Licitatie de 5.6 milioane euro pentru modernizarea arterei centru - Manastur: 4 și 5 benzi auto, 2 de biciclete

Licitatie de 5.6 milioane euro pentru modernizarea arterei centru - Manastur:  4 și 5 benzi auto, 2 de biciclete

Municipalitatea clujeana pune la bataie suma de 27.826.835 lei (5.6 milioane euro) pentru servicii de proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea arterei centru - Manastur.

Primaria Cluj-Napoca a lansat licitatia publica privind achizitionarea de servicii de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul ,, MODERNIZARE CALEA MOTILOR-CALEA MANASTUR-STRADA UZINEI ELECTRICE-STRADA OTETULUI-STRADA MARGINASA”. Etapa I - valoarea estimată a serviciilor de proiectare, inclusiv asistenta din partea proiectantului pe perioada de executie a lucrarilor este de 1.242.692,74 lei fără TVA. Etapa II - valoarea estimată a lucrărilor este de 26.584.142,61 lei fără TVA. Valoarea capitolului de diverse și neprevăzute este de 4.033.399,92 lei fară TVA și nu este inclusă în valoarea estimată a lucrărilor. Ofertele pot fi depuse pana la data de 12.08.2021, banii provin din fonduri bugetare, iar durata contractului este de 18 luni.

În ședința extraordinară a Consiliului Local al muncipiului Cluj-Napoca, din unie 2021, proiectul a primit 23 de voturi „pentru” și a fost aprobat în unanimitate.

„Teritoriul reglementat prin PUZ cuprinde Calea Mănăştur (tronsonul de la nr. 1 până la intersecţia cu str. Câmpului) , Calea Moţilor (tronsonul de la nr.86 până la nr-. 147), str. Mărginaşă (tronsonul de la nr. 1 până la intersecţia cu str. B.P. Haşdeu), arteră de legătură între Calea Moţilor şi str. Uzinei Electrice, precum şi parcelele adiacente acestor străzi.

Prin P.U.Z se propune modernizarea şi dezvoltarea circulaţiei pe direcţia est-vest, Calea Mănăştur – Calea Moţilor (până la intersecţia cu str. Clinicilor) şi pe direcţia nord-sud, podul Garibaldi – strada Mărginaşă, în vederea devierii unei părţi a fluxului rutier în afara zone centrale a municipiului Cluj-Napoca, cât şi realizarea de alternative la utilizarea autovehicului personal, prin realizarea de piste de biciclete şi benzi dedicate pentru transportul public, sprijinind astfel reducerea congestiei traficului în zonă şi tranziţia către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon”, se arată în referatul de aprobare.

• Calea Mănăştur 

- tronsonul str. Câmpului – str. Govora – se menţine ampriza existentă; tronsonul str. Govora – Calea Mănăştur nr.5: 4 benzi auto, 2 benzi de biciclete la nivelul carosabilului, trotuare cu lăţime variabilă şi spaţii verzi plantate.
- În zona campusului USAMV se propune realizarea unei staţii de transport public, retrase faţă de circulaţie;
- tronsonul Calea Mănăştur nr.5 – Calea Mănăştur nr.1: 5 benzi auto, 2 benzi de biciclete la nivelul carosabilului, trotuare cu lăţime variabilă.

• Calea Moţilor

- tronsonul Calea Moţilor nr. 118 – Calea Moţilor nr. 124: 5 benzi auto, o bandă de biciclete la nivelul carosabilului, trotuare cu lăţime variabilă, spaţii verzi plantate;
- tronsonul Calea Moţilor nr. 100 – Calea Moţilor nr. 118: 4 benzi auto, o bandă de biciclete la nivelul carosabilului, trotuare cu lăţime variabilă, spaţii verzi plantate şi alveolă staţie de transport public pe latura nordică (în dreptul nr. 104-108);
- tronsonul Calea Moţilor nr. 94 – Calea Moţilor nr. 98: 4 benzi auto, o bandă de biciclete la nivelul carosabilului, trotuare cu lăţime variabilă, spaţii verzi plantate;
- tronsonul Calea Moţilor nr.86 – Calea Moţilor nr. 92: 4 benzi auto, trotuare cu lăţime variabilă;

• Str. Mărginaşă

- tronsonul str. Mărginaşă nr. 1 – nr.3: 3 benzi auto, trotuare cu lăţime variabilă;
- tronsonul str. Mărginaşă nr. 5 – nr.17: 2 benzi auto, trotuare cu lăţime variabilă;

Artera de legătură între Calea Moţilor şi str. Uzinei Electrice: 4 benzi auto, 2 benzi de biciclete la nivelul carosabilului, trotuare cu lăţime variabilă şi spaţii verzi plantate. Spre intersecţia cu Calea Moţilor sunt prevăzute 5 benzi auto, iar pe latura estică a arterei este propusă o piaţetă publică.

• Strada Uzinei Electrice se menţine ampriza existentă

Parcelele adiacente străzilor reglementate prin P.U.Z. își mențin încadrarea funcțională stabilită prin P.U. G. În vederea realizării legăturii cu str. Uzinei Electrice, este propusă o străpungere, cu afectarea fondului construit de pe str. Ilie Măcelariu nr. 37 şi 39A, iar pentru realizarea piaţetei de pe latura estică a arterei de legătură Calea Moţilor – str. Uzinei Electrice, este afectat fondul construit de pe Calea Moţilor nr. 120-124 şi parţial fondul construit de pe Calea Moţilor nr. 118.

Proiectul modernizării şi lărgirii străzilor Calea Moţilor - Calea Mănăştur prevede şi realizarea unei piaţete. Conform documentelor publicate pe site-ul municipalităţii, în momentul consultării publice a proiectului, mai multe familii au avut obiecții, deoarece se tem că vor rămâne fără case, locuineţe lor fiind propuse spre expropriere. 

"Subsemnaţii, împreună cu cei doi copii şi nepoţii, locuim în cele două imobile de pe strada Moţilor nr. 118, ai căror proprietari suntem. În urma comunicării primăriei, aflăm că proprietăţile sunt amplasate în zona propusă pentru spaţii de tip piaţetă şi că sunt propuse spre demolare/expropriere. Având în vedere cele reiterate, spectrul demolării/exproprierii planează asupra vieţii vieţii subsemnaţilor. De asemenea, imobilele nu stau în calea lărgirii străzilor. Ne opunem acestui plan", se arată în documentaţia citată. Acesta este doar una din situaţiile exprimate de către cei din zonă. 

Municipalitatea a răspuns că "în ceea ce priveşte procedurile de expropriere a terenurilor/proprietăţilor private afectate de lucrare, acestea vor fi demarate după adoptarea indicatorilor tehnico-economici. Întrucât, la acest moment se află în curs de elaborare PUZ şi SF final, culoarul propus spre expropriere nu este final". 

48 de proprietăţi afectate de lucrări. Despăgubiri de 9.2 milioane lei

Primăria Cluj-Napoca va plăti exproprieri în valoare de 9.266.131 lei pentru modernizarea Calea Moților-Calea Mănăștur-strada Uzinei Electrice-strada Oțetului-strada Mărginașă. Banii provin din bugetul local. 

Evaluarea imobiliară a fost efectuată de către SC MONDEV REAL ESTATE SRL. Conform documentaţiei tehnice, sunt afectate un număr de 48 de imobile, din care 25 se află în domeniul privat, iar 23 în domeniul public al municipalităţii clujene.

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a lipsit de la ședința extraordinară, aceasta fiind condusă de viceprimarul Dan Tarcea. Boc este în plin „război” cu fostul ginere al lui Ioan Rus, Sile Pușcaș, pe care l-a acuzat că se răzbună pe clujeni, deoarece amână modernizarea și lărgirea Căii Mănăștur pentru că solicită înapoi un teren din zona Platinia pe care l-a donat deja primăriei.

Comenteaza