Parking cu forţa: primăria pierde procesul cu constructorul parcării Mihai Viteazul

Parking cu forţa: primăria pierde procesul cu constructorul parcării Mihai Viteazul
Firma care urma să construiască un parking sub Piaţa Mihai Viteazul a câştigat în instanţă procesul împotriva Primăriei Cluj-Napoca, căreia i-a cerut daune de 1,6 milioane de euro.

Cogedir Gestao de Projectos şi Cogedir Parking au dat în judecată Primăria Cluj-Napoca, după ce au fost declarate câştigătoare a licitaţiei pentru construcţia parkingului din piaţa Mihai Viteazu, parking ce nu a mai putut fi realizat din cauza unor probleme de infrastructură. Mai exact, existenţa unui canal colector în zonă, care ar face imposibilă realizarea proiectului.

Primăria a invocat în instanţă forţa majoră, dar Tribunalul Cluj susţine că aceasta nu poate fi invocată în această speţă. "Autorităţile administrative aveau cunoştinţă (de existenţa acestui canal colector, n. red.) încă din 1995", arată instanţa.

Instanţa a motivat că în condiţiile în care nu s-a putut constata nerespectarea vreunei obligaţii contractuale de către concesionar, a faptului că nu există un interes public care să dispună desfiinţarea contractului şi că nu există o imposibilitate colectivă de executare şi doar una parţială, iar executarea contractului nu a fost împiedicată de un caz de forţă majoră", Hotărârea Consiliului Local (HCL) 331 din 2010 este nelegală.

HCL respectivă se referă la încetarea contractului de concesiune cu motivul "imposibilitatea de executare a obiectivului contractual". Primăria a făcut recurs la decizia Tribunalului Cluj, dar acesta a fost respins de Curtea de Apel, care a menţinut decizia instanţei inferioare.

Comenteaza