Măsura de interzicere a importurilor din carne de porc din România a Elveţiei, luată din greşeală

Măsura de interzicere a importurilor din carne de porc din România a Elveţiei, luată din greşeală
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) transmite că măsura Elveţiei de a interzice importurile de carne de porc din România a fost luată "dintr-o eroare regretabilă".

"Dintr-o eroare regretabilă, Agenţia Telegrafică Elveţiană (ATS) a emis un comunicat privind interdicţia menţionată, preluat de mass-media, inclusiv din România. Din păcate, ATS, în comunicare, a confundat pesta porcină africană recent detectată, în Polonia şi Lituania, cu pesta porcină, rezultând astfel că, în acest context, s-ar interzice importul de carne de porc şi produse din acesta şi din România. Urmare confuziei create, MADR a efectuat demersurile necesare clarificării situaţiei, pe lângă autorităţile elveţiene de la Berna şi de la Bruxelles", se precizează în comunicatul de presă. 

Potrivit informaţiilor furnizate, autorităţile elveţiene au precizat că eroarea s-a produs în contextul în care Elveţia a adoptat recent un act legislativ care preia prevederile Deciziei 20013/764, act ce stabileşte condiţiile în care Statele membre ale UE, care nu sunt considerate încă libere de pesta porcină clasică (inclusiv RO), pot exporta în Elveţia. Actul în cauză a fost asociat de către ATS cu decizia privind restricţiile introduse pentru statele membre care au identificat recent pesta porcină africană.

MADR susţine că autorităţile veterinare elveţiene au solicitat ATS să retragă comunicatul privind interdicţia importului de carne de porc şi produse din acesta din România.

La exportul de carne de porc şi produse din aceasta provenite din România se impun aceleaşi reguli cu cele aplicate pe teritoriul UE, respectiv ca porcinele şi carnea de porc să provină de la fermele comerciale care respectă condiţiile de biosecuritate, susţin autorităţile veterinare elveţiene. 

În cursul zilei de ieri, europarlamentarul clujean Daniel Buda a bcerut ministrului Agriculturii să adopte o poziţie fermă legată de decizia Elveţiei de a interzice importurile de carne de porc din România.

Elveţia a interzis, începând de miercuri, 9 iulie, importul de porci vii şi orice fel de carne de porc provenind din mai multe ţări europene în care au fost depistate de curând cazuri de febră porcină africană. Au fost vizate importurile din Bulgaria şi România, dar şi cele din unele regiuni ale Croaţiei şi Letoniei, au precizat marţi autorităţile sanitare elveţiene.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a precizat că "în România nu evoluează pesta porcină africană (nici pesta porcină clasică)", menţionând că România "nu a exportat produse din carne de porc în Elveţia în anul 2013, şi nici în acest an, până în prezent".

 

 

Comenteaza