Japonezii vor fabrică pentru 500 de angajaţi în parcul industrial din Dej FOTO

Japonezii vor fabrică pentru 500 de angajaţi în parcul industrial din Dej FOTO
Producătorul de componente auto Fujikura Automotive, cu două unităţi de producţie în judeţ, va ocupa hala realizată cu fonduri europene în parcul industrial privat Arc Parc din Dej, au anunţat administratorii parcului.

Aproape jumătate din terenul Arc Parc este încă neocupat, la şapte ani de la obţinerea titlului oficial de parc industrial. Administratorii spus însă că au negocieri în derulare şi se pregătesc de inaugurarea proiectului de 4,4 milioane de euro, realizat prin accesarea de fonduri europene.

În parcul industrial din Dej, administratorii se pregătesc în aceste săptămâni de inaugurarea şi darea în folosinţă a unui proiect pentru care s-a obţinut o finanţare europeană nerambursabilă. Acesta vizează construirea unei clădiri ce include spaţii de birouri, dar şi o hală de producţie şi depozitare. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 19,8 milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene a fost de 9,3 milioane, cea a Guvernului României de 1,4 milioane, iar cea a beneficiarului de 8,9 milioane. Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional, domeniul 4.1, structuri de sprijin al afacerilor de importanţă locală şi regională. Lucrările la acest obiectiv au fost demarate în primăvara 2011, dar întrerupte temporar, din cauza unor probleme care au necesitat intervenţii de reproiectare, şi ulterior reluate. Obiectivul ce include o clădirea de producţie de 4.700 mp şi servicii pe 2.200 mp a fost realizat după un proiect semnat de Lupp Projekt Transilvania, construit de compania Samus din Dej şi având ca partener de finanţare Banca Transilvania. Clădirea de birouri, care are şi două săli de conferinţe, urmează să fie ocupată de societăţi din domeniul serviciilor.

În schimb, componenta de producţie/depozitare (hala de 4.700 mp) a fost integral închiriată, noul ocupant urmând să fie producătorul japonez Fujikura. Grupul are deja o unitate de producţie în Dej, chiar la „graniţa" cu parcul industrial, dar urmează să se instaleze şi în hala realizată de Arc Parc. „Fujikura avea planuri de extindere şi a decis să se instaleze aici. Această mişcare nu afectează celelalte locaţii ale lor. Grupul japonez va ocupa întreaga hală, pentru partea de cablaje, aici urmând să opereze în jur de 500 de angajaţi. Echiparea unităţii începe în această toamnă, astfel încât să se poată da drumul producţiei la începutul anului viitor", a precizat Cristian Ţucra, director general al Arc Parc Dej. Producătorul Fujikura, cu două fabrici la nivel local, una în Cluj-Napoca şi una în Dej (în vecinătatea Arc Parc), a trecut în acest an de 3.000 de angajaţi, potrivit conducerii companiei. Singurul mare investitor care operează în parcul din Dej este, înainte de intrarea Fujikura, producătorul de componente auto Trelleborg Automotive, care a ajuns la 350 de angajaţi. Din cele 40 de ha pe care se întinde parcul industrial, administratorii mai au neocupată o suprafaţă de încă 17 ha. "Există negocieri în derulare pentru terenul disponibil, sperăm să avem o veste bună şi din această direcţie. Deocamdată ne pregătim să dăm drumul unui proiect conturat de mai multă vreme: realizarea unei centrale fotovoltaice, de 4,2 MW. Tocmai am primit aprobare pentru credit şi sperăm ca până în 10 noiembrie să începem lucrul. Pentru acest proiect avem un parteneriat cu UniCredit. Perioada de execuţie este de aproximativ 3 luni. Ne pregătim şi pentru etapa a doua în dezvoltarea infrastructurii de afaceri a parcului, care înseamnă realizarea de noi spaţii de hale şi o cantină pentru angajaţii companiilor din parc. Pentru asta există rezervată o suprafaţă de 2,5 ha de teren", a precizat Ţucra.

Referitor la faptul că parcul încă are terenuri disponibile pentru potenţiali ocupanţi, la şapte ani de la obţinerea titlului de parc industrial, proprietarii spun că explicaţia pentru reticenţa investitorilor ţine de criza economică. "Au fost foarte mulţi investitori care au venit, care s-au interesat. Dar de la prima vizită la semnarea unui contract durează un an sau poate chiar mai mult. Venirea crizei a întârziat deciziile de investiţii. Noi oricum avem proiectele noastre pe care vrem să le ducem înainte, avem încă trei proiecte în pregătire pentru anul viitor", susţine Adriana Cristea, proprietara (alături de fiul Ştefan Cristea) a parcului din Dej.

Gazonul, pregătit pentru panglica roşie şi pentru Ponta

Proprietarii parcului din Dej se pregătesc în aceste săptămâni de finalizarea proiectului realizat cu finanţare europeană. Hala este pregătită pentru utiljale japonezilor, iar în clădirea de birouri se mai fac ultimele intervenţii înainte de curăţenia generală. Conducerea Arc Parc intenţionează să inaugureze cu panglică roşie clădirea la final de lună, cu invitat de onoare şeful Guvernului României. Deocamdată, pe parcela dintre noua clădire de birouri, parcări şi hale au apărut şi primele firicele de iarbă - decorul verde pentru evenimentul festiv.

 

Etichete
Comenteaza