care le vom întâmpina”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Idei inovatoare concepute la Cluj-Napoca
Evenimentul a reunit într-un singur loc cei mai buni experți în marketing, comerț electronic, servicii clienți, blockchain, servicii cloud, fintech și alte domenii de afaceri.
Cu această ocazie, au fost prezentate publicului larg o serie de produse inovative fabricate local precum și soluții dezvoltate la Cluj, în cadrul primei expoziții digitale de inovație din România.
Mașina electrică de pe Someș
În centrul atenției s-a aflat conceptul E-Car, un prototip pentru o mașină electrică. Conceptul aparține Newcar4future, un startup românesc în care Voicu Oprean, fondator și CEO AROBS Transilvania Software este investitor principal. Newcar4future este un startup românesc axat pe cercetare, dezvoltare și inovare pentru vehicule electrice. Proiectul de dezvoltare a mașinii electrice a durat patru ani și a fost realizat de o echipă multidisciplinară la care s-au alăturat cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Mașina realizată de clujeni este echipată cu o baterie de 56 KW, are o autonomie estimată de 350 km și atinge o viteză maximă de 210 km/h.
Drumuri fondate pe plastic pentru un Cluj mai ecologic
Un alt produs inovator conceput la Cluj-Napoca este Littar, un material de fundație certificat din beton asfaltic realizat din deșeuri de plastic și sticlă, pentru care în prezent nu există tehnologie pentru reciclare. Acesta reprezintă un produs inovator al viitorului care poate rezolva una dintre cele mai mari probleme ale lumii: deșeurile de plastic. Mai exact, Littar combină nevoia de infrastructură durabilă și accesibilă cu cantitățile enorme de deșeuri de plastic și sticlă gestionate greșit. Littar este un material de fundație ușor, cu proprietăți îmbunătățite față de alternativele sale convenționale. Littar a fost conceput de compania clujeană The Climate Change. Compania a fost fondată pe baza filozofiei conform căreia orice soluție de îmbunătățire a ecosistemului trebuie să fie o sinergie de semnificație pentru public, efect pozitiv asupra mediului și caracterul practic al execuției.
Soluție de plată digitală incluzivă și accesibilă
MonePOS este o soluție de plată dezvoltată la Cluj, fără contact și fără hârtie, care constă în interconectarea directă a unui dispozitiv mic cu un sistem de încărcare, extrem de util în activități de tipul taximetriei, sau al comerțului din hale și piețe, sau de la festivaluri și evenimente – prin simplitatea și lipsa de expertiză pe care o necesită utilizarea acestui dispozitiv. De asemenea, MonePOS este o soluție de accesibilitate și modernă care susține digitalizarea operațiunilor financiare desfășurate în diverse domenii de activitate- curier, livrare alimente, mobilitate urbană etc. Această soluție reprezintă o modalitate sigură și rapidă de a efectua plăți. Conexiunea se realizează prin bluetooth, Wifi și USB.
Lumină pentru nevăzători
Mariya Gabriel s-a întâlnit la Cluj-Napoca și cu una dintre cele 99 de companii inovative pe care Comisia Europeană le finanțează în acest an - în vederea susținerii dezvoltării de produse ale viitorului, generate de talentul local, european. Este vorba despre .lumen, o companie clujeană care beneficiază de finanțare europeană de 9.3 milioane de euro, prin programul European Innovation Council (EIC) Accelerator. Acest startup dezvoltă un dispozitiv care le oferă nevăzătorilor o posibilitate de a gestiona acest handicap cu o tehnologie de înțelegere a mediului, capabilă de a oferi feedback folosind sunetul și impulsurile. .lumen este un startup românesc ce creează ochelari meniți să mărească independența nevăzătorilor. Deși la nivel mondial sunt peste 40 milioane de nevăzători, cea mai avansată soluție - câinele ghid, poate fi găsită în doar 28 mii de exemplare. .lumen construiește sistemul care replică principalele funcții ale unui câine ghid fără dezavantajele ce îl fac o soluție puțin adoptată.
Fondat de Cornel Amariei în 2020, .lumen înseamnă doi ani mai târziu o echipă de 40 de cercetători și oameni de știință deja recunoscută la nivel mondial pentru premii precum Red Dot: Luminary, cea mai înaltă distincție de Design Industrial la nivel mondial.
Dincolo de revoluția ca serviciu și soluție oferită de .lumen, Comisia Europeană validează prin asocierea în această investiție și potențialul imens de generare de inovare și soluții disruptive ca alegere de carieră pentru tinerii antreprenori clujeni.
Startup clujean, calificat în finala competiției mondiale cu premii de 1.000.000 de dolari
Tot în cadrul Innowave Summit, în pitchul de calificare pentru Start-up World Cup 2022 –a fost ales să treacă mai departe proiectul Nooka Space, startupul care a proiectat prima rețea de birouri de proximitate din lume. Câștigarea competiției regionale Start-up World Cup califică Nooka Space pentru marea finală de la San Francisco, care va avea loc pe 30 septembrie 2022 și îi oferă șansa de a câștiga marele premiu de 1 milion de dolari. Start-up World Cup este o competiție globală care reunește startup-uri de top, investitori și antreprenori din întreaga lume. În finala de la San Francisco vor concura startup-uri câștigătoare din competițiile regionale organizate în Europa, America de Nord, Asia, America de Sud, Africa și Australia. Nooka Space este startup-ul care a dezvoltat primul concept de birouri de proximitate inteligente și flexibile din lume. Povestea lui Nooka a început în 2020, din dorința de a rescrie definiția spațiului de lucru și de a ajuta la construirea birourilor viitorului: mai inteligente, mai accesibile, mai flexibile, mai intime și mai prietenoase cu mediul.
Experiment educațional - FIX Cluj - sprijin pentru tinerii inovatori
Un alt exemplu de inovare locală a la Cluj este Fondul de Inovare și Experiment (FIX) Cluj - o inițiativă la nivel local, concentrată pe asigurarea unui context de suport, de la învățare la finanțarea experimentală a grupurilor de tineri din Cluj-Napoca, pentru a crea inițiative de antreprenoriat inovator, care pot avea un impact semnificativ în viitorul muncii. Programul vine în ajutorul tinerilor prin granturi de până la 50.000 de Euro pentru a experimenta, testa și dezvolta ideile lor inovatoare. Programul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, care locuiesc, lucrează sau studiază în Cluj-Napoca. FIX Cluj este o inițiativă a ecosistemului de inovare clujean. FIX Cluj este implementat în cadrul unui parteneriat format de către Primăria Cluj-Napoca și Clusterul de Educație C-EDU care reunește instituțiile de marcă ale ecosistemului de învățământ clujean, managementul tehnic fiind asigurat de Grupul PONT. FIX Cluj a fost dezvoltat cu susținerea financiară a Fundației Botnar din Elveția și cu participarea activă a unei vaste rețele de parteneri instituționali și experți în crearea cadrului general printr-un proces inovator de co-design.