Peste 27.000 elevi circulă cu autobuzele la Cluj-Napoca, cu 34% mai mulți ca în 2023

Peste 27.000 elevi circulă cu autobuzele la Cluj-Napoca, cu 34% mai mulți ca în 2023
| Foto: facebook.com/EmilBoc

Peste 27.000 elevi și-au făcut abonamente CTP în anul școlar 2023-2024 la nivelul municipiului, cu 34% mai mult față de anul anterior! Dintre aceștia, peste 10.000 elevi sunt în clasele 0-IV și au la dispoziție autobuze școlare dedicate pe 14 trasee în oraș.

Primăria Cluj-Napoca susține și încurajează utilizarea transportului în comun pentru elevi prin mai multe facilități și programe, astfel că toți elevii din municipiu beneficiază de gratuitate la transportul în comun. În plus, din acest an Primăria oferă transport gratuit elevilor din zona metropolitană care studiază în Cluj-Napoca.
Prin colaborarea cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca am continuat de asemenea programul de transport al copiilor din clasele 0-IV la școli, pe cele 14 trasee din municipiu, din cartierele: Mănăștur, Zorilor, Gheorgheni, Mărăști, Grigorescu, Bună Ziua, Bulgaria, Iris și Lombului.

Astfel, în anul școlar 2023-2024 au fost înregistrate 33.332 abonamente elevi în Municipiul Cluj-Napoca și zona metropolitană, din care 27.270 la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Fără a include elevii din zona metropolitană, numărul de abonamente pentru elevi a crescut cu 34% față de anul școlar precedent, când au fost făcute 20.351 abonamente elevi pentru municipiu.

Peste o treime dintre abonamentele din acest an, mai precis 10.179 sunt pentru elevii claselor 0-4. Sunt estimate 173.000 urcări ale elevilor și însoțitorilor care au fost transportați cu autobuzele școlare. La fel ca în fiecare an școlar, agenții de poliție au fost mobilizați pentru a însoți copiii care utilizează autobuzele și pentru a fluidiza traficul din preajma școlilor.

Pe lângă aceste autobuze, toți elevii au la dispoziție mijloace de transport special destinate, având inscripția „TRANSPORT ELEVI”, cu plecări după ora 7:00 din cartiere spre centrul municipiului și reîntoarcerea în jurul orei 14:00, pe următoarele linii:

- Autobuze: 9, 24, 30, 31, 35, 39, 42, 43B, 46B.
- Troleibuze: 3, 5, 6, 25.
- Tramvaie: 101, 102.

De asemenea, Primăria asigură transportul elevilor de la Pata Rât. Se realizează în continuare și transportul elevilor nedeplasabili cu dizabilități neuromotorii, cu microbuze special dotate, pe trasee stabilite de comun acord cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca și ecosistemul social direct implicat.

Mai multe informații despre programul Autobuze școlare dedicate:

Programul Autobuze școlare dedicate pentru transportul elevilor a fost propus și votat de clujeni în cadrul procesului de bugetare participativă desfășurat de Primăria Cluj-Napoca în 2017 și a devenit model de bune practici la nivel național.

Autobuzele au ca destinație liceele din centrul municipiului Cluj-Napoca, aceste trasee fiind cunoscute deja de elevi și de aparținătorii acestora. Liceele deservite sunt: Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Seminarul Teologic Ortodox, Seminarul „Bathory Istvan”, Liceul Teoretic „Bathory Istvan”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul Teologic Reformat, Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos”, Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „George Coșbuc”.

Traseele autobuzelor școlare pot fi consultate pe website-ul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.

Comenteaza