Foto Licitația pentru tronsonul doi al Centurii Metropolitane va fi relansată

Licitația pentru tronsonul doi al Centurii Metropolitane va fi relansată

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins, luni, contestația depusă de firma CON-A Operations privind decizia de anulare a licitației pentru realizarea tronsonului 2 al centurii metropolitane a Clujului. Municipalitatea clujeană este nevoită să reia licitația. 

Pentru tronsonul doi al centurii s-a depus o singură ofertă, de către asocierea formată din firmele românești Con-A Operations (lider), Dimex-2000 Company, Concelex, împreună cu Hydrostroy AD (Bulgaria) și Automagistral-Pivden (Ucraina), dar a fost declarată neconformă de Agenția Națională pentru Achiziții Publice. 

Licitația pentru tronsonul doi al Centurii Metropolitane va fi relansată

'Potrivit prevederilor legale, orice oferta care vine la licitație trebuie să se încadreze în valoarea estimată. Deci, dacă lucrarea costă 10 lei, trebuie să te încadrezi în 10 lei. Valoarea maximală. Legea, în mod excepțional, da posibilitatea că valorea să poată fi depășită cu 15%. Se poate opera o asemenea ipoteza, doar dacă toți ofertanții au depășit valoarea cu maim 15%. În această situație trebuie verificat cu autoritatea contractantă dacă există disponibilitate financiară pentru a acoperi creșterea cu 15%. Acesta este cadrul legal. Primăria a contactat Ministerul Transportutilor și în urmă discuțiilor a existat acordul de a mări valoarea cu 15% și s-a făcut actualizarea indicatorilor tehnico-economici. În cazul de față, la deschiderea ofertei s-a observat că oferta depusă este cu 30% mai mare decât valoarea estimată. Firma a spus că a fost o eroare tehnică, că au făcut calcule greșite, și că în loc de 30% e 14,97%”, a punctat edilul Emil Boc, la momentul anulării licitației. 

Punctul de vedere al firmei a fost trimis la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, care a refuzat ''eroarea'' acestora de calcul si s-a dispus anularea procedurii. „Primăria nu a avut legal o altă soluție. Am analizat în detaliu și nu putem trece peste avizul Agenției Naționale de Achiziții Publice. De aceea am declarat neconformă această oferă. Putem continua negoecierile cu singurul ofertat, direct. Legea ne permite acest lucru. Dar, chiar dacă UE ne va aplica penalități, decizia noastră este de a rămâne în lege. E vorba de bani europeni. Și atunci am renunțat la această cale, care nu a mai fost niciodată aplicată în România”, a mai spus Emil Boc. 

''Dacă firma câștigă la CNSC, se poate scurta și se intră la lucru chiar în toamna aceasta, dacă nu se câștigă se reia licitația'', conchidea edilul Clujului. 

Așadar, licitația va fi reluată. Va fi a treia lansată pentru cel de-al doilea tronson al centurii. La prima procedură nu a fost depusă nicio ofertă, din pricina complexității proiectului și a prețului, care a fost ulterior majorat. 

Amintim și că, în 24 mai 2024, au demarat lucrările la primul tronson al centurii, pe ruta Florești- Clu-Napoca (Nod N), unde benzile de circulație vor fi suplimentate de la 4 la 6 benzi și unde vor funcționa benzi dedicate pentru autobuze și ambulanțe. MAI MULTE AICI!

Proiectul Centurii Metropolitane a Clujului are 100 de km, 35 de km de piste de biciclete, o valoare de 1.7 miliarde de euro. Pe traseul principal și pe drumurile de legătură sunt prevăzute 5 tuneluri de tip cut&cover, respectiv galerie cu forare subterană, și 20 de noduri. Investiția totală - 1.7 miliarde de euro 

 

Comenteaza