Parc natural, cu zone de agrement şi picnic, la doi paşi de Cluj-Napoca

Parc natural, cu zone de agrement şi picnic, la doi paşi de Cluj-Napoca

Clujenii şi turiştii care doresc să petreacă sfârşitul de săptămână în timpul liber se vor putea bucura de frumuseţile parcului natural Cheile Baciului. Drumul spre aria protejată a fost modernizat şi va fi deschis circulaţiei în această toamnă. 2019 va aduce investiţii pe partea de agrement. 

"În câteva zile vom da în folosință unul din obiectivele importante de investiții, pe care l-am realizat din impozitele și taxele plătite de dumneavoastră la bugetul comunei noastre. Este vorba despre modernizarea străzii Cheile Baciului, lucrare care a constat în asfaltarea și amenajarea cu rigole a unui drum de pământ în lungime de 1,2 km, situat în intravilanul comunei", a declarat primarul din Baciu, Ioan Florin Mureşan. 

Modernizarea acestui drum a costat în total 735 000 lei, bani alocaţi de la bugetul local. Proiectantul lucrării a fost SC Someș Top Grup SRL, iar firma executantă a fost SC Viarom Construct SRL. Licitația de atribuire a lucrării a fost ținută la începutul toamnei anului 2017, iar contractul cu executantul lucrării a fost semnat în data de 3 noiembrie 2017. Potrivit contractului, termenul de finalizare al lucrării este 8 septembrie 2018, când noua stradă va fi deschisă circulației rutiere.

Chieile Baciului, zonă de agrement 

Administraţia băceană doreşte să readucă strălucirea și importanța de odinioară a zonei turistice și de agrement a Cheilor Baciului-Pădurea Hoia.

"În acest sens, chiar în cursul acestei săptămâni ne-am deplasat în zona Cheilor cu reprezentanții Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), organism guvernamental care a decis să investească în amenajarea văilor create de pâraiele Valea Lungă şi drumul până la Resido, pentru a se crea un spațiu armonios și plăcut. La rândul său, Primăria Baciu, susținută de Consiliul Local al comunei, va investi, în 2019, banii plătiți de dumneavoastră în contul taxelor și impozitelor locale, în proiecte de agrement şi petrecerea timpului liber", subliniază Ioan Florin Mureşan. 

Investiţiile propuse de Primăria Baciu pentru 2019 

100.005 lei pentru introducerea iluminatului stradal pe noua stradă modernizată a Cheilor Baciului. Conform proiectului, pe o lungime de până la un kilometru, vor fi amplasați stâlpi led dotați cu senzori de mișcare.

Amenajarea zonei de agrement Cheile Baciului-Pădurea Hoia, care va avea toate funcțiunile și dotările necesare organizării de sărbători populare sau evenimente cultural-artistice. "O atenție specială o vom acorda pentru bucuria copiilor și nepoților noștri, cărora le vom crea spații dedicate pentru joacă și distrdacție", transmite administraţia băceană. Valoarea acestui proiect va fi stabilită în urma unui studiu de fezabilitate.

Amenajarea zonei de picnic. Și acest spațiu va avea dotările necesare pentru ca oamenii care vor veni aici în căutarea relaxării și bunei dispoziții să simtă ospitalitatea și buna rânduială a băcenilor. Valoarea acestui proiect va fi stabilită în urma unui studiu de fezabilitate.

"La finalizarea acestor lucrări vom avea cel mai frumos parc natural din județul Cluj, iar turiștii români și străini vor fi încântați nu numai de frumusețea și misterului acestei arii naturale protejate, unice în Europa, ci și de calea de acces și de dotările ce le vor găsi", mai spune edilul din Baciu. 


Cheile Baciului, arie naturală protejată, cu o suprafaţă de 3 hectare, se află în nordul Pădurii Hoia şi este străbătută de pâraiele Valea Lungă şi Valea Popeşti. Rezervaţia naturală reprezintă o zonă de chei săpate în calcare eocene, cu o deosebită importanţă geologică (stâncării), paleontologică (depozite fosilifere şi botanică (păduri în amestec, ierburi, vegetaţie de stâncă).

Comenteaza