Opoziţia lui Boc: şi elevii să aibă gratuitate pe transport

Opoziţia lui Boc: şi elevii să aibă gratuitate pe transport
Alegerea conducerii primăriei clujene de a subvenţiona doar categoria vârstnici pe mijloacele de transport în comun a enervat jumătate din opoziţia lui Boc.

Consilierii PNL au anunţat ieri că vor strânge semnături, în stradă, pentru ca elevii clujeni să primească acelaşi tratament pe mijloacele de transport în comun, adică să circule gratis. Nu pentru că n-au încredere în primarul Boc care a anunţat că un astfel de sistem va putea fi introdus din 2014, ci pentru a iniţia un proiect de hotărâre de consiliu ca el sa se aplice, explică consilierii.

Acţiunea consilierilor PNL va dura trei săptămâni, timp în care, se vor strânge semnături la corturile din Piaţa Mărăşti, B-dul Eroilor şi Big Mănăştur, pentru ca elevii clujeni să poată circula gratis cu mijloacele de transport în comun. „Încă de acum un an, consilierii PNL au propus ca primăria să finanţeze transportul în comun pentru elevi. Dar cum aceştia sunt şi singura categorie fără drept de vot, Emil Boc a decis că ajutorul dat acestor copii să ajungă la şcoală nu este o prioritate pentru oraşul Cluj. Văzând că promisiunile primarului că va analiza această propunere nu au absolut niciun rezultat concret de mai bine de cinci luni, am decis să cerem ajutorul fiecărui cetăţean clujean pentru această iniţiativă", au menţionat consilierii locali PNL. Campania de strângere a semnăturilor va demara la începutul săptămânii următoare şi va avea ca miză ca din 2014, elevii să beneficieze de transport gratuit pe cel puţin o linie. Liderul consilierilor PNL, Ovidiu Florian, a declarat că este vorba despre o acţiune cetăţenească pentru ca PNL să poată iniţia un proiect de hotărâre pentru subvenţionarea transportului elevilro clujeni. „Nu că nu avem încrede în primarul Emil Boc", a completat acesta.

Dacă PNL militează pentru elevi, colegii de la PSD consilideră că elevii nu reprezintă o problemă, având în vedere că pentru a ajunge la şcolile de cartier elevii nu folosesc mijloacele de transport în comun, iar în cazul şcolilor din centru, majoritatea elevilor sunt aduşi de părinţi cu maşina, după cum a declarat consilierul Irimie Popa la una dintre şedinţele Consiliul Local din luna septembrie. Mai mult, pentru aceştia, legea prevede subvenţionare cu 50% a transportului pe mijloacele de transport în comun. În schimb, Irimie Popa, consideră că o problemă o reprezintă faptul că elevii de la şcolile private nu beneficiază de reducerea de 50% pe mijloacele de transport în comun.

Potrivit directorul Regiei de Transport a Consiliului Local, Liviu Neag, aproximativ 9.000-11.000 de elevi beneficiază, lunar, de reducerea de 50% la abonamentele pentru transportul în comun, pe una sau două linii.

Emil Boc menţiona că, în prezent, doar elevii cu probleme sociale ai instituţiilor de învăţământ private beneficiază de această gratuitate. „Se are în vedere ca, printr-o nouă reglementare, care va fi propusă anul viitor, gratuitatea să fie extinsă şi pentru elevii din învăţământul privat, sens în care va fi promovat, la începutul anului, având în vedere noua proiecţie bugetară, un proiect de hotărâre, special pentru elevi. Acum, este un exerciţiu financiar în curs, însă, atunci când va fi făcută proiecţie bugetară pentru 2014, va fi avut în vedere noul proiect de extindere a acestor facilităţi, urmând a fi propus un tarif special şi pentru elevi, asemănător celui existent în cazul Studenţilor", menţiona Boc.

 

 

Comenteaza