O mare piață a Clujului va fi modernizată. Are un subiect tabu

O mare piață a Clujului va fi modernizată. Are un subiect tabu
Piața Avram Iancu devine tema unui concurs de soluții

O piață care nu a mai fost modernizată de zeci de ani devine tema unui concurs de soluții.

Consiliul Local va dezbate săptămâna viitoare posibilitatea de a solicita Mitropoliei dreptul de superficie asupra terenurilor pe care aceasta îl deține în Piața Avram Iancu. Scopul este modernizarea pieței. Primăria dorește să lanseze un concurs de soluții pentru ca spațiul din spatele catedralei ortodoxe, respectiv cel din față, până la Teatrul Național, să fie mai prietenos cu pietonii.

”Piața nu a mai fost modernizată după 1990. Am ajuns la un acord cu Mitropolia, care deține proprietatea asupra majorității spațiului din piață. Mulțumesc pentru deschiderea pe care a arătat-o ÎPS Andrei și îi mulțumesc directorului Agenției de Dezvoltare Regională, Marcel Boloș, care a avut rolul de intermediere și chiar de găsire a unor soluții pentru ca piața să fie modernizată pe fonduri europene”, a spus primarul Emil Boc.

Primarul crede că spațiul trebuie pus în valoare mai bine și că este loc de îmbunătățiri. În schimb, a subliniat din start că amplasamentul statuii lui Avram Iancu nu face obiectul acestui concurs de soluții. ”Nu mutăm statuia lui Avram Iancu. Ea nu se mișcă. Nu accept opinii nici pro, nici contra. Această discuție este închisă. Modernizăm piața, fără a pune în discuție statuia”, a menționat Boc.

Statuia lui Avram Iancu a fost și încă mai este contestată, în ceea ce privește aspectul, de societatea civilă. A existat chiar și o campanie, ”Mi s-o urât de atâta urât”, prin care se cerea mutarea monumentului. Statuia a fost realizată în 1993 de către sculptorul Ilie Berindei (stabilit în Elveția), la inițiativa fostului primar Gheorghe Funar.

DECLARAȚIE

”Nu mi-a plăcut cum a arătat piața când am participat la slujba de Înviere. Erau foarte mulți oameni, dar nu îi puteai vedea, pentru că erau pe sub copaci sau pe după statuie”

Emil Boc, primarul Clujului

Comenteaza