Lupta gunoierilor se ascute în lipsa lui Apostu

Lupta gunoierilor se ascute în lipsa lui Apostu
Rosal Grup acuză Brantner-Vereş că a colectat deşeuri, timp de cinci luni, din zona pierdută la licitaţie, fără ca Primăria Cluj-Napoca să ia măsuri.

Război în justiţie între cele două companii de salubritate care adună deşeurile în Cluj-Napoca. Societatea Rosal Grup a dat în judecată Brantner-Vereş, solicitându-i 3 milioane de lei pe motiv că pe parcursul a cinci luni şi-a depăşit sectorul câştigat la licitaţie. În acest timp, primăria a amendat de 12 ori Rosal pentru că nu adună gunoiul, iar Brantner a încasat banii de la asociaţiile de locatari. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) a somat Brantner să se retragă din sectorul concurenţei. Întâmpinarea depusă de Brantner la instanţă este parafată de avocata Elena Popa, colega de birou a soţiei primarului, Monica Apostu.

Prin contractul încheiat în 28 iulie 2010, primăria a delegat serviciul de salubrizare societăţilor Rosal Grup şi Brantner-Vereş, împărţind municipiul în două sectoare. Rosal s-a ales cu primul sector (partea de vest), iar Brantner cu cel de-al doilea (partea de est). Reprezentanţii Rosal acuză concurenţa că nu s-a retras la timp din sectorul 1, unde avea contracte cu asociaţii de proprietari dinainte de împărţirea făcută de primărie. Astfel, Rosal Grup a solicitat Tribunalului Comercial să oblige societatea Brantner-Vereş să-i plătească despăgubiri de circa 3 milioane de lei, din care 1,89 milioane de lei daune interese, "reprezentând contravaloarea sumelor facturate în mod nelegal în perioada 28 octombrie 2010 - 15 martie 2011", şi 1,1 milioane de lei daune morale.

Reprezentanţii Rosal au trimis celor de la Brantner-Vereş o adresă în 18 octombrie 2010, cerându-le să se retragă începând din 28 octombrie din sectorul 1, însă au primit răspuns negativ, "din motive de ordin logistic, cât şi de ordin legal". "Datorită acestui lucru, am revenit cu mai multe adrese către Primăria Cluj-Napoca, solicitând luarea oricăror măsuri ce se impun, dorind să se aplice legea. Reprezentanţii primăriei nu au făcut nimic în acest sens, ba mai mult ne-au amendat pe noi de 12 ori cu câte 2.500 de lei, iar acum avem plângeri contravenţionale la instanţă. Acum, după arestarea administratorului Brantner-Vereş, Călin Stoia, în dosarul primarului Apostu, am înţeles de ce primăria nu făcea nimic împotriva lor", a spus avocatul Radu Sîmtion, cel care reprezintă Rosal în proces. Din partea Brantner-Vereş nu s-a prezentat nimeni în sala de judecată, însă a fost depusă o întâmpinare semnată şi parafată de avocata Carmen Elena Popa, la cabinetul căreia are adresa oficială de avocat şi soţia primarului, Monica Apostu. Avocatul Rosal a declarat că va cere strămutarea procesului de la Cluj. "Există indicii că instanţa nu este imparţială, noi fiind amendaţi incorect. Alt motiv de strămutare este scandalul de corupţie în care este implicată Brantner la Cluj şi informaţia că avocata lor este colegă de birou cu doamna Apostu", a spus Sîmtion. Monica Apostu este acuzată de procurori că a încheiat contract fictiv de asistenţă juridică cu firma Total Trading Company, care este unul dintre administratorii Brantner-Vereş.

Conducerea Brantner-Vereş se apără şi spune că firma concurentă nu a fost pregătită să-şi implementeze serviciul concesionat. "Noi ne-am văzut de treabă deoarece aveam contracte cu asociaţiile de proprietari. Cei de la Rosal nu şi-au adus utilaje decât la 1 martie şi nu aveau cu ce lucra. Primăria ne-a dat 47 de amenzi pentru că am colectat gunoiul din sectorul 1, vă arăt actele! Au venit şi cei de la ANRSC, care sunt subordonaţi PDL-ului, că se temeau că nu părăsim sectorul. Mă cheamă şi acum asociaţii de proprietari nemulţumite de cum îşi fac treaba cei de la Rosal, iar în momentul când îmi vor trimite cererile le arăt la ANRSC şi la primărie. Sper să nu mai ţină mult contractul pentru salubritate din 2010 şi să schimb optica consilierilor locali, care trebuie să dea posibilitatea oamenilor să-şi cheltuie cum vor banii pentru salubritate", a declarat directorul general al Brantner-Vereş, Eugen Vereş. Acesta a precizat că avocata Elena Popa apără interesele Brantner-Vereş de câţiva ani. Reprezentantul Total Trading Company în consiliul de administraţie al Brantner-Vereş, Călin Stoia, este acuzat de procurorii anticorupţie că i-ar fi dat mită primarului Clujului, Sorin Apostu, 45.000 de euro prin încheierea unui contract fictiv de asistenţă juridică cu soţia edilului, Monica Apostu. Scopul mitei ar fi fost tocmai atribuirea contractului pentru serviciul de salubrizare.

 

 

Comenteaza