Misiune imposibilă: se zbate pentru o locuinţă socială. Ce îl impiedică să o primească

Misiune imposibilă: se zbate pentru o locuinţă socială. Ce îl impiedică să o primească
Clujeanul Iosif Zagor susţine că nu poate primi o locuinţă socială în Cluj-Napoca, deşi este bolnav şi are o pensie de 470 de lei. El şi-a pierdut casa şi terenul, deţinute pe strada Lutoasa nr. 2 din municipiu, odată cu extinderea şoselei de pe Calea Turzii, în anii '80.

 "Stau pe unde pot, pe la rude, pe la prieteni, care mă primesc. Fac diabet pe drumuri, fac insulinele pe drumuri, prin parcuri, pe unde pot, sunt bolnav cu inima şi cu dreptul meu în mână nu pot să primesc o locuinţă în Cluj-Napoca!", a spus clujeanul Iosif Zagor. Pe de altă parte, primăria susţine că nu îi poate oferi o locuinţă socială deoarece Zagor ar fi avut două apartamente pe care le-a înstrăinat.

Bărbatul şi-a pierdut casa şi terenul, ambele situate pe strada Lutoasa, la numărul 2, în anii '80 când s-a extins Calea Turzii. Cu toate că are o pensie de 470 de lei şi susţine că nu a fost despăgubit pentru exproprieri, astăzi nu poate beneficia de o locuinţă socială solicitată municipalităţii clujene şi spune că nu-şi permite să stea în chirie. El a intentat numeroase procese şi a trimis adrese mai multor instituţii, dar nimeni nu s-a sesizat. "470 de lei am pensie, din asta de unde să plătesc chiria, că nu am de unde. Sunt bolnav de diabet, am probleme cu inima, de curând am ieşit din spital şi nu am unde să stau. Peste tot am făcut sesizări şi solicitări şi nimeni nu-mi poate da o locuinţă deşi, tot cer Primăriei Cluj-Napoca să-mi dea", a continuat Zagor.

Pe de altă parte, Primăria Cluj-Napoca arată că, potrivit art. 48 din Legea nr. 114/1996, clujeanul nu îndeplineşte criteriile necesare acordării unei locuinţe de stat, pentru că după 1 ianuarie 1990 a vândut două imobile de 27, respectiv 19 metri pătraţi, în Cluj-Napoca.

"Conform prevederilor legale în vigoare, locuinţele sociale pot fi atribuite persoanelor care nu au deţinut vreodată un imobil. Dânsul nu este eligibil în programul distribuirii locuinţelor sociale, prin urmare, cererile lui sunt considerate, de fiecare dată, de comisia de specialitate, neeligibile, pe motiv că dânsul a mai avut două imobile pe care le-a înstrăinat, deci nu se consideră că e caz social", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Iosif Zagor stă, deocamdată, la prieteni şi susţine că, într-adevăr, a vândut, de-a lungul timpului, două imobile. "Pentru casă şi teren nu am primit nicio despăgubire. Din banii pe care i-am lucrat în Ungaria mi-am cumpărat o garsonieră confort III, înainte de 1990, şi pe care am vândut-o, după aceea şi cu banii mi-am cumpărat-o pe cealaltă", a specificat Zagor.

Comenteaza