Modernizarea transportului public, prioritate pentru 2015. Autoritățile vor înnoi troleibuzele din oraș

Modernizarea transportului public, prioritate pentru 2015. Autoritățile vor înnoi troleibuzele din oraș
După tramvaie și autobuze, vine rândul troleibuzelor să fie înnoite. Primarul Emil Boc și directorul Companiei de Transport Public (CTP), Liviu Neag, au anunțat că în acest an vor fi achiziționate o serie de troleibuze moderne, la standarde europene.

Potrivit celor doi, noile mijloace de transport în comun urmează să fie achiziționate până la sfârșitul lui 2015, iar banii vor veni din bugetul primăriei și cel al CTP-ului. 

"Continuăm politica în ceea ce înseamnă creșterea confortului transportului public în municipiu. Strategia noastră pune accent pe calitatea vieții în oraș, iar transportul în comun este o componentă importantă a calității vieții și pentru aceasta anul acesta ne vom concentra pe înlocuirea troleibuzelor, care sunt și ele vechi și trebuie schimbatre. Un număr important va fi achiziționat din banii primăriei și ai companiei", a anunțat Emil Boc.  

Totul este însă în fază de proiect, mai multe detalii legate de numărul acestora, costul și dotările lor urmând să fie stabilite abia după finalizarea bugetului celor două instituții. 

"Numărul exact îl vom ști după ce vom aproba atât bugetul municpiului, cât și bugetul companiei, dar cu siguranță vor fi achiziționate troleibuze în municipiul Cluj-Napoca, alături de cele zece autobuze pe care compania le are în faza de licitație și care vor fi achiziționate în cel mai scurt timp cu putință", a adăugat edilul.

În mod evident, costul lor va fi mai ridicat decât cel al autobuzelor. După cum a explicat Liviu Neag, prețul unui troleibuz se situează în jurul sumei de 2 milioane de lei.

"Am putea spune că un autobuz reprezintă cam 60-70% din prețul unui troleibuz, vor fi cumpărate, sumele exacte acum le discutăm la bugetușl municipiului și la bugetul primăriiei. Cu siguranță vom achiziționa și troleibuze în 2015. Am achiziționat tramvaie, acuma am achiziționat autobuze și voi fi și troleibuze noi până la sfârșitul lui 2015 în Cluj-Napoca", a precizat el.

Conform declarațiilor făcute de Neag pentru ZIUA de CLUJ la mijlocul lui decembrie, Clujul ar avea nevoie de cel puțin 20 de troleibuze noi. „Anul viitor trebuie neapărat să scoatem din circulaţie 20-25 de troleibuze, care sunt foarte vechi. În locul lor ne dorim cel puţin 20 de troleibuze noi, la fel de dotate ca tramvaiele şi autobuzele cumpărate în ultima perioadă. Totul depinde de buget. Ideea este că, având şi acestea troleibuze, parcul CTP va fi unul la standarde europene", a afirmat directorul companiei clujene de transport.

Dacă tramvaiele și autobuzele nou-cumpărate au fost vopsite în mov, încă nu s-a hotărât ce culoare vor avea troleibuzele, acest aspect urmând să fie discutat ulterior.

Știrea a fost făcută publică în cadrul conferinței de presă organizată cu prilejul prezentării celor 40 de autobuze mov, dintre care șase au fost introduse deja pe trasee.

Comenteaza