Nămolul provenit din epurarea apei, valorificat în agricultură, la Cluj. Tișe: „Cantitățile s-au diminuat la jumătate față de anii precedenți”

Nămolul provenit din epurarea apei, valorificat în agricultură, la Cluj. Tișe: „Cantitățile s-au diminuat la jumătate față de anii precedenți”
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Urmare a investițiilor realizate la Cluj, cantitățile de nămol rezultate din tratarea apei uzate sunt în continuă scădere, transmit reprezentanții forului administrativ județean.

Compania de Apă „Someș” S.A., societate în cadrul căreia Consiliul Județean Cluj este acționar majoritar, a inițiat o procedură de achiziție publică ce are ca obiect colectarea, transportul și aplicarea pe terenuri agricole a cca. 7.200 de tone de nămol rezultat în urma tratării apei uzate menajere în cadrul Stației de epurare Cluj-Napoca, în cursul unui an.

Având în vedere caracterul estimativ al acestor cantități de nămol, raportul contractual dintre operatorul regional de apă și viitorul achizitor va fi unul bazat pe un acord-cadru, a cărui valoare a fost apreciată între 352.800 și 840.000 lei, fără TVA, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut.

Nămolurile valorificate în agricultură, provenite din stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca, sunt în continuă scădere, cantitățile diminuându-se la jumătate față de anii precedenți. Acest fapt a fost determinat, în principal, de investițiile din fonduri europene realizate în scopul îmbunătățirii proceselor tehnologice de uscare și valorificare energetică a nămolului”, a transmis șeful CJ Cluj, Alin Tișe.

Conform estimărilor realizate de Compania de Apă „Someș”, în acest moment Stația de epurare a apelor uzate (SEAU) Cluj-Napoca poate valorifica în agricultură o cantitate medie de cca. 600 de tone de nămol/lună, după ce în anii precedenți aceasta a avut valori cuprinse între 1.100 și 1.300 de tone. Scăderea a fost determinată de lucrările recente de retehnologizare a SEAU Cluj-Napoca, respectiv de montarea unei noi instalații de uscare a nămolului cu recuperare de căldură. Investiția, în valoare de peste 98 milioane de lei, bani europeni, a acoperit și lucrările de extindere a liniilor de tratare a nămolului la SEAU Gherla și Dej, precum și extinderea stației de epurare din Huedin.  

Nămolul rezultat în urma procesului tehnologic de epurare face parte din categoria deșeurilor nepericuloase, acesta acționând aidoma unui fertilizator natural. Din acest motiv, el va putea fi aplicat direct pe terenurile agricole din județul Cluj, în baza unor aprobări emise de către Agenția Pentru Protecția Mediului Cluj.

Comenteaza