Foto Pădurea-parc din Făget, gata să îi primească pe clujeni: "Ne-am dori să fie promovată cum se cuvine!"
- Scris de Ziua de Cluj
- 20 Apr 2021, 15:32
- Administraţie
- Ascultă știrea
Clujenii se bucură de amenajările implementate în Pădurea-parc din Făget. Recent, cei de la Umbrela Verde au publicat poze din teren.
"Am fost în pădurea-parc din Făget și a fost o experiență inedită. Nu ne-am simțit deloc ca într-un parc, ci ca într-o pădure sălbatică, doar că pașii ne-au fost ghidați de panouri discrete cu mesaje despre natura locului și indicatoare ale potecilor pietonale sau cicliste. Băncuțele de lemn ni s-au părut binevenite mai ales pentru seniori (dar nu numai). Nu știm altă pădure lângă Cluj care să le ofere posibilitatea de drumeție cu popasuri dese oamenilor în vârstă și foarte în vârstă. Ne-am dori să fie promovată cum se cuvine!
Am aflat multe despre arborii care cresc acolo, despre cum s-a format văioaga/torentul ce trece prin apropierea intrării dinspre vechiul observator astronomic, despre rolul lemnului mort în ecosistem și de ce-i bine să-l lăsăm în pădure, despre trovanți, despre broaștele care trăiesc acolo (genul Bombina) și altele.
Se poate ajunge punând pe Waze „teren fotbal Feleacu” și oprind mașina un pic înainte de observator (din păcate nu este nicio parcare). Urcați un pic pe dreapta spre pădure și veți vedea primul indicator, la intrarea în pădurea-parc'', scriu cei de la Umbrela Verde.
Primăria municipiului Cluj-Napoca în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană (ADI ZMC) Cluj implementează proiectul european URBforDAN – Managementul şi utilizarea pădurilor urbane ca patrimonii naturale în oraşele din regiunea Dunării. Proiectul propune punerea în valoare a potențialului natural al unei zone a pădurii Făget, printr-o strategie care ține cont de valoarea ecosistemului și de utilizarea cotidiană pentru plimbări, sport și recreere. Intervențiile propuse prin proiect sunt minimale și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja în vreun fel ecosistemul. Dimpotrivă, printr-un management forestier îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane.
Primăria Cluj-Napoca și ADI ZMC fac parte dintr-un consorțiu de orașe care dezvoltă astfel de spații, cu fonduri europene, alături de cinci capitale din Uniunea Europeană – Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, a Muntenegrului, Podgorica, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina. Proiectul „URBforDAN” își propune să abordeze provocările actuale legate de managementul sustenabil al patrimoniului natural al zonelor urbane din regiunea Dunării. Pentru rezolvarea acestor provocări iminente este nevoie de o abordare transnațională.
Valoarea totală a bugetului municipiului Cluj-Napoca pentru implementarea activității proiectului este 145.682,15 euro, din care contribuția FEDR (asistență financiară nerambursabilă), în procent de 85% este de 123.829,82 euro; cofinanțarea națională prin MLPDA, în procent de 13% este de 18.938,68 euro; contribuția proprie din bugetul local în procent de 2% este de 2.913,65 euro. Proiectul a demarat cu o serie de consultări publice cu privire la scopul, obiectivele şi rezultatele proiectului la care au fost invitaţi şi au participat locuitori din zona Pădurii Făget, ONG-uri de profil, diferite categorii de stakeholderi (ciclişti, alergători, drumeţi etc), dar și reprezentanți ai mediului academic (UBB, USAMV).
În vederea amenajării minimale cu scop recreativ a zonei Pădurii Făget au fost implicaţi în proiect specialişti din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, arhitecţi, Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvespeo Cluj, RomSilva Ocolul Silvic Cluj, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor de profil.
Intervențiile în zona vizată vor respecta prevederile din codul silvic cu privire la amenajările permise în pădurile parc și nu vor avea avea un impact negativ asupra patrimoniului natural. Astfel, prin proiect se urmăresc câteva aspecte care ating mai multe dimensiuni are potențialului pădurii:
-accesibilitatea – dezvoltarea unor zone de acces cu panouri info despre pădure, trasee, elemente naturale importante și puncte/zone de interes care scot în evidență biodiversitatea;
-trasee marcate – traseele forestiere și cărările deja utilizate aici vor fi baza unui traseu în buclă principal și a unor trasee secundare adiacente sau tip scurtătură care pot fi folosite pentru mersul pe jos, alergat sau cu bicicleta pe anumite segmente; se urmărește pe anumite zone diferențierea traseelor de biciclete față de cele pietonale și vor fi marcate distinct;
-signalistică – o parte de signalistică va fi cu rol de atenționare, pentru a marca intersecția traseelor de biciclete cu cele ale drumeților; cealaltă parte de signalistică va marca punctele cu valoare naturală importantă (arbori remarcabili, diferite tipuri ale biodiversității etc);
-puncte de popas – acestea vor marca traseul în buclă principal și vor oferi punctual momente de odihnă și relaxare în 7 locuri; dimensiunea acestor popasuri este dată de prezența câtorva bănci și mese;
-micro-intervenții – platforme cu suprafață maximă de 15mp și rolul lor variază în funcție de zona în care sunt amplasate și relief; au fost definite 5 platforme care pot susține activități de relaxare, de observare a reliefului (geologică), de protecție de ploaie (pergola), de informare despre ecosistem (educativă) și de susținere a unor evenimente diverse cu scopul de a înțelege mai bine valoarea și importanța ecosistemului pădurilor (amfiteatru);
Toate intervențiile propuse prin proiect sunt realizate din materiale organice, cu precădere lemn. Nicio intervenție nui va avea nevoie de fundații pentru a fi cât mai non-invaziv cu mediul natural și pentru a asigura oricând posibilitatea de demontare fără a lăsa nicio urmă.