Parking subteran în formă de “L” şi pietonale în centru

Parking subteran în formă de “L” şi pietonale în centru
Primăria va depune un proiect de reabilitare a străzilor Brătianu, Kogălniceanu, A. Iancu, Moţilor şi Memorandumului pentru a accesa fonduri europene în valoare de 9 milioane de euro.

Administraţia locală clujeană a lansat ieri un proiect strategic pentru reabilitatea mai multor artere din centrul oraşului, după modelul B-dului Eroilor, şi rezolvarea problemelor de parcare din această zonă. Proiectul are două etape, cea de modernizare a străzilor Moţilor, Memorandumului, Avram Iancu, I.C. Brătianu şi Kogălniceanu şi cea de amenajare a unui parking subteran în formă de "L", cu 140 de locuri, pe străzile Kogălniceanu - Universităţii. Prima etapă este evaluată la 9 milioane de euro, iar cea de-a doua, la 3-4 milioane de euro.

Potrivit unui anunţ făcut ieri de primarul Sorin Apostu în cadrul unei conferinţe de presă, municipalitatea a gândit un proiect strategic pentru centrul oraşului, care vizează modernizarea mai multor artere, dar şi rezolvarea unei probleme spinoase pentru centrul oraşului: cea a lipsei locurilor de parcare. Edilul a explicat că este vorba despre o viziune de continuare a unor circuite pietonale în zona centrală, dar şi de rezolvarea problemelor privind numărul insuficient de locuri de parcare, la proiect lucrând deopotrivă fostul arhitect-şef al municipiului, Adrian Iancu, şi actualul arhitect-şef, Ligia Subţirică.

Oficialii primăriei au explicat că în primă fază că municipalitatea doreşte să acceseze 9 milioane de euro pe programul destinat polilor de creştere pentru modernizarea străzilor Moţilor, Memorandumului, Brătianu, Kogălniceanu şi Avram Iancu. Apostu a subliniat ieri că proiectul este eligibil şi că i s-au comandat consultantului pe fonduri europene ai municipalităţii, societatea Realians Corp, pregătirea respectivei etape şi depunerea documentaţiei pentru accesarea de fonduri în cadrul programului destinat polilor de creştere.

"Proiectele de reabilitare sunt integrate, prevăzând atât refacerea trotuarelor şi a drumului, cât şi dotările urbane, de la iluminat stradal, arhitectural până la mobilier urban, care va fi unul special, de natură a creşte valoarea arhitecturală a zonei. Pentru toate cele cinci străzi sunt propuse bănci, corpuri de iluminat şi montarea de cişmele în apropierea şcolilor aflate în zonă. De menţionat că iluminatul străzii Avram Iancu nu va fi achitat din acest proiect, fiind oferit, după cum am anunţat deja, de către compania Siemens Elin şi partenerii lor de la EnergoBit", au informat reprezentanţii Biroului mass-media al primăriei. În zona unităţilor şcolare, trecerile de pietoni se vor amenaja după modelul celor din zona istorică a Vienei, la nivel cu trotuarele, urmând să funcţioneze ca nişte praguri de sol.

"În privinţa străzii Kogălniceanu există o abordare mai specială, date fiind obiectivele de interes major situate pe această stradă, dintre care amintim numai statuia Sf. Gheorghe omorând balaurul, Biserica reformată şi Universitatea. Trotuarele acestei străzi vor fi reabilitate în acelaşi mod cu cele de pe Bulevardul Eroilor, cu pietre mari de pavaj din granit şi iluminat arhitectural. Statuia Sfântul Gheorghe va fi încadrată într-un ochi de apă, prin amenajarea în jurul acesteia a unei fântâni silenţioase. O altă astfel de fântână va fi realizată în partea opusă a străzii, pentru a crea o unitate structurală, spre strada Universităţii", au explicat oficialii primăriei.

Edilul de Cluj a declarat că într-o a doua etapă primăria intenţionează să construiască un parking subteran în formă de "L" în zona Kogălniceanu - Universităţii, unde în prezent se parchează haotic.

"Această etapă se va realiza fie din resurse proprii, fie din fonduri nerambursabile - pe noile linii de finanţare care vor fi introduse de către Comisia Europeană. Este vorba despre o reconfigurare a zonei actualului parcaj de pe strada Universităţii, construirea accesului la parkingul subteran, care va fi edificat pe toată zona acestei străzi şi a străzii Kogălniceanu. Parkingul va avea un singur nivel subteran, unde se vor crea 144 de locuri de parcare", a explicat edilul. Această etapă este evaluată la aproximativ 3-4 milioane de euro, potrivit reprezentanţilor primăriei. "Tot platoul ocupat astăzi de maşini va putea fi reamenajat într-un proiect arhitectural, ce va permite crearea spaţiului necesar reamplasării statuii Fecioarei Maria, aflată astăzi în spatele Bisericii Sf. Petru şi Pavel de pe B-dul 21 Decembrie, care astfel se va întoarce acasă, aşa cum mulţi clujeni îşi doresc. Proiectul este născut din discuţiile cu cetăţenii, care m-au întrebat de multe ori de ce nu încercăm să punem în valoare acest monument", a precizat primarul Sorin Apostu.

Proiecte pentru polul de creştere

Conform unei statistici prezentate ieri de primarul Sorin Apostu, municipalitatea clujeană are proiecte pentru consumarea a 90% din banii europeni destinaţi Clujului ca pol de creştere, aproximativ 82 de milioane de euro. "Am contractat 50% din fonduri pe proiecte şi mai avem şase proiecte în evaluare, de 38 de milioane de euro, care vizează crearea unei reţele de staţii de închiriere biciclete, refacerea tramei stradale din zona industrială şi înfiinţarea centrului pentru industrii creative ("Buftea de Cluj" - n. red.). Suntem singurii din ţară avansaţi cu accesarea fondurilor, restul polilor fiind sub 10%", a declarat primarul Sorin Apostu.

 

 

Comenteaza