Lobby pentru un nou concurs la Cluj: pietonală pe Kogălniceanu

Lobby pentru un nou concurs la Cluj: pietonală pe Kogălniceanu
Concursul va viza doar amenajarea străzii, fără parcare pe această arteră. Reprezentanţii arhitecţilor au pregătit o parte din documentaţia necesară lansării unei competiţii pentru artera din centrul oraşului.

Concursul de soluţii a fost anunţat încă de la începutul anului, dar deocamdată intenţia nu s-a concretizat în practică. Tema Kogălniceanu revine după ce va fi lansat concursul pentru reamenajarea Pieţei Mihai Viteazul, care are de asemenea calendarul decalat.

Pietonalizarea străzii Kogălniceanu a fost una dintre temele dezbătute în cadrul Universităţii de vară organizate de filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România luna trecută la Cluj. Cu acest prilej, arhitecţii şi studenţii arhitecţi au lucrat la o documentare a zonei. "Studiul s-a extins şi a prins nu doar strada, ci şi curţile adiacente şi spaţiile semi-publice, am analizat faţade, ganguri, curţi. S-a avut în vedere nu doar o analiză din punct de vedere urbanistic, ci şi sociologic, s-a discutat cu proprietarii din zonă şi a fost realizat şi un releveu 3D al străzii, ceea ce aduce un mare beneficiu pregătirii unei teme de concurs. Aş zice că suntem undeva cam la 80% gata cu această temă", a explicat Szabolcs Guttmann, preşedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România. "Ca principală concluzie în urma studierii situaţiei ar fi ideea că pietonalizarea străzii Kogălniceanu nu este suficientă. Este importantă conectarea acesteia în ţesutul urban, iar asta se poate face tocmai utilizând aceste spaţii ale curţilor, dintre care unele aparţin universităţilor, iar altele sunt private. Cele mai multe sunt acum utilizate haotic şi impropriu, dar ar fi foarte interesant ca acestea să devină parte a oraşului, iar viitoarea pietonală Kogălniceanu să fie legată de străzile A. Iancu şi de Piaţa Unirii", a completat Guttmann.

În ceea ce priveşte mult dezbătuta idee de amenajare a unui parking subteran, o astfel de soluţie a fost scoasă din plan. "Inclusiv locuitorii au arătat că nu îşi doresc un astfel de parking în zonă. Tema de concurs pentru Kogălniceanu va fi pietonalizarea străzii. Pentru problema parcărilor ar trebui un alt demers. Se pot analiza soluţii, în zonă, dar nu pe Kogălniceanu", a precizat Guttmann.

La rândul său, primarul Emil Boc a confirmat că pakingul subteran de pe strada Kogălniceanu a "căzut", în urma dezbaterilor publice. "Pentru ca zona să funcţioneze ca pietonală, este nevoie de o parcare în apropiere, dar nu exact sub stradă cum au fost primele propuneri. Discutam de strada A. Iancu sau de Piaţa A. Iancu, dar în ambele cazuri vorbim de terenuri private, ceea ce ne complică demersurile. Vrem un concurs de soluţii şi pentru Kogălniceanu, la fel ca pentru Mihai Viteazul, iar în acest sens urmează să discutăm cu arhitecţii pentru a vedea în ce stadiu se află cu tema pentru competiţie", a spus Boc. Dacă în cazul concursului pentru reamenajarea Pieţei Mihai Viteazu, primăria şi OAR au semnat un protocol de colaborare la început de an, în ceea ce priveşte deschiderea competiţiei pentru strada Kogălniceanu demersurile se află la stadiu de declaraţie de intenţie. "Nu am semnat încă un acord, însă deschidere există şi cel mai probabil după lansarea concursului pentru Mihai Viteazu (august-septembrie) vor avansa lucrurile şi pentru strada Kogălniceanu", a spus şi Guttmann.

În urmă cu aproape un an, edilul Emil Boc a ieşit la rampă cu un proiect din 2011 al administraţiei Apostu privind amenajarea unui parking subteran de 144 de locuri în zona străzii Kogălniceanu. Promotorul şi semnatarul propunerii de amenajare a zonei a fost arhitectului Adrian Iancu, fost arhitect-şef al municipiului şi actual membru al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism. A urmat apoi o perioadă de câteva luni, în care arhitecţi, locuitori din zonă şi reprezentanţi ai societăţii civile au făcut demersuri prin care au criticat abordarea şi proiectul municipalităţii de reabilitare a zonei străzii Kogălniceanu. Într-un memoriu adresat administraţiei, aceştia au atras atenţia că proiectul se concentreză pe amenajarea unei parcări care ar duce la distrugerea zonei şi nu la punerea sa în valoare, aşa cum s-a anunţat de către administraţia locală. De cealată parte, oficialii Primăriei spun că sunt deschişi la orice propunere cu menţiunea că municiplitatea susţine că centrul are nevoie de cel puţin două parkinguri. Noul Plan Urbanistic General al oraşului, încă neintrat în vigoare, recomandă amplasarea de parkinguri în "punctele cardinale ale centrului istoric": în zona Pieţei Avram Iancu, a Primăriei (deja existent), în zona cimitirului central şi în zona Pieţei Mihai Viteazu.

Universitatea de vară a arhitecţilor

Universitatea de vară din 2013, cu tema „În căutarea scenelor culturale din Transilvania", a avut loc în prima jumătate a lunii iulie. La aceasta au participat peste 80 de studenţi de la diverse specializări, de la arhitectură, peisagistică, sociologie la comunicare, turism-geografie sau istoria artei. Şcoala a fost organizată de OART în colaborare cu Societatea Muzeului Ardelean, Universitatea Tehnică şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, împreună cu primăriile din Cluj-Napoca, Bistriţa şi Ocna Sibiului, Ordinul Franciscan din România, Biserica Romano-Catolică din Sibiu. Printre temele de studiu s-au aflat alături de strada Kogălniceanu şi alte zone: Grădina Botanică şi Grădina Mikó din Cluj-Napoca, Piaţa Centrală din Bistriţa.

Luminiţa SILEA
Kristina REŞTEA

Comenteaza