Motivul pentru care breteaua din sensul giratoriu de pe Calea Turzii rămâne închisă, deşi primăria a decis deschiderea ei

Motivul pentru care breteaua din sensul giratoriu de pe Calea Turzii rămâne închisă, deşi primăria a decis deschiderea ei
Comisia pentru Siguranţa Circulaţiei a decis, încă de luna trecută, ca breteaua de pe Calea Turzii să devină circulabilă, însă au apărut alte probleme.

Breteaua din partea de est a sensului giratoriu de pe Calea Turzii, la intersecţia cu strada Observator, rămâne deocamdată închisă circulaţiei rutiere. Asta deşi Comisia pentru Siguranţa Circulaţiei a decis, încă de luna trecută, ca breteaua să devină circulabilă. Mai mulţi clujeni ceruseră deschiderea bretelei, întrucât Calea Turzii se blochează la orele de vârf la intrarea în sensul giratoriu, iar coloana de maşini ajunge uneori până aproape de celălalt sens giratoriu, de la intersecţia Calea Turzii cu Bună Ziua.

"Zona Bună Ziua şi străzile adiacente sunt în dezvoltare continuă, iar traficul este în creştere. Peste acestea se suprapune intrarea în oraş dinspre marile oraşe din centrul ţării, municipiile Turda şi Câmpia Turzii, dar şi din localităţi ale căror locuitori muncesc peste zi în Cluj-Napoca. Drept urmare cred că merită analizată această soluţie în Comisia Municipală de Sistematizare a Circulaţiei", a specificat şi consilierul local Ioan Bâldea, într-o cerere depusă la primărie.

Mirela Mărincean, şefa Serviciului Siguranţa Circulaţiei Rutiere din cadrul Primăriei Cluj, a explicat care sunt motivele acestei întârzieri. "Am fost în respectiva intersecţie, împreună cu cei de la RADP şi cu cei de la serviciul Drumuri urbane, şi ne-am dat seama că situaţia este complexă. Dacă deschidem breteaua, când plouă, toată apa de pe Calea Turzii se va scurge pe strada Brăduţului. Va trebui să facem o rigolă acolo. Colegii de la Drumuri urbane le-au cerut celor de la RADP să facă un mic proiect pentru realizarea rigolei", a explicat Mărincean.

În condiţiile în care breteaua va fi deschisă, mai sunt şi alte măsuri care trebuie luate: staţia de transport interurban trebuie retrasă spre strada Bună-Ziua, la intrarea în alveola existentă, trecerea de pietoni de la intersecţia străzilor Calea Turzii-Observatorului urmează să fie relocată, prin retragere uşoară spre Turda, iar pe pe breteaua adiacentă străzii Brăduţului, spre ieşirea în circulaţia principală din Calea Turzii, urmează să fie amplasat un prag de sol.

Mirela Mărincean a explicat şi ce se va întâmpla cu trecerea de pietoni de la intrarea pe strada Aurel Vlaicu, din dreptul staţiei de carburanţi OMV. Comisia pentru Siguranţa Circulaţiei a hotărât în aceeaşi şedinţă ca aceasta să fie mutată câţiva metri spre Someşeni, pentru a nu se bloca sensul giratoriu. "Încă nu am stabilit exact unde o mutăm. Ideea este că nu aş dori să betonăm scuarul cu spaţiu verde din mijlocul drumului. Aş dori să mutăm trecerea foarte puţin şi să existe o capacitate de stocare de două-trei autoturisme, la ieşirea din sensul giratoriu", a explicat şefa Serviciului Siguranţa Circulaţiei Rutiere din cadrul Primăriei Cluj.

Mai multe persoane au cerut primăriei, inclusiv în cadrul unor emisiuni radio, să ia măsuri în legătură cu acea trecere de pietoni. În special şoferii sunt nemulţumiţi, pentru că pietonii traversează aproape mereu şi creează coloane de maşini atât dinspre Someşeni spre centru, cât şi pe direcţia centru - Aurel Vlaicu, blocând sensul giratoriu.

 

Comenteaza