Nu îl întrebaţi câţi ani are! Cum îşi va serba ziua Florin Piersic, în 2016

Nu îl întrebaţi câţi ani are! Cum îşi va serba ziua Florin Piersic, în 2016
Maestrul Florin Piersic îşi va sărbători ziua de naştere în ianuarie şi o va face împreună cu clujenii.

În 27 ianuarie, actorul clujean Florin Piersic îşi va serba ziua de naştere: cel cunoscut în special pentru rolul durului Mărgelatu va împlini incredibila vârstă de 80 de ani. Anul viitor, maestrul îşi va sărbători ziua de naştere împreună cu clujenii, în cadrul unui eveniment organizat de Opera Naţională şi intitulat „Nu-ntreba câţi ani am".

Miercuri, pe masa consilierilor locali se va afla un proiect de hotărâre prin care primăria devine partenerul Operei Naţionale Cluj pentru acest eveniment şi alocă 15.000 de lei pentru organizarea sa. În schimb, municipalitatea va primi 250 de invitaţii gratuite, pe care le va distribui Direcţia de asistenţă socială şi medicală. 

Florin Piersic (n. 27 ianuarie 1936, Cluj) este un actor român de teatru şi film. A jucat dramă, comedie, tragedie, a întruchipat figuri istorice şi haiduci. Născut din părinţi bucovineni (mama originară din Valea Seacă, tatăl, medic veterinar, originar din Corlata), Florin Piersic şi-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta şi Cajvana, apoi în Cernăuţi şi, ulterior, la Cluj, unde a urmat Liceul de băieţi nr. 3 (azi, Colegiul Naţional Emil Racoviţă).

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (IATC, astăzi UNATC), promoţia 1957. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, obţinând rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni şi şoareci sau Orfeu în Infern, piese care au scos în evidenţă geniul, naturaleţea şi prospeţimea actorului. Are o bogată activitate teatrală la Teatrul Naţional din Bucureşti). În paralel a jucat şi în filme, seria în care l-a interpretat pe Mărgelatu - Drumul oaselor (1980), Trandafirul galben (1982), Misterele Bucureştilor (1983), Masca de argint (1984), Colierul de turcoaze (1985) - transformându-l în vedeta absolută a filmelor româneşti de aventuri.

În 26 ianuarie 2011 cinematograful „Republica" din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic".

Actorul Florin Piersic a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa cariera artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc".

 

Comenteaza