Laszlo Attila îl pune la zid pe ministrul Cseke

Laszlo Attila îl pune la zid pe ministrul Cseke
Aflat, în decembrie, la formarea Guvernului Boc 4, pe lista scurtă pentru portofoliul Sănătăţii, Laszlo Attila a afirmat că ar fi procedat altfel decât Cseke Attila dacă ar fi ajuns la Bucureşti.

 Laszlo Attila a vorbit cu reporterii ZIUA de CLUJ despre greşelile actualului ministru al Sănătăţii, Cseke Attila. Preşedinte al organizaţiei judeţene a UDMR, Laszlo spune că există periodic divergenţe cu privire la Cluj şi la rezolvarea problemelor din sistemul sanitar.

 

Prima chestiune pe care Laszlo o condamnă în ceea ce priveşte viziunea actualului ministru al Sănătăţii este faptul că acesta refuză să privescă sistemul sanitar ca un serviciu.

 

“Există divergenţe între mine şi Cseke, nu ascund asta. Ne sunăm, ne certăm, ne închidem telefonul. Ne ştim de patru, cinci ani. Cseke uită că sistemul sanitar este un serviciu. Pe de o parte, clienţii aşteaptă în schimbul banilor să li se asigure serviciul, iar personalul care lucrează pentru asigurarea respectivului serviciu să fie plătit. Se joacă la două capete şi se pare că sistemul de stat moare încet, iar cel privat se dezvoltă, pentru că nu sunt aplicate o serie de reguli elementare”, a apreciat Laszlo.

 

Preşedintele UDMR Cluj a declarat că regulile jocului derivă din structura piramidală pe care sistemul sanitar o are. “La baza piramidei sunt stabilite competenţele - care este cea a medicului de familie, care a medicului specialist etc. în funcţie de acestea sunt triate fluxurile de pacienţi, de la sat la clinică. în decursul anilor s-au şters competenţele, protocoalele de diagnostic şi tratament, iar în aceste condiţii migraţia pacienţilor este spre clinică, unde avem alte costuri, mult mai mari. Pentru fiecare nivel trebuie mai întâi evaluat gradul de satisfacţie al pacienţilor, aparatura, gradul de mulţumire al personalului din sistem, înainte să desfiinţezi o unitate”, a subliniat Laszlo.

 

Acesta a dat ca exemplu desfiinţarea unităţii de primire a urgenţelor (UPU) de la Clinica Medicală III. “Disputa mea cu Cseke este că nu tai fără să te documentezi. La Cluj, noi avem un dialog cu Casa de Asigurări, cu spitalele, cu Direcţia de Sănătate de cinci ani. Nu v-aţi întâlnit cu divergenţe sau nu a existat să nu se plătească medicamentele. Ultimele probleme le-am avut în 2005. Acum ne întâlnim cu alt aspect, intervine tăiatul. Şi nu s-a pus problema instituţiilor complementare, cum este Turda cu Câmpia Turzii, Gherla cu Dejul, unde există două chirurgii, două interne etc. Nu s-a luat în discuţie decât să se taie paturile. A fost ignorată complementaritatea acestora. Când tăiem paturi de la unul, ar trebui să dezvoltăm la celălalt, nu să ne uităm la mărunţişuri, la bani mărunţi. Atunci când analizezi anumite exemple, ai nevoie de experienţa din domeniul respectiv”, susţine preşedintele UDMR Cluj.

 

Laszlo Attila i-a cerut ministrului Cseke să pună la punct protocoalele de diagnostic şi să rezolve problema costurilor suplimentare care apar, de exemplu, cu analizele care se repetă când pacientul ajunge de la un doctor la altul.

 

“După ora 16.00, în municipiul Cluj-Napoca, atunci când apare o problemă, se apelează la medicul privat. Primul care-l vede pe pacient ar trebui să fie medicul de familie, care ar trebui să nu închidă telefonul şi să fie disponibil sau să existe un serviciu de urgenţă al medicilor de familie. Mai mult, este necesar ca cel care l-a văzut să nu aibă mîinile legate la spate. De exemplu, medicii şcolari nu pot prescrie medicamente copilului cu domiciliul stabil în Cluj, nici nu îl pot trimite la medicul specialist. îl măsoară, iar apoi îl diagnostichează şi scriu pe o hârtie ce cred că are. După aceea îi indică copilului să meargă la medicul de familie şi să-i arate hârtia”, a menţionat Laszlo.

 

El spune că în prezent fiecare clinică la care pacientul merge cu analizele gata făcute solicită refacerea lor. “Dublarea analizelor şi încărcarea costurilor rezultă din faptul că nu avem o autoritate care să controleze calitatea actului medical. La Cluj am avut în 2010 trei pacienţi transfuzaţi infectaţi cu virusul hepatic. Răspunsul medicilor a fost <>! Ar trebui să îi tai mîinile, şi o spun cu toată responsabilitatea, celui care îi face aşa ceva copilului tău. în asfel de cazuri nu trebuie decât să ne uităm cine este responsabil şi apoi să-l luăm de limbă şi să-l spânzurăm de tavan. O altă măsură care ar trebui luată ar fi ca fiecare medic să poată prescrie doar pe specialitatea sa”, a sugerat Laszlo Attila.

 

Liderul UDMR Cluj a declarat că, în momentul în care profesa la Budapesta medicina de familie, a învăţat că sistemul este cel care umblă după pacienţi, şi nu invers. “Câştigi nişte bani pentru că satisfaci nevoile cuiva. Am trăit-o pe pielea mea, dar la Budapesta. Venea directorul de spital şi mă atenţiona - <uşă!>> - şi mă întreba de ce nu mă grăbesc şi de ce nu îi primesc. Acum, deconturile vin în funcţie de numărul pacienţilor, 85% din venituri sunt pentru listă datorită numărului de pacienţi. Pe nimeni nu interesează cine îi deserveşte pe aceşti pacienţi sau dacă sunt deserviţi cum trebuie”, crede Laszlo.

 

Preşedintele UDMR Cluj, de profesie medic, spune că i-a comunicat lui Cseke Attila toate aceste probleme şi soluţii, însă ministrul Sănătăţii nu le împărtăşeşte pe toate.  “Mai este şi problema învăţământului medical. Un stat care are nevoie de 3.000 de medici scoate 10.000. Păi de ce? Dacă avem un număr de rezidenţi, unde se duc ei să se angajeze dacă sunt posturile blocate? Nu putem să nu avem o politică a cadrelor şi nici să nu stabilim care este pachetulul minim de servicii pe care statul le finanţează, ca mai apoi să putem deschide portiţa către asigurările şi asistenţa privată”, a conchis Laszlo Atilla.

 

Următorul ministru al Sănătăţii ar putea fi clujean

 

Clujul a pierdut doar o bătălie, nu şi războiul pentru portofoliul Sănătăţii, au declarat surse din mediul politic. “Nu este exclus ca, dacă Cseke Attila nu va reuşi să facă treabă în perioada următoare şi să rezolve problema costurilor în sistemul sanitar, UDMR să declanşeze procedura de schimbare a acestuia”, au informat sursele ZIUA de CLUJ.

 

 Laszlo Attila a evitat să comenteze informaţia. Oficialul clujean a declarat doar că numele său a fost al treilea pe lista pentru portofoliul Sănătăţii, după medicul Molnar Geza, actualul consilier al ministrului Cseke, şi Ludovic Hegedus, fost subprefect de Cluj, ex-vicepreşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, actualmente inspector guvernamental.

 

 

 

întâlnire “de taină” Laszlo - Cseke

 

“Am discutat cu ministrul Cseke Attila toate proiectele Clujului. La discuţie au participat domnii Molnar Geza, Ludovic Hegedus şi Alexandru Irimie (directorul Institutului Oncologic – n.red.). Ce s-a discutat nu este public”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Laszlo Attila. întâlnirea a avut loc duminică seara.

 

Comenteaza