Foto Parcul I.L. Caragiale intră în modernizare. Canalul Morii, descoperit pe Barițiu

Parcul I.L. Caragiale intră în modernizare. Canalul Morii, descoperit pe Barițiu
Parcul I.L. Caragiale intră în modernizare. Canalul Morii, descoperit pe Barițiu
Parcul I.L. Caragiale intră în modernizare. Canalul Morii, descoperit pe Barițiu
Parcul I.L. Caragiale intră în modernizare. Canalul Morii, descoperit pe Barițiu

Municipalitatea e emis autorizația de construire pentru Parcul I.L. Caragiale din centrul Clujului.

Municipalitatea a emis autorizatia de construire pentru ''REABILITARE PARC I.L. CARAGIALE ȘI A STRĂZII OCTAVIAN PETROVICI''. În baza proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (PAC) nr. 02/2021, elaborat de STUDIO 82 SRL, cu sediul în judetul CLUJ, respectiv de arh. OLĂNESCU OCTAV SILVIU - arhitect cu drept de semnătură, în conformitate cu prevederile Legii nr.184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicată. Investiție de bază: 15.848.050 lei.

Durata de execuţie a lucrărilor:14 LUNI, calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunţată în prealabil), situaţie în care perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate. Termenul de valabilitate a autorizaţiei:12 LUNI de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuţie autorizate.

”Acesta este un proiect important pentru centrul orașului, pentru care ne-am propus trei obiective: regândirea parcului Caragiale, amenajarea străzii Octavian Petrovici și descoperirea unui tronson al Canalului Morii. Acest proiect face parte din planul de investiții walkable city, prin care ne dorim să creăm un oraș prietenos pentru pietoni și să creștem calitatea vieții. Proiectul urmează să fie finanțat din fonduri europene, în exercițiul financiar 2021-2027”, declara, in 2020, Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și, totodată coordonatorul CIIC.

Proiectul privind reabilitarea parcului Ion Luca Caragiale și a străzii Octavian Petrovici a fost realizat de către biroul de arhitectură Vlad Rusu, are în vedere o suprafață de aproximativ 5.500 mp și își propune în primul rând să crească spațiul verde și cel pietonal din centrul orașului. Propunerea de amenajare a parcului presupune desființarea gardului viu, dar și plantarea a 44 de noi exemplare de arbori, din diferite specii, inclusiv doi arbori din specia ginkgo biloba. De asemenea, soluția propusă de arhitecți presupune desființarea parcării actuale din fața Palatului Telefoanelor și extinderea parcului cu 1400 mp. Prin descoperirea Canalului Morii pe latura de nord a parcului se urmărește asigurarea unui acces în vecinătatea acestuia, prin sistematizarea malului drept al canalului cu un taluz înierbat și gradene de acces la luciul de apă. De asemenea, se propune o pasarelă pietonală peste canal, în zona mediană a parcului pentru a asigura o trecere către Sinagoga existentă pe strada Barițiu, dar și pentru a încuraja redeschiderea unui traseu istoric spre Dealul Cetățuii prin reconstruirea Podului Nemților peste Someș, într-un viitor apropiat.

În noul parc se va asigura un sistem de iluminat public și arhitectural cu tehnologie LED, iar dotarea cu mobilier urban presupune: bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri cu caracter informativ privind descoperirile arheologice și istoria orașului.

În cazul străzii Octavian Petrovici se dorește desființarea locurilor de parcare și se propun rasteluri pentru biciclete, o stație de alimentare biciclete și trotinete electrice, dar și bănci pentru odihnă.

 

Comenteaza