Petiţie pentru colectare selectivă a deşeurilor, semnată de mii de clujeni, depusă la Primăria Cluj
- Scris de Mircea Tatar
- 06 Noi 2017, 15:26
- Administraţie
- Ascultă știrea
Alături de ecologişti a fost şi deputatul Uniunii Salvaţi România de Cluj Emanuel Ungureanu. „Sunt cu siguranță mult mai mulți clujeni care își doresc condiții civilizate de colectare și selectare a gunoiului.
Astăzi la depunerea petiției au fost puțin peste 20 de persoane: copii, studenți, angajați din industria IT, activiști de mediu, pensionari și oameni puternici ca Mona Varga sau Elena Muscă, coloana vertebrală a USR Cluj în probleme de mediu.Trebuie să ieșim cu mai mult curaj în stradă și să luptăm pentru dreptul nostru la sănătate și la un mediu curat", a declarat Emanuel Ungureanu.
Unul dintre iniţiatorii campaniei, prezent la depunerea petiţiei, a fost Sandor Korosfoy, director executiv al Asociației Ecologiste Floarea de Colț, care susţine de mai mult timp colectarea selectivă a deşeurilor.
Korosfoy a participat şi acum câteva 10 zile la o dezbatere la Prefectura Cluj, unde a explicat că la nivelul judeţului ar trebui să se declanşeze imediat mecanismele de colectare selectivă, care ar trebui extinsă cât de mult posibil, pentru a reduce cantitatea de gunoi care ajunge acum în rampele temporare, respectiv care va ajunge în Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, când acesta va fi finalizat.
Korosfoy i-a atenţionat atunci pe cei prezenţi, dar şi pe reprezentanţii tuturor primăriilor din judeţ că nu trebuie să mai stea şi să aştepte finalizarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor pentru că acesta oricum nu va putea singur, în momentul în care va fi dat în folosinţă, să facă faţă cerinţelor Uniunii Europene în privinţa colectării deşeurilor.
Directorul Asociaţiei Floarea de Colţ a dat un exemplu de bune practici în acest domeniu, al colectării selective a deşeurilor. Este vorba de oraşul Târgu-Lăpuş, unde după o muncă susţinută de câţiva ani a ecologiştilor şi a primăriei s-a ajuns la un procent de colectare selectivă de 70%.
Viceprimarul Dan Tarcea: Cluj-Napoca a ajuns la 17% colectare selectivă
Reamintim că viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, în urmă cu câteva zile, că există o creştere faţă de anul trecut de 138 % în ceea ce priveşte colectarea selectivă.
"Dacă anul trecut am avut 109 tone, doar de la persoanele fizice, acum am avut 248 de tone, în perioada ianuarie-septembrie, deci o creştere de 138%, este foarte mult. Încă din acest an vom avea 31 de puncte gospodăreşti îngropate care vor asigura o colectare selectivă şi din zona de blocuri mult mai bună, până la sfârşitul anului viitor vom avea 100 de puncte gospodăreşti îngropate.
La aceste puncte se va face colectare selectivă pe cele patru fracţii, umedă, hârtie carton, sticlă, metal plastic. Am avut cinci acţiuni de conştientizare prin flyere, mai ales în zona de case, unde avem 18.500 de case la care li s-au împărţit flyere şi saci menajeri pentru colectare selectivă. Sunt două zile diferite în care se ridică colectarea selectivă şi fracţia umedă.
Cluj-Napoca este în primele cinci oraşe din România la colectare selectivă, excluzând Târgu-Lăpuş, care are 50% şi care a implementat de mult acest sistem, noi suntem cu 17% cantitate reciclată din total cantitate deşeuri. Mai avem până la obiectivul de 50%", a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.