Mini-incubator de afaceri la Pata Rât. Se dezvoltă locuri de muncă pentru grupurile defavorizate

Mini-incubator de afaceri la Pata Rât. Se dezvoltă locuri de muncă pentru grupurile defavorizate
În aproximativ şase luni de zile, zece persoane din zona rampei de gunoi Pata Rât îşi vor găsi un loc de muncă stabil. Primăria a început construcţia a două hale care vor găzdui două IMM-uri care vor desfăşura activităţi în domeniul serviciilor de compactare a deşeurilor prin crearea unui mini-incubator unde ele îşi vor desfăşura activitatea. Totul face parte dintr-un proiect finanţat din bani europeni, care are ca scop incluziunea grupurilor defavorizate în câmpul muncii.

Obiectivul general al proiectului vizează crearea de locuri de muncă prin atragerea a două IMM-uri având ca obiect de activitate compactarea hârtiei, a plasticului/PET-urilor şi a aluminiului, contribuind astfel la incluziunea socială şi la protecţia mediului în zona Pata Rât, inclusă în zona metropolitană Cluj.

"Este un proiect care vizează construcţia unor hale de reciclare a deşeurilor, hale ce vor fi ulterior închiriate unor companii cu acest obiect de activitate. Scopul proiectului care trebuie atins pentru ca acesta să fie considerat că a fost dus la îndeplinire cu succes etse de a angaja zece persoane, dar acest lucru nu înseamnă că vor fi doar zece persoane angajate în vederea reciclării deşeurilor, ci acesta este obiectivul care trebuie neapărat atins în cadrul proiectului", a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca.

La Pata Rât locuiesc sute de familii defavorizate de rromi, în condiții greu de imaginat: dorm în cocioabe improvizate, caută în gunoaie şi trăiesc din colectarea deșeurilor din rampa de gunoi. Situația e cu atât mai delicată cu cât, în acest an, rampa de gunoi de la Pata Rât se va închide.

"Orice proiect care are ca beneficiari rromii şi în special pe cei din Pata Rât este bine venit, noi speram ca cele doua IMM-uri sa se dezvolte si sa continue cumva prin extindere, prin angajarea mai multor rromi, să avem cât mai mulţi. Desigur, acest proiect e doar o picătură, ştim treaba asta. Însă dacă nu se fac nici picăturile înseamnă că nu se face nimic", menţionează Pavel Doghi, preşedinte asociaţia Amare Phrala.

Chiar dacă pentru început poiectul presupune înfiinţarea a doar zece locuri de muncă, oamenii se arată mulţumiţi că li se oferă măcar o şansă de a avea un loc stabil de muncă.

"Mi se pare o idee bună. Decât să lucrez în rampa mizerabilă, mai bine aici. Pentru mine şi 5 sute de lei pe lună ar fi bune. Restul oamenilor cred că ar reacţiona tot aşa ca mine, că doar nu au altceva ce să facă, mai ales dacă se va închide rampa", spune un locuitor din zona Pata Rât.

Bugetul total al proiectului este de 1.822.967,80 lei, din care valoarea totală eligibilă aproiectului este de 1.577.555, 08 lei, iar finanţarea nerambursabilă este de 788.777, 54 lei, echivalentăcu un procent de 50 % din valoarea totală eligibilă a proiectului., iar co-finanţarea din partea beneficiarului este de 788.777,54 lei. Primăria municipiului Cluj-Napoca a semnat contractul de lucrări aferent proiectului cu firma S.C. NORD CONFOREST S.A.

Valoarea contractului de lucrări este de 1.265.086,57 lei, fără TVA, iar durata de execuţie estede 6 luni. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile aoraşelor - poli urbani de creştere", domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltareurbană", sub-domeniul "Poli de creştere", categoria de operaţiuni: Dezvoltarea durabilă a mediului deafaceri.

Beneficiarii direcţi ai proiectului vor fi două IMM-uri din Cluj-Napoca, precum şi cele 10 persoane pentru care, în timpul procesului de selecţie, se va respecta egalitatea de şanse şi gen. Pe de altă parte, beneficiarii indirecţi ai acestui proiect sunt familiile dezavantajate ale celor două IMM-uri, populaţia judeţului Cluj - deoarece acest proiect va servi drept exemplu de bună practică în vederea demarării de proiecte similare de către alte autorităţi publice locale la nivel judeţean, precum şi agenţii economici de la nivelul municipiului care vor putea să ducă deşeurile la cele două IMM-uri în vederea compactării, diminuând astfel gradul de poluare generat de deşeurile necompactate.

Comenteaza