Inundaţiile au lăsat în urmă pagube de 13 milioane de euro

Inundaţiile au lăsat în urmă pagube de 13 milioane de euro
Calamităţile au afectat 65 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ. Pentru repararea infrastructurii şi a locuinţelor afectate, Clujul caută bani la Bucureşti.

 Prefectura a finalizat ieri evaluarea pagubelor înregistrate la nivelul judeţului Cluj în urma inundaţiilor din luna iunie. Raportul va ajunge la Bucureşti în 12 iulie. Prefectul Florin Stamatian a declarat că nu se aşteaptă la minuni de la Bucureşti şi speră să primească materiale de construcţii pentru refacerea caselor afectate şi fonduri pentru lucrările prioritare la drumuri sau poduri.

 

Echipele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au finalizat ieri, după deplasări în teren, raportul privind pagubele cauzate de inundaţii în judeţul Cluj, pe care l-au prezentat parlamentarilor clujeni invitaţi de prefect la o întâlnire cu autorităţile judeţene.

 

Cele mai afectate localităţi sunt Călăţele (pagube de 12,9 milioane de lei), Huedin (7,21 milioane de lei), Apahida (5,3 milioane de lei), Borşa (4,54 milioane de lei), Jucu (2,61 milioane de lei), Cojocna (2,59 milioane de lei), Căianu (2,2 milioane de lei), Dăbâca (2,1 milioane de lei), Poieni (1,3 milioane de lei), Chinteni (1,16 milioane de lei), Sic (1,13 milioane de lei), Iclod (1,09 milioane de lei) şi Sânpaul (1,04 milioane de lei).

 

Primarul interimar din comuna Călăţele, Vasile Tripon, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că administraţia locală se descurcă foarte greu cu banii şi că mizează pe ajutor de la judeţ pentru refacerea drumurilor şi podurilor. “Anul trecut am investit din banii noştri, din fondul de rulment, 250.000 de lei pentru lucrări de regularizare împotriva inundaţiilor. Am avut promisiuni că vom primi de la Consiliul Judeţean 300.000 de lei. De fapt, am primit doar 50.000. Avem datorii la firme şi avem înştiinţare că ne dau în judecată ca să-şi recupereze banii pentru lucrările executate. Şi anul acesta tot promisiuni avem şi vom păţi la fel. Am făcut din banii noşti subzidiri la drumul care duce la cimitir, dar nu ne permitem să intervenim peste tot. Există peste trei kilometri de drumuri afectate, patru poduri şi două gospodării distruse”, a declarat Vasile Tripon.

 

Potrivit datelor centralizate, în judeţul Cluj au fost afectate de inundaţii 65 de unităţi administrativ-teritoriale, iar totalul pagubelor a fost apreciat la 56,2 milioane de lei (circa 13 milioane de euro – n. red.). Valoarea pagubelor înregistrate la locuinţe şi anexe gospodăreşti este de 2,8 milioane de lei, la drumuri judeţene şi elemente de infrastructură - 24,4 milioane de lei, la sectoare de drumuri naţionale - un milion de lei, la elemente de infrastructură pe cursuri de apă - 1,1 milioane de lei.

 

Valoarea culturilor agricole afectate se ridică la 5,7 milioane de lei, cea a infrastructurii de îmbunătăţiri funciare, la 2,8 milioane de lei, iar în cazul elementelor de infrastructură ale drumurilor comunale afectate vorbim despre pagube de peste 17,5 milioane de lei. Inundaţiile au provocat pagube şi la infrastructura feroviară, calculate la 800.000 de lei. în cele 65 de unităţi administrativ-teritoriale, au fost afectate de inundaţii 603 locuinţe, 1.062 de anexe gospodăreşti, 5.176 de hectare de culturi agricole şi terenuri, din care erau asigurate aproape 970 de hectare.

 

Prefectul Florin Stamatian este sceptic că guvernul va direcţiona fonduri către Cluj imediat după înaintarea raportului privind pagubele. “Să nu ne imaginăm că după acest raport s-a deschis o conductă naţională de finanţări şi premierul Boc stă la capăt şi suflă bani către Cluj”, şi-a sintetizat prefectul punctul de vedere legat de ajutorul de la Bucureşti. Stamatian a adăugat că raportul va fi înaintat la Bucureşti în 12 iulie. Apoi vor fi promovate proiectele de hotărâri de guvern, împreună cu Consiliul Judeţean Cluj, prin care vor fi solicitate fonduri de la Bucureşti.

 

“Pentru casele distruse de inundaţii vom cere materiale de construcţie. încercăm zilele acestea o ierarhizare a lucrărilor de maximă necesitate şi pentru acestea vom înainta cereri către guvern. Raportul va ajunge la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) pentru efectuarea evaluării de ansamblu a pagubelor produse. Noi, la Cluj, ne-am gândit să învăţăm din înţelepciunea Imperiului Austro-Ungar, care a construit aici nişte clinici care nu sunt afectate de inundaţii, în afară de micile probleme care apar din cauza intervenţiilor minţilor luminate de pe vremea comunismului. E o idee cu bătaie lungă să facem o strategie de combatere a inundaţiilor”, a adăugat prefectul.

 

 Potrivit informării ce va fi transmisă guvernului şi MAI, vor fi necesare 11 lucrări de combatere a eroziunii solului în nouă comune şi municipiul Cluj-Napoca, lucrări hidrotehnice şi refaceri de drumuri, poduri şi podeţe. 12 case au fost distruse total, iar familiile au fost evacuate de către autorităţile locale, se menţionează în acelaşi raport.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că nu există resurse la bugetul judeţului care să fie direcţionate pentru ajutorarea localităţilor afectate de inundaţii. “Noi nu ne permitem să susţinem şi lucrările necesare refacerii drumurilor judeţene, şi să ajutăm primăriile. Dacă Moldova va primi ajutor financiar pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii, cu siguranţă şi noi vom primi. Oricum, vom solicita de la guvern sprijin pe partea de drumuri judeţene”, a spus Tişe.

 

Comenteaza