Model importat din Vest: terase pe trotuare în centru

Model importat din Vest: terase pe trotuare în centru
O terasă pe modelul celei de la Klausenburg Café a fost acceptată de către Comisia de Urbanism pe strada Emil Isac. Doar pe latura nordică a Pieţei Unirii nu se vor autoriza terase.

Specialiştii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) au decis să accepte mai multe terase deoarece existenţa acestora reprezintă unul din puţinele avantaje pe care centrul le are în lupta cu mallurile. Noile propuneri vor fi avizate în limita regulamentului existent şi a proiectului de reamenajare a centrului istoric.

O propunere de amplasare a unei terase sezoniere pe str. Emil Isac nr. 25, supusă atenţiei CTATU, i-a făcut pe specialişti să regândească strategia privind popularea cu terase a centrului. Proiectanţii care au susţinut lucrarea au explicat că terasa este gândită pe modelul celei de la Klausenburg Café, de pe strada Universităţii, cu un şir de mese, în aşa fel încât să nu deranjeze traficul pietonal. "Virgil (Poruţiu, directorul tehnic din primărie, n. red.) ne-a dat OK-ul, Mirela (Mărincean, şeful Serviciului siguranţa circulaţiei din cadrul primăriei, n. red.) a zis că este în regulă", a explicat proiectantul.

În schimb, arhitectul Adrian Iancu, membru al CTATU, a menţionat că nu concepe o terasă într-o zonă cu vedere la maşini parcate care să încurce traficul pietonal, mai ales că la Cluj-Napoca se obişnuieşte ca după o anumită oră, când nu se mai fac controale, proprietarii să scoată una, două mese pe trotuare, fără să deţină autorizaţie. Deşi regulamentul primăriei nu permite amenajarea de terase pe trotuarele în vecinătatea cărora există trafic intens sau se parchează, specialiştii din CTATU s-au pronunţat, după discuţii şi negocieri, în favoarea unor astfel de propuneri ca o modalitatea de a-i încuraja pe clujeni să folosească zona centrală.
Pentru această abordare au militat arhitecţii Eugen Pănescu şi Şerban Ţigănaş, care au reuşit să îl convingă asupra acestei oportunităţi şi pe primarul Emil Boc. Ţigănaş a menţionat că la umanizarea străzilor îşi aduc aportul şi terasele. "Spaţiul public este utilizat nu doar pentru plimbare, ci şi pentru pauze. Multă lume petrece astfel timp în centru în loc să se ducă la mall", a subliniat Pănescu. El a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că terasele pe trotuare sunt o realitate în Vest, în Bruxelles de exemplu iar piaţa este cea care reglează situaţia. "Dacă o terasă nu este bine amplasată sau clienţii sunt deranjaţi de trafic sau de maşinile parcate, atunci aceasta rămâne cu mesele goale şi se închide de la sine. Ar trebui ca şi la Cluj să permitem amplasarea de terase pe trotuare, în centru", a spus Pănescu.

Dacă specialiştii au ajuns la un consens în privinţa terasei de pe Emil Isac, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul unei propuneri venite de la societatea Bliss SRL, care a solicitat autorizarea unei terase pe latura de nord a Pieţei Unirii, la nr. 23. Primarul era aproape să accepte această propunere, crezând că deja pe acest trotuar există terase. Specialiştii din CTATU l-au lămurit asupra politicii comisiei legată de terasele din Piaţa Unirii. Ţigănaş a amintit că există un proiect de reamenajare a pieţei, din care primăria a implementat doar o parte, ce prevede terase pe laturile de vest şi est ale acesteia şi trafic pietonal şi auto pe partea de nord. Boc a salutat ideea de coerenţă urbanistică, iar CTATU a decis să-şi menţină punctele de vedere exprimate anterior: adică fără terase pe latura de nord a Pieţei Unirii.

Luminiţa SILEA , Kristina REŞTEA

 

Etichete
Comenteaza